Καραϊβική: Δύο νεκροί και δύο «χαροπαλεύουν» μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα

Καραϊβική: Δύο νεκροί και δύο «χαροπαλεύουν» μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα

Πλησιάζει τώρα στις Παρθένους Νήσους με ανέμους ταχύτητας 300 χιλιομέτρων/ώρα - Το μέτωπο της καταιγίδας βρίσκεται 225 χιλιόμετρα ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο - Θα πλήξει τη Δομινικανή Δημοκρατία την Πέμπτη - Εικόνες Αποκάλυψης απ' όπου περνά - Δεν αποχωρεί ο Ρίτσαρντ Μπράνσον: «Τον περιμένουμε, θα καταφύγουμε στο κελάρι» έγραψε στο Twitter

Καραϊβική: Δύο νεκροί και δύο «χαροπαλεύουν» μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα
Το «μάτι» του πολύ επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα, που είναι κατηγορίας 5, δηλαδή βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα της 5βαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, πλησιάζει στις Παρθένους Νήσους, προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την επέλαση του τυφώνα στις περιοχές της Καραϊβικής, που υπάγονται στη Γαλλία.

Ο κυκλώνας αυτός, απέχει περίπου 225 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι "πολύ σύντομα" θα πλήξει τις Παρθένους Νήσους και θα περάσει κοντά ή ακριβώς στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κλείσιμο

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στον κυκλώνα αυτόν, λέγοντας ότι οι αρχές στη Φλόριντα προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. "Παρά την κούραση" από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας τις προηγούμενες ημέρες, οι υπηρεσίες κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σημείωσε.

Η Ίρμα θα περάσει κοντά ή στα βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας αύριο Πέμπτη. Κατόπιν αναμένεται να πλήξει τα νησιά Τερκς και Κάικος και τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Για τον κυκλώνα προετοιμάζεται και ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, στο ιδιωτικό νησί του στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. «Περιμένουμε το πέρασμα του κυκλώνα σε περίπου τέσσερις ώρες, θα καταφύγουμε στο κελάρι, κάτω από το σπίτι», έγραψε στο Twitter.

Το Νέκερ είναι ένα μικρό νησί της Καραϊβικής που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin και φιλοξενεί συχνά διασημότητες αλλά και τουρίστες, στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του. Ο Μπράνσον διαβεβαίωσε ότι τα κτίρια είναι ικανά να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες "αν και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αντισταθούν σε έναν κυκλώνα κατηγορίας 5".

Ο Μπράνσον, που είναι γνωστός ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος και των ωκεανών, σημείωσε επίσης ότι «ένας παράγοντας κλειδί που οδηγεί στην ενίσχυση του μεγέθους των κυκλώνων είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο» και πρόσθεσε: «Οι ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ στο Τέξας είναι μια τραγική και δαπανηρή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής».

Βίντεο:  Απίστευτες εικόνες από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Ίρμα»

Την πρώτη του επέλαση στα νησιά της Καραϊβικής κάνει ο τυφώνας Ίρμα, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί τελευταία 80 χρόνια στον Ατλαντικό, με ανέμους που φτάνουν τα 295 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν εικόνες Αποκάλυψης, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί, τεράστια κύματα, ενώ αυτοκίνητα επιπλέουν στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την επέλαση του τυφώνα στις περιοχές της Καραϊβικής που υπάγονται στη Γαλλία.


Το «μάτι» της Ίρμας ήδη έπληξε τη Μπαρμπούντα και έφτασε στο Σεν Μαρτέν της Γουαδελούπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ αποθηκεύουν νερό, τρόφιμα και καύσιμα. 

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από 1.000 άνθρωποι πέρασαν την νύχτα τους σε προσωρινά καταφύγια.  «Είναι τρομακτικό. Τα περισσότερα νησιά είναι στο σκοτάδι. Είναι πολύ, πολύ τρομακτικό», δήλωσε κάτοικος. 

Το μέγεθος της καταστροφής,  καθώς και ο αριθμός θυμάτων -αν υπάρχουν- ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 75χρονος πέθανε σε ορεινή περιοχή του Πουέρτο Ρίκο, προετοιμαζόμενος για τον τυφώνα.  Ο τυφώνας θα συνεχίσει την επέλασή του, περνώντας από το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομηνικανή Δημοκρατία, την Αϊτή και την Κούβα, προτού -πιθανότατα- καταλήξει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο. 

Στο «μάτι» ξανά οι ΗΠΑ - Σε συναγερμό η Φλόριντα

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ξανά στο «μάτι» ενός νέου τυφώνα, πριν προλάβουν να συνέλθουν από το καταστροφικό περασμα του «Χάρβεϊ» στο Τέξας, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 42 ανθρώπων και προκάλεσε ζημιές που εκτιμώνται στα 180 εκατομμύρια δολάρια. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.



Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να κλείσει το βράδυ και το διεθνές αεροδρόμιο Key West της Φλόριντα εν αναμονή του τυφώνα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές του αεροδρομίου.  Η τελευταία πτήση της Delta Airlines αναμένεται να αναχωρήσει για την Ατλάντα. 

Οι κάτοικοι στο Μαϊάμι και στις άλλες παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, έχουν ειδοποιηθεί να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και να προμηθευτούν με τα απαραίτητα αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ έχει δοθεί οδηγία να είναι σε επιφυλακή καθώς αναμένεται να δοθεί ειδοποίηση για μεταφορά στα καταφύγια.


 
Μετά την Ίρμα... ο Χοσέ και η Κάτια!

Ωστόσο, το κακό φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει σύντομα, καθώς το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων προβλέπει ότι την Ίρμα θα ακολουθήσει η τροπική καταιγίδα Χοσέ στην Καραϊβική με ανέμους που θα φτάνουν τα επίπεδα τυφώνα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η τροπική καταιγίδα θα επηρεάσει τα βορειότερα τμήματα των Αντίλλων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο Χοσέ ενδέχεται να ενισχυθεί σε τυφώνα περίπου το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, περνώντας από Δομηνικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Αϊτή και Κούβα. 

Εκτός όμως από τον Χοσέ, που θα ακολουθήσει την Ίρμα, μία νέα τροπική καταιγίδα, το τρίτο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Η «Κάτια», όπως ονομάστηκε το φαινόμενο, απέχει 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα και κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά. 

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και θα μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει τα παράλια, στη Βερακρούζ.








O τυφώνας Ίρμα όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης