Süddeutsche Zeitung: Κανένας άλλος δεν αθέτησε τόσο γρήγορα την υπόσχεσή του όσο ο Τσίπρας

Süddeutsche Zeitung: Κανένας άλλος δεν αθέτησε τόσο γρήγορα την υπόσχεσή του όσο ο Τσίπρας

Ο Τσίπρας ανταποκρίνεται εντέλει πάντα, κάτι που δεν θα μπορούσαν να πουν οι δανειστές για τους προκατόχους του, γράφει η γερμανική εφημερίδα

«Ο υποτιμημένος» είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που σημειώνει:

«Στην Ευρώπη η καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι η μοναδική πρωταθλήτρια αντοχών σε καιρούς κρίσης. Και ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να διαχειριστεί πολλά ζητήματα σε μόλις δυόμιση χρόνια. Με τον ανεξέλεγκτο λαϊκισμό του ο έλληνας πρωθυπουργός φέρει και αυτός μεγάλη ευθύνη για την κρίση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος. (Ο Αλ. Τσίπρας) κληρονόμησε την κρίση χρέους. Η προσφυγική κρίση ξέσπασε εν μέσω της διακυβέρνησής του. Στην πραγματικότητα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει καμία από αυτές τις κρίσεις. Αλλά σταθεροποίησε τη χώρα. Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την υπερχρεωμένη χώρα εισέρχεται στον τελευταίο του χρόνο».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο «εκτελεστής της αυστηρής πολιτικής των περικοπών ταυτίζεται με τον πολιτικό που έβαλε την υπογραφή του κάτω από το κείμενο το 2015. Πρόκειται για τον Αλέξη Τσίπρα», υπογραμμίζει ο σχολιαστής, σημειώνοντας ότι στην ιστορία των επιχειρήσεων διάσωσης, κάθε πακέτο οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην αποπομπή του εκάστοτε πρωθυπουργού. Αυτό ισχύει τόσο για τον Γ. Παπανδρέου, όσο και για τον Αντ. Σαμαρά.

Ένας μη βολικός εταίρος

«Ο Τσίπρας όμως κρατάει. Φυσικά και υπάρχει μια δόση ειρωνείας. Εντέλει ο 43χρονος αριστερός πολιτικός ανέλαβε μετά τον Σαμαρά με την υπόσχεση να τερματίσει τη βάρβαρη πολιτική των περικοπών. Κανένας άλλος πριν από αυτόν δεν αθέτησε τόσο γρήγορα την υπόσχεσή του. Κανονικά μια τόσο κραυγαλέα αθέτηση υπόσχεσης συνεπάγεται το τέλος της πολιτικής καριέρας. Ο Τσίπρας όμως έθεσε την απογοήτευση στην αρχή της θητείας του. Δεν μπορούσε να συνεχίσει να απογοητεύει. Μπορούσε μόνον να τα παρατήσει. Όντας άνθρωπος της εξουσίας όμως δεν το έκανε».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια σε ορισμένες πρόσφατες καλές ειδήσεις από το χώρο της ελληνικής οικονομίας, όπως τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ή το νέο ρεκόρ στον τουρισμό, σχολιάζοντας ότι και στο Βερολίνο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. «Ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, που θα προτιμούσε να δει τον Τσίπρα να αποτυγχάνει, δεν κατάφερε να τον ξεφορτωθεί. Και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί μαζί του. Από τη σκοπιά των διεθνών δανειστών ο Τσίπρας παραμένει ένας μη βολικός εταίρος. Τίποτα δεν προχωρά μόνο του, αντιθέτως πάντα πρέπει να κάμπτονται αντιστάσεις στην Αθήνα. Ο Τσίπρας δεν πιστεύει ότι η χώρα του μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της κόβοντας μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους όπως του ζητείται. Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας ανταποκρίνεται εντέλει πάντα, κάτι που δεν θα μπορούσαν να πουν οι δανειστές για τους προκατόχους του. Το ότι θα ενεργούσε με αυτό τον τρόπο ο πιο σφοδρός αντίπαλος των περικοπών, έπεισε μάλλον τους πολίτες ότι δεν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος. Υπό τον Τσίπρα υλοποιείται η μια επώδυνη μεταρρύθμιση μετά την άλλη», γράφει η SZ, σημειώνοντας ότι ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια η οργή των πολιτών εκφραζόταν στους δρόμους, με επεισόδια που παρέλυαν τη χώρα, αποδέκτες της είναι πλέον αποκλειστικά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του.

Ο λαϊκιστής Τσίπρας του 2015 δεν υπάρχει πια

«Εκ των υστέρων φαίνεται πόσο θαρραλέα και προνοητική ήταν η απόφασή του το 2015 να μην αναζητήσει τον μεγάλο συνασπισμό των προθύμων για μεταρρυθμίσεις. Επέλεξε να κινηθεί μόνος του με το μικρό δεξιό λαϊκίστικο κόμμα ΑΝΕΛ, που σε γενικές γραμμές του επιτρέπει να υλοποιεί την πολιτική του. Έτσι φέρει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος την ευθύνη των αποφάσεων. Κανείς δεν πίστευε ότι θα άντεχε ο περίεργος αυτός συνασπισμός αριστεράς και δεξιάς που διαθέτει πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων. Ένας μεγάλος συνασπισμός δεν θα του έδινε ποτέ την ελευθερία που χρειαζόταν. Απλώς θα κατέρρεε».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να υποσχεθεί στους πολίτες κάτι διαφορετικό και να κερδίσει την εύνοιά τους. «Οι νοσταλγοί της δραχμής δεν ακούγονται πια, το μόνο που είχαν να προσφέρουν ήταν το παρελθόν. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η συντηρητική ΝΔ δεν μπορεί να προσφέρει πολιτικά μια πραγματική εναλλακτική, όσο το πρόγραμμα διάσωσης υπαγορεύει τα πάντα. Ούτε ο λαϊκιστής Τσίπρας που ανήλθε στην εξουσία το 2015 υπάρχει πια. Δεν έχει νόημα να τολμά κανείς να κάνει προβλέψεις για το μέλλον του πολιτικού ρεαλιστή. Βέβαιο είναι πάντως ότι ήδη κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια τον είχαν ξεγράψει συχνά πρόωρα. Ο πολιτικός αυτός σίγουρα δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε ευημερία. Το χρέος είναι τόσο δυσθεώρητο που και μετά το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα θα παραμείνει για δεκαετίες μια φτωχή χώρα. Το ζητούμενο θα είναι τα χρόνια αυτά να είναι αξιοπρεπή. Και σε αυτό ο Τσίπρας μπορεί να κάνει ακόμη πολλά».

Χαλάρωση των capital controls

Στη χαλάρωση των capital controls και την αύξηση του ορίου στις αναλήψεις στα 1.800 ευρώ το μήνα από την 1η Σεπτεμβρίου αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην έκδοση του Σαββατοκύριακου. «Πρόκειται μόνον για ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση ενός μεγάλου στόχου που είναι η άρση των ελέγχων εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως σημειώνει η FAZ επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, στόχος είναι να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται και το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα capital controls είχαν επιβληθεί το 2015 προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Κ Μ

Τον ΓΑΠ που δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα τους τον έβριζαν όλοι οι ευρωπαίοι , και οι ηλίθιοι Έλληνες ! Φάτε τώρα τον Ηγέτη που αξίζει στους Έλληνες και αγαπούν οι δανειστές .

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Τι να υπαρχει μωρε ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΣ;!;!

.

Μόνο ένα ζαβλακωμένο θα μπορούσε να το κάνει

Τζιμης

Ειπαμε...το κατάλληλο παιδί στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμη.Ο καλύτερος και ο προθυμότερος των προθυμοτέρων!

Τ

Ο Τσίπρας ΝΑΙ σε όλα κι ο λαός ΝΑΙ σε όλα. Διαμαρτυρία καμμία. Φαίνεται ότι το υπόθετο ήθελε ροζ σάλιο για να μπει καλύτερα.

ΧχΧ

Εμάς μας βίασε τα όνειρα, εμείς ξέρουμε καλά τι πάει να πει Σύριζα. Φανταστείτε τον τσιπρα να δίνει διαλέξεις σαν τον Παπανδρέου, στο harvard. Σαν πρώην πρωθυπουργός, θα γελάνε και τα μάρμαρα.

@ΧχΧ

Αυτούς φωνάζουν ανέκαθεν οταν θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα

ΚΙΜ ΚΟΥΜΟΝΗΣ

Σας έχει γραμμένους ................

Baki

Και έτσι οφείλει να κάνει ! Έχουμε Δημοκρατία και ο λαός ψήφισε : κάνε ότι θέλεις αρκεί να μας αφήσεις ήσυχους στην θεωρητική λιακάδα μας να ασχολούμαστε με τα αχαμνά μας και να τρώμε καμιά μπανάνα.

Baki

Σπουδαία επισήμανση ... Το άρθρο αναφέρεται στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος σχήματος και όχι στο Αλέξη, αυτός απλά εκπροσωπεί την ευφυία τους. Αγαπητοί (δυστυχείς) ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , υπηρετείτε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που νομίζετε ότι πολεμάτε. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό , απλά αποκλείεται να το παραδεχτείτε , ας καταστραφεί και η χώρα που θα αφήσετε στο παιδί σας.

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΨΕΥΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ,

Jps

Στη δίψα για παράταση της εξουσίας επεξεργαζονται σχέδια ανωμαλιας. Μην αμφιβαλλετε καθόλου. Είναι οι κολλητοί του Μαδουρο. Οι υμνητες του Στάλιν. Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν αυτούς τους χαμαιλεοντες της πολιτικής επειδή νομίζουν ότι βρίσκονται σε άμυνα θα κλαψιυν πολύ πικρα. Δεν βλέπουν ότι έχουν εγκαταλείψει όλες τις γραμμές τους και συναλλασονται πλέον με όρους πλήρους υποταγης! Προσέξτε όμως την διαφορά :Δεν έχουν απέναντι τους κανέναν που να τους απειλεί με ολοκαυτωμα. Εύκολα μπορείτε να συμπερανετε το κίνητρο. ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΈΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΊ. Είναι σαν να βάζεις ορθοδοξο πατριαρχη να διαβάζει το κορανι στους μαο μαο λέγοντας τους ότι κάποια στιγμή θα σας μάθω και τα δικά μας. Τόσο απλό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wedding-1

Κόρη του πρώτου εξαδέλφου της βασίλισσας Ελισάβετ και εγγονή της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας - Το «παρών» στο γάμο έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και ο πρίγκιπας Χάρι χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ

000_1GM502

«Οι πολιτικοί που είναι διαθέσιμοι προς πώλησιν διαδραματίζουν ρόλο και οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε με αποφασιστικό τρόπο» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος σχολιάζοντας το σκάνδαλο στην Αυστρία

19
21131846

Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του - Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει την εξουσία διορισμού υπουργών αλλά και διάλυσης της κυβέρνησης

22