Τουρκία: «Δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στη Σόμα», λένε Χιλιανοί ανθρακωρύχοι

Τουρκία: «Δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στη Σόμα», λένε Χιλιανοί ανθρακωρύχοι

«Αν στο ορυχείο της Σόμα υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά και εξοπλισμός διάσωσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δεν θα είχατε θρηνήσει τόσα θύματα» είπε στους Τούρκους, ο Χιλιανός που ήταν επικεφαλής της ομάδας διάσωσης του ορυχείου Σαν Χοσέ, το οποίο κατέρρευσε στη Χιλή πριν τέσσερα χρόνια

Τουρκία: «Δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στη Σόμα», λένε Χιλιανοί ανθρακωρύχοι
Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιούν από χθες δύο Χιλιανοί που έζησαν το δράμα της κατάρρευσης του ορυχείου Σαν Χοσέ τον Αύγουστο του 2010 και την προσπάθεια απεγκλωβισμού 33 μεταλλωρύχων που παρέμειναν στα έγκατα της γης για 69 ημέρες.

Ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης των χιλιανών ανθρακωρύχων Rodrigo Reveco και ο Luis Unzua, ένας από τους 33 μεταλλωρύχους που τελικά διασώθηκαν, επισκέφθηκαν χθες την Κωσταντινούπολη και μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου για το δυστύχημα του ορυχείου στην πόλη Σόμα, όπου έχασαν τη ζωή τους 301 εργάτες, στις 13 του περασμένου μήνα.

Και οι δύο άντρες τόνισαν ότι το δυστύχημα στην Σόμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς και η ποιότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση διάσωσης, πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα.

Ο Rodrigo Reveco, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης του ορυχείου Σαν Χοσέ στη Χιλή, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Το πρόβλημα στη χώρα σας είναι ότι η έκταση και η σοβαρότητα του ατυχήματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν δυνατόν να σωθούν περισσότερες ζωές, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την διάσωση μόνο ενός ατόμου. Για να είμαστε ρεαλιστές, είναι πολύ δύσκολο να σωθούν ζωές λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στο ορυχείο της  Σόμα».

Ο μεταλλωρύχος Luis Unzua, που πέρασε 69 ημέρες στα έγκατα της γης μαζί με τους υπόλοιπους 32 εγκλωβισμένους συναδέλφους του, τόνισε την σημασία των ειδικών καταφυγίων που  θα πρέπει να βρίσκονται στα ορυχεία και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, ασφάλεια και υποστήριξη με συσκευές οξυγόνου, προκειμένου να αναπνέουν οι εργάτες.
Κλείσιμο

Οι θάλαμοι - καταφύγια χρησιμοποιούνται στα ορυχεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εκεί καταφεύγουν οι μεταλλωρύχοι μέχρι να εντοπιστούν από τις ομάδες διάσωσης.

Οι δύο άντρες υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα έπρεπε να είχε πάρει μαθήματα από το ατύχημα στο ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής και να είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα στη Σόμα.

Σήμερα οι δύο Χιλιανοί μεταβαίνουν στην Άγκυρα και αύριο θα επισκεφθούν την Σόμα, όπου θα παραμείνουν για δύο ημέρες και θα συναντηθούν με μέλη των οικογενειών των αδικοχαμένων ανθρακωρύχων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης