Οξάνα Σάτσκο: Η Ουκρανή συνιδρύτρια του κινήματος FEMEN βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Οξάνα Σάτσκο: Η Ουκρανή συνιδρύτρια του κινήματος FEMEN βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Για αυτοκτονία μιλούν οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες ενώ οι φίλοι της αναμένουν την ιατροδικαστική γνωμάτευση

nekr_02
«Είστε όλοι ψεύτικοι...».

Με τη φράση αυτή η Ουκρανή Οξάνα Σάτσκο, μία από τις γυμνόστηθες ακτιβίστριες που έδωσαν πνοή στο κίνημα των FEMEN, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια. Δίπλα στα πινέλα με τα οποία ζωγράφιζε τον κόσμο και τα πανό της οργάνωσης, βρέθηκε η σορός της κι ένα σημείωμα. Η ατρόμητη Οξάνα έδωσε τέλος στη ζωή της μέσω απαγχονισμού ενώ το σημείωμά της επέκρινε δριμύτατα την υποκρισία της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Αργότερα, όπως έγραψαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, διαπιστώθηκε ότι η μαχητική Σάκο έδωσε τέλος στη ζωή της μέσω απαγχονισμού, αφήνοντας μάλιστα ένα σημείωμα, στο οποίο έκανε λόγο για την υποκρισία της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Η 31χρονη Οξάνα, ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη της ομάδας, βρέθηκε νεκρή τη Δευτέρα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Σύμφωνα με μέλος της ακτιβιστικής οργάνωσης, η Ουκρανή ακτιβίστρια φέρεται να αυτοκτόνησε, ωστόσο, οι φίλοι της αναμένουν την γνωμάτευση του ιατροδικαστή.

Δίπλα στη σορό της υπήρχε κι ένα σημείωμα που έγραφε: «Είστε όλοι ψεύτικοι».

nekr_01
Κλείσιμο


«Η ατρόμητη Οξάνα δεν είναι πια μαζί μας. Είχε συλληφθεί από την αστυνομία πάνω από εκατό φορές», όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Τον θάνατο της 31χρονης Ουκρανής ακτιβίστριας ανακοίνωσε η Ίνα Σεβτσένκο, επικεφαλής της οργάνωσης.

«Η Οξάνα βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Αυτοκτόνησε», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το κίνημα των FEMEN ξεκίνησε από την Ουκρανία το 2008 και το 2012 εξαπλώθηκε στη Γαλλία.Ένα χρόνο αργότερα η Οξάνα βρέθηκε μακριά από την οικογένειά της.

Αυτοεξόριστη στη Γαλλία από το 2013,είχε μπει πολλές φορές στο μάτι των ρωσικών αρχών λόγω της έντονης κριτικής που έκανε στην πολιτική του Πούτιν. Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το 2011 φέρεται να απήχθη στη Λευκορωσία μαζί με άλλα μέλη των Femen από πράκτορες , εξαναγκάστηκε να βγάλει τα ρούχα της και ξυλοκοπήθηκε.

Το 2013 αποφασίζει να αποχωρήσει από το κίνημα με το επιχείρημα ότι «η Femen είχε πεθάνει». Συνέχισε να εργάζεται ως ζωγράφος. Ωστόσο, είχε διαρρεύσει στα γαλλικά ΜΜΕ ότι η Οξάνα είχε πολλές διαφωνίες με την Ίνα Σεβτσένκο.

«Θα παραμείνω για πάντα μία Femen αλλά αυτό το κίνημα είναι νεκρό γιατί η κοινωνία το σκότωσε. Μετά από έξι χρόνια, το επαναστατικό αυτό κίνημα παραπαίει», είχε δηλώσει η Οξάνα το 2016 . εκείνη τη χρονιά ζωγράφισε την Παναγία με μπούρκα.

H Άννα Γκουτσόλ, επίσης συνιδρύτρια των FEMEN, επιβεβαίωσε το θάνατό της Οξάνα στη σελίδα της στο Facebook ωστόσο ήταν επιφυλακτική για τις αιτίες του θανάτου:

«Η πιο γενναία…Η Οξάνα Σάντσκο μας άφησε. Πενθούμε μαζί με τους δικούς της και την οικογένειά της και περιμένουμε την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας. Προς το παρόν, αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Οξάνα βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους φίλους της, άφησε ένα σημείωμα αυτοκτονίας».

Oι FEMEN δημοσίευσαν στη σελίδα τους στο Facebook ένα αφιέρωμα πλέκοντας το εγκώμιο στην Οξάνα.

«Μία από τις πιο αξιόλογες γυναίκες της εποχής μας, που αγωνίστηκαν σκληρά ενάντια στις αδικίες που αντιμετώπισε, ενάντια στις αδικίες της κοινωνίας μας».

Η οργάνωση FEMEN ιδρύθηκε τo 2008 στην Ουκρανία από την Οξάνα, την Άννα Γκουτσόλ και την αδερφή της Ίνας Σεβτσένκο. Προτάσσοντας τα στήθη τους και γράφοντας συνθήματα στο σώμα τους, τα μέλη της οργάνωσης έδιναν το «παρών» σε μεγάλα γεγονότα προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών και τη δημοκρατία. Αγωνίζονταν κατά της διαφθοράς, της πορνείας ή της επιρροής των θρησκειών στην κοινωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης