Ο Ντάισελμπλουμ εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας

Ο Ντάισελμπλουμ εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας

Θα θέσει υποψηφιότητα ο Πιερ Μοσκοβισί; - Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Εurogroup στο Λουξεμβούργο υποψηφιότητες για τη θέση νέου προέδρου της Ευρωομάδας θα πρέπει να τεθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου - Από τα φαβορί είναι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμένια και ο Ισπανός Λουιζ Ντε Γκίντος

Ο Ντάισελμπλουμ εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας
Με επιστολή του στον πρόεδρο της  Άνω Βουλής της Ολλανδίας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έπειτα από 12 χρόνια 
δίνει τέλος στην πολιτική του παρουσία στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την Ολλανδική βουλή στις 25 Οκτωβρίου.

Ο 51 ετών υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας από τον Νοέμβριο του 2012 δηλώνει μετά τη συναίνεση του συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων της Ολλανδικής κυβέρνησης θα παραμείνει πρόεδρος του Εurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου 2018. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Εurogroup στο Λουξεμβούργο υποψηφιότητες για τη θέση νέου προέδρου της Ευρωομάδας θα πρέπει να τεθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει στο Εurogroup στις 4 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα παρασκήνια των Βρυξελλών κινούνται ήδη ως υποψήφιοι τουλάχιστον πέντε υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα φαβορί είναι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμένια και ο Ισπανός Λουιζ Ντε Γκίντος. Ισχυρή επιθυμία έχει εκδηλώσει ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ, ενώ ως δυνατό αουτσάιντερ φημολογείται ο Βέλγος Γιαν Βαν Οβερντβελτ. 

Και ο Πιέρ;

Τίποτε όμως δεν αποκλείει υποψηφιότητα ακόμη και του Πιέρ Μοσκοβισί. Όσο και αν φαντάζει εξωπραγματικό το σενάριο είναι η μόνη δυνατότητα που θα μπορούσε να έχει ο Γάλλος Επίτροπος καθώς για την προεδρία του Εurogroup (άτυπο όργανο) δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υπουργός κράτους μέλους. Γιαυτό το λόγο εξάλλου μπορεί να παραμείνει και ο κ. Ντάισελμπλουμ από υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. 

Η δυσκολία για τον κ. Μοσκοβισί είναι ότι η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την τοποθέτηση ενός μονίμου προέδρου στο όργανο από έναν Επίτροπο της, αλλά η πολιτική αυτή απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2017, όποτε και αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης από τον Ντόναλντ Τούσκ. 

Έτσι ο Μοσκοβισί δεν προλαβαίνει να μπει στη ράγα των φιλόδοξων, παρά το γεγονός πως υποστηρίζει πως ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι από τις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών, καθώς η θητεία του νέου προέδρου του Eurogroup θα τελειώσει το 2020. Δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές του 2019 και τη λήξη της θητείας του ως Επιτρόπου στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία για το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωομάδα, ωστόσο πολλοί είναι οι ψίθυροι που τον θέλουν να ξαναμπαίνει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο με ρόλο που μπορεί να του ζητηθεί να αναλάβει στη διαδικασία μετασχηματισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης