Έδωσαν τα χέρια Μέι-Γιούνκερ για το Brexit: Ξεκινάει η β' φάση των διαπραγματεύσεων

Έδωσαν τα χέρια Μέι-Γιούνκερ για το Brexit: Ξεκινάει η β' φάση των διαπραγματεύσεων

Γιούνκερ: «Έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειαζόμασταν» - Μέι: «Η Βρετανία επιθυμεί μια βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ - Υπάρχει συμφωνία επίσης για ανοιχτά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία»

Έδωσαν τα χέρια Μέι-Γιούνκερ για το Brexit: Ξεκινάει η β' φάση των διαπραγματεύσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν το πρωί για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit που αφορά τους όρους του διαζυγίου και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Λονδίνου.

Έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από τη Δευτέρα μέχρι την αιφνίδια σημερινή πρωινή συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξή της, η Επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος των 27 ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύω πως έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειαζόμασταν», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν,
 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σημειώνοντας πως η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί συμβιβασμό. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την ΕΕ όπως και για το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε.

Κλείσιμο
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως έχει γίνει επαρκής πρόοδος στο θέμα του «διαζυγίου» και πως θα εισέλθουν στη δεύτερη φάση οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.


   
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά της ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η συμφωνία ωστόσο δεν περιλαμβάνει ειδικό status για την Βόρεια Ιρλανδία και υπάρχουν προβλέψεις για τη διατήρηση της κοινής αγοράς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. «Είμαι αισιόδοξη πως οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα επιλύσουν και τα εσωτερικά ζητήματα με την Β. Ιρλανδία αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους στα ανοιχτά ζητήματα. Υπάρχει συμφωνία επίσης για ανοιχτά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία» είπε η Μέι.
και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.

Πάντως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».

H Βρετανία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησής της από την Ε.Ε., δήλωσε ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σχολιάζοντας την συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρυξελλών.

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη του Brexit. Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επετεύχθη επαρκής πρόοδος» για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Ντέιβις σε μήνυμά του στο Twitter.

Βίντεο: Δηλώσεις Μέι-Γιούνκερ Ανακοίνωση από Κομισιόν: Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βρετανίας.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Σημειώνεται πως ο στενός συνεργάτης του κ. Γιούνκερ, Μάρτιν Σαλμάιρ, λίγο μετά την έναρξη του «πρωινού εργασίας» μέσω twitter έκανε λόγο για οριστική συμφωνία για το Brexit ανεβάζοντας
 μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

Σε πρόβλημα αναδείχθηκε τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα με τα σύνορα της Ιρλανδίας καθώς η Τερέζα Μέι δεν είχε τη στήριξη των κοινοβουλευτικών Ιρλανδών εταίρων της από το κόμμα DUP.  Η ηγέτης του DUP Αλρέν Φόστερ δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης Γιούνκερ-Μέι ότι το κόμμα της εξασφάλισε έξι ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενο για τα σύνορα λέγοντας ότι «η Μέι έχει τώρα ένα κείμενο που νιώθει ότι μπορεί να δείξει στην Ευρώπη».

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία μέχρι την Κυριακή στη Βρετανία για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης