Ποια είναι η «ξελογιάστρα» πρωθυπουργός της Δανίας που έκανε άνω-κάτω τους Ομπάμα

Ποια είναι η «ξελογιάστρα» πρωθυπουργός της Δανίας που έκανε άνω-κάτω τους Ομπάμα

Η οργή της Μισέλ για τις δημόσιες διαχύσεις του Μπαράκ με την Χέλλε Τόρνινγκ Σμιτ στο μνημόσυνο του Νέλσον Μαντέλα - Μάθετε τα πάντα για την 46χρονη σοσιαλίστρια

Ποια είναι η «ξελογιάστρα» πρωθυπουργός της Δανίας που έκανε άνω-κάτω τους Ομπάμα
Λίγο πριν κερδίσει στις εκλογές του 2011, οι αντίπαλοί της την χαρακτήριζαν ψυχρή, μεγαλοαστή, επομένως απρόσιτη που δύσκολα έρχεται σε επαφή με τον λαό, ενώ έκαναν αρνητικά σχόλια για το προσεγμένο και ακριβό της γούστο. Άλλωστε η συλλογή της από κομψές γόβες, επώνυμα σύνολα και τσάντες, ήταν αρκετή για την της δώσουν το προσωνύμιο «Gucci Helle»… Ο λόγος για την 46χρονη πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλλε Τόρνινγκ Σμιτ, που με τη νίκη της σηματοδότησε το τέλος εποχής στην επί δέκα χρόνια δεξιά διακυβέρνηση.


Η «Gucci Χέλλε», όμως, με το παγωμένο χαμόγελο κατάφερε όχι μόνο να εξοντώσει τον Αντερς Ράσμουσεν, αλλά και να «αποτελειώσει» πολλούς προέδρους και πρωθυπουργούς καίγοντας τους τις καρδιές.
Πρόσφατο «θύμα» της ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αντάλλαξε ζεστές ματιές και χαμόγελα με την 46χρονη γοητευτική ξανθιά πρωθυπουργό, ενώ δε δίστασε να ποζάρει, μαζί της και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και να τραβήξει μία από τις περίφημες «selfie».
Κλείσιμο

Όλα αυτά, ενώ γύρω τους επικρατούσε κλίμα πένθους για το θάνατο του «πατέρα της Αφρικής», Νέλσον Μαντέλα, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να θρηνεί για το χαμό του στην Πρετόρια.
Βέβαια, το «φλερτ» των δύο, δε φάνηκε να εκτιμά ιδιαίτερα η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Μισέλ, η οποία «κεραυνοβόλησε» την Σμιτ, αλλά και τον Ομπάμα, ο οποίος δεν πτοήθηκε και συνέχισε να χαριεντίζεται με την 46χρονη πρωθυπουργό.





Τελικά, το θερμό επεισόδιο έληξε με την Μισέλ να αλλάζει θέση με τον σύζυγό της και να χωρίζει το… ζεύγος, ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Βέβαια, η απόλυτη συγχώρεση πιθανώς να ήρθε όταν ο Ομπάμα της φίλησε το χέρι, στιγμή που απαθανατίστηκε από τους φακούς που είχαν στοχεύσει στο προεδρικό ζευγάρι και παρακολουθούσαν με έντονο ενδιαφέρον το σύντομο... σίριαλ.
Πάντως, η… τρυφερή σχέση ανάμεσα στην Δανή πρωθυπουργό και τον Ομπάμα, είχε διαφανεί και στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Λευκό Οίκο πριν ένα χρόνο περίπου, όπου συνομίλησε σε ευχάριστο κλίμα με τον πρόεδρο, ο οποίος της έριχνε κλεφτές ματιές όλο θέρμη.




Στα δίχτα της γοητείας της, όμως, έχουν πέσει και άλλοι πολιτικοί και δη παντρεμένοι. Από αυτούς, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει απαθανατιστεί να της χαρίζει ένα μεγαλοπρεπές χειροφίλημα, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει ο… φλογερός, Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Παρά τις όσες επιτυχίες έχει στο ανδρικό φύλο, πάντως, η Σμιτ σημείωσε τη μεγαλύτερη στις εκλογές της χώρας της. Κατά την προεκλογική της καμπάνια έκανε λόγο για αύξηση των φόρων στις δημοσιονομικές δαπάνες, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ράσμουσεν για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ πρόβαλε ως στόχο της την ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα να κερδίσει πολλούς υποστηρικτές.










Τότε, οι αναλυτές έβλεπαν ότι με την ανάδειξή της στην πρωθυπουργία θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της χώρας, ωστόσο, οι περικοπές και η αποτυχία ουσιαστικά να δώσει πνοή στην οικονομία, είχε ως αποτέλεσμα τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα της, με μόλις 16,3%.
Ανεξάρτητα από τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής της, η Τόρνινγκ Σμίτ εξακολουθεί να προκαλεί σχόλια για την αψεγάδιαστη εμφάνισή της, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι κάνει ενέσεις μπότοξ για να διατηρεί το παγερά φρέσκο πρόσωπό της.
Παλαιότερα, μάλιστα, είχε απαντήσει σε όσους την κατέκριναν για τις ακριβές επιλογές της στη γκαρναρόμπα της «δε μπορούμε όλοι να δείχνουμε σκ..τά»!
Δεν κατάφερε, ωστόσο, να απαντήσει το ίδιο αποστομωτικά σε όσους ισχυρίζονταν ότι ο σύζυγός της, Στίβεν Κίνοκ, γιος του λόρδου Νιλ Κίνοκ πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας, με τον οποίο έχει δύο κόρες, διατηρεί παράλληλη σχέση με νεαρό άνδρα στην Ελβετία. Διατήρησε την ψυχραιμία της και την αξιοπρέπειά της και διέψευσε τις φήμες, υποστηρίζοντας ότι τα σενάρια αυτά είναι «γκροτέσκα»
Ωστόσο, ο σύζυγός της, παραμένει στο στόχαστρο, καθώς το 2010, η δανέζικη ταμπλοίντ εφημερίδα B.T. τον κατηγόρησε για φοροδιαφυγή. Βέβαια, τότε ο Κίνοκ ζούσε και διέμενε στην Ελβετία, όπου εργάζεται, αν και η Σμιτ στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι η οικογένεια μένει στην Κοπεγχάγη. Για να διαλυθούν οι φήμες, πάντως, το ζευγάρι ζήτησε να περάσει από έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο καιρό αργότερα, απαλλάσσοντας τον Κίνοκ.

Βιογραφικό

Γεννημένη το 1966 στην πόλη Ροντόβρε από γονείς εβραϊκής καταγωγής, η Χέλλε Τόρνινγκ Σμιτ σπούδασε  Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και συνέχισε ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με Μάστερ Ευρωπαικών Σπουδών, από το φημισμένο Πανεπιστήμιο της ευρωπαϊκής ελίτ «Collège d' Europe». Στο πανεπιστήμιο μάλιστα γνώρισε τον Στίβεν Κίνοκ με τον οποία παντρεύτηκε το 1996.


Πολιτικοποιημένη από νεαρή ηλικία έγινε μέλος των Σοσιαλδημοκρατών το 1993 και το 1999 κατάφερε να γίνει μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Μετά την αποτυχία του κόμματος στις εκλογές του 2005 ανέλαβε στην ηγεσία σχηματίζοντας συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και εξασφαλίζοντας τη στήριξη δυο μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλφιλελεύθερων και του αριστερού Κόμματος της Ενότητας.


































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης