ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι απέτυχε για 14η φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι απέτυχε για 14η φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Ρεπουμπλικάνος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη «τραμπικών ανταρτών» της παράταξής του παρότι εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος για αυτό

Collage_Maker-07-Jan-2023-06_38-AM
Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην εκλογή νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς άκαρπη αποδείχθηκε και η 14η ψηφοφορία.

Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη «τραμπικών ανταρτών» της παράταξής του παρότι, πριν από την έναρξη της τελευταίας ψηφοφορίας, εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος για αυτό.

O ΜακΚάρθι έλαβε 216 ψήφους, δυο λιγότερες από τον αριθμό που χρειαζόταν για να... καθίσει στην καρέκλα της Νάνσι Πελόζι, καθώς μια μικρή ομάδα δεξιών σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων επιμένει να μην του κάνει το χατίρι παρά την υπόσχεσή του για περικοπές δαπανών και άλλες παραχωρήσεις. 



Ο Καλιφορνέζος πολιτικός έτεινε το χέρι στους περίπου είκοσι τραμπικούς βουλευτές της παράταξής του, προσφέροντάς τους ευρείες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις σε αίθουσες και διαδρόμους, όμως φαίνεται πως οι προσπάθειες του βρήκαν... τοίχο, καθώς έξι Ρεπουμπλικάνοι κράτησαν τις ψήφους τους ή ψήφισαν άλλους υποψηφίους.



Η ομάδα αυτή, που δεν του έχει καμιά εμπιστοσύνη, αρνούμενη να τηρήσει την κομματική γραμμή, άφησε για μια ημέρα ακόμη το σώμα χωρίς πρόεδρο, σενάριο άνευ προηγουμένου εδώ και 160 χρόνια.

Κλείσιμο
Το αδιέξοδο έχει πολύ χειροπιαστές επιπτώσεις: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν και άρα να εγκρίνουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Για την εκλογή προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων.

Οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχιστούν ωσότου να εκλεγεί νέος πρόεδρος του σώματος. Η διαδικασία που κανονικά δεν θα διαρκούσε παρά ώρες δεν αποκλείεται να κρατήσει εβδομάδες: το 1856, είχαν χρειαστεί δυο μήνες και 133 ψηφοφορίες.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας πως «ο υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κογκρέσο.


Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Ξεκληρίστηκε η οικογένεια του Νικολόπουλου από το πενταπλό φονικό

Πάτρα: Εγκεφαλικά νεκρός ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά - Δωρίζουν τα όργανά του

Τζιανλούκα Βιάλι: Πέθανε στα 58 του χρόνια ο Ιταλός θρύλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης