Ουγγαρία: Με χημικά, δακρυγόνα και κανόνια νερού επιτέθηκαν στους μετανάστες

Ουγγαρία: Με χημικά, δακρυγόνα και κανόνια νερού επιτέθηκαν στους μετανάστες

Σοβαρά επεισόδια εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων της Ουγγαρίας - Αρκετοί οι τραυματίες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά - Kλιμακώνει την αντίδρασή της η κυβέρνηση Ορμπάν κατεβάζοντας στρατιωτικά οχήματα με πολυβόλα στην περιοχή

Ουγγαρία: Με χημικά, δακρυγόνα και κανόνια νερού επιτέθηκαν στους μετανάστες
Εκατοντάδες μετανάστες προσπάθησαν σήμερα το μεσημέρι να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και να εισχωρήσουν στην Ουγγαρία από ανοίγματα που έκαναν οι ίδιοι στον φράχτη στα σύνορα με την Σερβία. Η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, χημικών και κανονιών νερού για να εμποδίσει την προσπάθεια των μεταναστών. 

Οι αρχές της Ουγγαρίας δήλωσαν ότι το πλήθος από την πλευρά της Σερβίας έγινε επιθετικό γύρω στις 3 το μεσημέρι και άρχισε να πετά μπουκάλια, πέτρες και ξύλα προς την ουγγρική πλευρά. Στο σημείο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εμφανίστηκαν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην επιχείρηση.

Κλείσιμο
Νεώτερες πληροφορίες κάνουν αναφέρουν ότι οι μετανάστες κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων και να εισέλθουν στην χώρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν αρκετά μέτρα μέσα στο έδαφος της Ουγγαρίας, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι στην περιοχή έφτασαν στρατιωτικά οχήματα τύπου Χάμβι με πολυβόλα και έτοιμα για να αναλάβουν δράση. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως τα οχήματα του ουγγρικού στρατού με τα εγκαταστημένα πολυβόλα βρίσκονται στα σύνορα με τη Σερβία.  



Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις αρχές της Ουγγαρίας, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά μεταναστών και 20 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. 

 

Tα επεισόδια ακολούθησαν την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει από χθες τα σύνορά της με την Σερβία, εγκλωβίζοντας χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται εκεί. Τα επεισόδια βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, και όπως φαίνεται δύσκολα θα υπάρξει η εκτόνωση που όλοι περίμεναν με το χτίσιμο του φράχτη.



Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Associated Press αρκετοί είναι οι άνθρωποι που δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από ιατρικό προσωπικό της Σερβίας, ενώ πολλοί είναι όσοι αντιμετώπισαν προβλήματα από την ρίψη δακρυγόνων.

«Ξεφύγαμε από τον πόλεμο και τη βία και δεν περιμέναμε τέτοια αγριότητα και απάνθρωπη αντιμετώπιση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμίρ Χασάν από το Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.



Ο Χασάν που μίλησε στον δημοσιογράφο έχοντας προηγουμένως δεχθεί επίθεση με αντλίες νερού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αστυνομία της Ουγγαρίας.

«Ντροπή σας Ούγγροι!», φώναξε προς τους αστυνομικούς που εκτόξευαν δακρυγόνα προς το πλήθος.

Παράλληλα, περισσότεροι από 370 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Σερβίας και έφτασαν στην Κροατία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, μάλιστα, δήλωσε πως στο σημείο που βρίσκονται οι 373 μετανάστες, εκ των οποίων 73 παιδιά, έχουν σταλεί λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε κέντρα υποδοχής.



Από την άλλη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι μετανάστες «επιτέθηκαν» στους αστυνομικούς στα σύνορα και ζήτησε από την Σερβία να κινητοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, η ουγγρική κυβέρνηση ενημέρωσε την Σερβία πως η μεθόριος στο Ρόσζκε θα παραμείνει κλειστή για τις ερχόμενες 30 ημέρες.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης