Ποιοι είναι οι Podemos που αποθέωσαν τον Τσίπρα

Ποιοι είναι οι Podemos που αποθέωσαν τον Τσίπρα

Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του «πασιονάριου» Πάμπλο Ιγκλέσιας - Ποιοι οι στόχοι του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Ποια η «μούσα» του

Ποιοι είναι οι Podemos που αποθέωσαν τον Τσίπρα
Η κρίση που συγκλόνισε τη νότιο Ευρώπη και συντάραξε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε όχι μόνο δονήσεις πολλών Ρίχτερ στις πληγείσες χώρες, αλλά και έναν αέρα ανατροπής και ανανέωσης στην πολιτική σκηνή.

Οι άλλοτε στιβαρές πολιτικές «οικογένειες» άρχισαν να νιώθουν το έδαφος να σείεται, το άλλοτε σενάριο φαντασίας για κυβέρνηση συνεργασίας έγινε πραγματικότητα και ολοένα περισσότερες «φωνές» κατά της κρίσης έγιναν εκκωφαντικές.

Κλείσιμο


Ανάμεσα σε αυτές και η ομάδα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, Podemos, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με σχεδόν αποκλειστικό όπλο το Διαδίκτυο κατέκτησε την καρδιά των αγανακτισμένων Ισπανών και κέρδισε υποστηρικτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα.



Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο ιδρυτικό συνέδριο των Podemos όπου και απηύθηνε ένα θερμότατο χαιρετισμό διανθισμένο με πολλά «venceremos», καταχειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες ενθουσιώδεις παρευρισκόμενους. Και τα δύο κόμματα, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, ηγούνται κατά κάποιο τρόπο του αντι-μερκελικού μετώπου που συγκροτείται στον ευρωπαϊκό Νότο.



Το ισπανικό πολιτικό κίνημα Podemos, («Μπορούμε» στα ισπανικά) που ιδρύθηκε το 2014 και μετατράπηκε σε κόμμα, από αριστερούς Ισπανούς ακαδημαϊκούς και διατηρεί στενή σχέση με το κίνημα των Ισπανών «Αγανακτισμένων», κατέκτησε πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές τον περασμένο Μάιο συγκεντρώνοντας το 8% των ψήφων και προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς.



Βέβαια, όπως επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο βρετανικός Guardian, «οι Podemos δεν ιδρύθηκαν από το πουθενά. Στο δρόμο για τις εκλογές του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένων βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική ελίτ».



Γενικός γραμματέας εξελέγη ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, με την χαρακτηριστική κοτσίδα και το μούσι, ο οποίος συγκέντρωσε την προτίμηση των ψηφοφόρων μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, όπως έκανε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, Μπέπε Γκρίλο. Έτσι, ο 36χρονος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών συγκέντρωσε 95.000 σε 107.000 ψήφους.



Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Metroscopia για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, το Podemos αναδεικνύεται πρώτο στις προτιμήσεις του ισπανικού λαού με 27%, ενώ ακολουθεί με 26,2% το Σοσιαλιστικό Κόμμα και με επτά μονάδες διαφορά από τον Ιγκλέσιας, ακολουθεί το κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, Λαϊκό Κόμμα με 20,7%.




Ποιος όμως, είναι ο Πάμπλο Μάνουελ Ιγκλέσιας Τουριόν; Γεννημένος το 1978 από μητέρα δικηγόρο και πατέρα καθηγητή Ιστορίας, ο Ιγκλέσιας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, ενώ από μικρός άρχισε να μελετά κείμενα του Καρλ Μάρξ και του Βλαντιμίρ Λένιν και εντάχθηκε στην κομμουνιστική νεολαία σε ηλικία 15 ετών. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα για τα οποία έχει αποσπάσει βραβεία, ενώ δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης.



Σε αντίθεση με τον «συνάδελφό» του Μπέπε Γκρίλο που λέει σχεδόν πάντα «no» τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο 36χρονος Ιγκλέσιας λέει σχεδόν πάντα «sí!», με αποτέλεσμα να έχει καταγράψει αρκετές «εργατοώρες» στα τηλεοπτικά πλατό. Βέβαια, δεν ξεχνάει και τη δύναμη των τόπων κοινωνικής δικτύωσης όπου συχνά ενημερώνει τους «φίλους» του για τις παρεμβάσεις του και τις θέσεις του.

Τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει ο Ισπανός «επαναστάτης»; Πρωταρχικός στόχος είναι η «απόσυρση» της παλιάς πολιτικής τάξης, αλλά και η εφαρμογή συνταγών κατά της κρίσης, όπως η μείωση της ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση του ωραρίου εργασίας, αλλά και η μάχη κατά των πολυεθνικών και κατά των ισχυρών τραπεζών.

Άλλωστε, όπως ο Ιγκλέσιας δήλωσε πρόσφατα, έφτασε η  στιγμή να ορθώσει κανείς το ανάστημά του μπροστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανακατανομή του πλούτου ανάμεσα στους πολίτες.

«Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και τα παράθυρα για το ‘78», δήλωσε σε ισπανική εκπομπή και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με το ΝΑΤΟ και την παρουσία του καθώς όπως είπε «μας θέτει σε κίνδυνο».

Όσο για το ευρώ, η θέση του Podemos δεν είναι τόσο «φοβική», καθώς το κόμμα δεν σκέφτεται την έξοδο της Ισπανίας από την Ευρωζώνη, αρκεί ο έλεγχος του κοινού νομίσματος να παραμένει δημοκρατικά στο λαό.

«Το δικό μας είναι μάθημα δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ιγκλέσιας, ο οποίος βέβαια θα πρέπει να αποδείξει τη δύναμή του στις επόμενες περιφερειακές αλλά και τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015, εφόσον ξεπεραστούν τα οργανωτικά προβλήματα του κόμματος.

Στο μεταξύ, αντλεί δύναμη από τη «μούσα» του, την Τάνια Σάντσεζ Μελέρο, η οποία είναι βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς και μετά την επιτυχία του συντρόφου της, οι φωτογράφοι την καταδιώκουν καταφέρνοντας να καταγράψουν… κλεφτά φιλιά ανάμεσα στους δύο «πασιονάριους».

Γεννημένη το 1979, η Τάνια Σάντσεζ Μελέρο, με σπουδές Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και ειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία, προτίμησε να κρατήσει μυστική τη σχέση της με τον Ιγκλέσιας, ωστόσο τα λαγωνικά της ισπανικής δημοσιογραφίας ανακάλυψαν το ειδύλλιο. Έκτοτε, οι δημόσιες εμφανίσεις τους δεν είναι τόσο συχνές, αλλά ο Ιγκλέσιας δήλωσε για την αγαπημένη του: «Είμαι ερωτευμένος με την αφοσίωση και την υπευθυνότητά της. Μακάρι όλοι της Ενωμένης Αριστεράς να ήταν έτσι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης