Ενδιάμεσες εκλογές - ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που κέρδισε τον Τούρκο φίλο του Ερντογάν «Dr. Oz» στην Πενσιλβάνια

Ενδιάμεσες εκλογές - ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Τζον Φέτερμαν που κέρδισε τον Τούρκο φίλο του Ερντογάν «Dr. Oz» στην Πενσιλβάνια

Ο Μεχμέτ Οζ ήταν και ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ

fetterman
Ο Τζον Φέτερμαν με το εντυπωσιακό μούσι, το casual ντύσιμο και τα τατουάζ στα χέρια, κατάφερε να εκτοπίσει τον εκλεκτό του Τραμπ, Ρεπουμπλικανό Μεχμέτ Οζ, τουρκικής καταγωγής. Για τους «New York Times», το 2009 ο Φέτερμαν ήταν ο πιο «cool» δήμαρχος της Αμερικής.

Σήμερα, ο Δημοκρατικός που έκανε την ανατροπή στην Πενσιλβάνια βάζοντας στο περιθώριο τον Μεχμέτ Οζ, ένθερμο υποστηρικτή του τέως προέδρου των ΗΠΑ, διάσημο τηλεγιατρό «Δρ. Οζ», αναδεικνύεται σε «φύλακα - άγγελο» του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Η κατάκτηση της έδρας στη Γερουσία στην πολιτεία- κλειδί για τις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές ήταν ανέλπιστη με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν μεγάλο φαβορί τον φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από το 2005 έως το 2019, ο Τζον Φέτερμαν διετέλεσε δήμαρχος του Μπράντοκ στην Πενσιλβάνια.

Το 2016, έθεσε υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς για την έδρα της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια. Τότε δεν τα κατάφερε. Τον Φεβρουάριο του 2021, ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την κενή θέση που άφηνε ύστερα από την αποχώρηση και συνταξιοδότησή του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ, στις εκλογές του 2022.

Στις προκριματικές εκλογές του Μαΐου, κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Κλείσιμο


«Πρόσωπο της διπλανής πόρτας»

Όπως σχολιάζουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, η λαοφιλία του Φέτερμαν, με την ιδιαίτερη εμφάνιση - τα τατουάζ στα χέρια του και το casual ντύσιμο- οφείλεται στη εικόνα του που παραπέμπει στο «πρόσωπο της διπλανής πόρτας» αγγίζοντας την ψυχή του μέσου Αμερικανού.

Η νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές κρίνεται σημαντική όχι μόνον γιατί απέσπασε την έδρα στη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά γιατί ο Δρ. Μεχμέτ Οζ ήταν προσωπική επιλογή του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Φέτερμαν έσπευσε να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του για την τιμή που του έκαναν. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στην σύζυγό του, χάρη στην οποία , όπως είπε, είναι ακόμα ζωντανός. Πρόσφατα, ο Φέτερμαν είχε μία σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, κατάφερε όμως να βγει νικητής.

Democratic Lt. Gov. Fetterman speaks after projected win in Pennsylvania Senate race — 11/9/22



Έκανε την ανατροπή στην Πενσιλβάνια

Όπως αναφέρει το CNN, η επικράτηση του Φέτερμαν στην Πενσιλβάνια δεν ήταν ένας απλό «περίπατος».

Σχεδόν σε όλη την προεκλογική περίοδο, ο αντίπαλός του Μεχμέτ Οζ είχε σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος για κάποιο διάστημα αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία ύστερα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Ο Τζον Φέτερμαν ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον ασφαλιστικό κλάδο. Σπούδασε χρηματοοικονομικά στο Albright College και απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Στη συνέχεια απέκτησε Master στις Δημόσιες Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο ίδιος σκιαγραφεί τον εαυτό του ως προοδευτικό, υποστηρίζει την υγειονομική περίθαλψη ως δικαίωμα, τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 $ την ώρα και τη νομιμοποίηση της κάνναβης.



Γεννήθηκε το 1969 από γονείς μόλις 19 ετών

Ο Φέτερμαν είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας το 1969 στο νοσοκομείο «Reading» της Πενσιλβάνια. Τότε οι γονείς του, Καρλ και Σούζαν Φέτερμαν, ήταν μόλις 19 ετών. Ο Φέτερμαν μεγάλωσε σε ένα εύπορο προάστιο του Γιορκ και οι γονείς του ήταν συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι. Όπως έχει δηλώσει, «υπνοβατούσε» σε νεαρή ηλικία, στο κολέγιο του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο και μετά τις σπουδές του, αποφάσισε να αναλάβει την ασφαλιστική επιχείρηση του πατέρα του.

Ενώ σπούδαζε στο UConn, ο καλύτερος φίλος του πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ζωή και την καριέρα του. Μετά τον θάνατο του φίλου του, ο Φέτερμαν εντάχθηκε στην οργάνωση «Big Brothers Big Sisters της Αμερικής», αναλαμβάνοντας την ανατροφή ενός οκτάχρονου αγοριού στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, ο πατέρας του οποίου είχε πεθάνει από AIDS και η μητέρα του θα έσβηνε λίγους μήνες αργότερα από την ίδια ασθένεια.

Ενδιαφέρθηκε για την «άσχημη ομορφιά» του Μπράντοκ

Το Μπράντοκ, μια πρώην βιομηχανική πόλη, γνωστή ως η τοποθεσία του πρώτου χαλυβουργείου του Andrew Carnegie, επλήγη σκληρά από την παρακμή της βιομηχανίας χάλυβα στις ΗΠΑ. Η πόλη είχε χάσει το 90% του πληθυσμού της από την ακμή της τη δεκαετία του 1920, και ανακηρύχθηκε ένας δήμος υπό οικονομική κατάρρευση το 1988. Δεν είχε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικο ή ΑΤΜ.

Ο Φέτερμαν αποφάσισε να αναλάβει δήμαρχος του Μπράντοκ καθώς αυτό που του τράβηξε το ενδιαφέρον, όπως είχε πει, ήταν η «άσχημη ομορφιά του». Λίγους μήνες αργότερα, ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον «Braddock Reduxk».

Τα τατουάζ που κοσμούν τα χέρια του σχετίζονται με την κοινότητα του Μπράντοκ. Στο αριστερό του χέρι έχει «χτυπήσει» ένα τατουάζ με τους αριθμούς 15104. Είναι ο ταχυδρομικός κώδικας του Μπάντοκ και στο δεξί του χέρι, οι ημερομηνίες εννέα δολοφονιών που συγκλόνισαν την πόλη ενώ ο ίδιος ήταν δήμαρχος.

Business owners describe how John Fetterman impacted Braddock as mayor



Ένθερμος υποστηρικτής των σχέσεων Ισραήλ – ΗΠΑ

Είναι ένθερμος υποστηρικτής των σχέσεων Ισραήλ-Ηνωμένων Πολιτειών και στο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι, εάν εκλεγεί Γερουσιαστής στις ΗΠΑ, θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Έχει επισημάνει ότι η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ «είναι μια ιδιαίτερη σχέση που πρέπει να διαφυλαχθεί, να προστατευτεί, να υποστηρίζεται και να καλλιεργείται μέσω της νομοθεσίας και όλων των διαθέσιμων διπλωματικών προσπαθειών στην περιοχή».

Υποστηρίζει την εξωτερική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του «Iron Dome». Μάλιστα είχε επικρίνει τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που ψήφισαν κατά της χρηματοδότησης του «Iron Dome», αποκαλώντας τους «περιθωριακούς» και «ακραίους».

Ο Φέτερμαν είναι επίσης υπέρμαχος της νομιμοποίησης της κάνναβης αποκαλώντας το θέμα ως «πολιτικό μπαζούκα». Τάσσεται «υπέρ της αστυνόμευσης», συμπεριλαμβανομένης της αστυνόμευσης υπέρ της κοινότητας. Υποστηρίζει το κίνημα «Black Lives Matter» (Η Ζωή των Μαύρων Μετράει) όπως και την επιβολή του φόρου στους εύπορους πολίτες. Τάσσεται υπέρ των εργατικών συνδικάτων, λέγοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας τους είναι ιερός».

Από τα φούτερ και τα σορτς στο κοστούμι

Σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή, στάζει μέλι για την σύζυγό του. Η Ζιζέλ Μπαρέτο Φέτερμαν είναι Βραζιλιάνο-Αμερικανίδα ακτιβίστρια. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά και ζει σε μια ανακαινισμένη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων με δύο σκύλους διάσωσης, τους Levi και Artie.

Το φθινόπωρο του 2020, η Ζιζέλ μοιράστηκε μια φωτογραφία από το σπίτι της οικογένειας ενώ ο σύζυγός της παραχωρούσε συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο. Η έκφραση του σκυλιού διάσωσης «Levi» είχε τόση απήχηση στους χρήστες των social media που η φωτογραφία έγινε viral. Τα δύο σκυλιά της οικογένειας, Levi και ο Artie, έχουν αποκτήσει τον δικό τους λογαριασμό στο Twitter με περισσότερους από 25.000 ακόλουθους.

Ο Φέτερμαν φοράει μόνο φούτερ και σορτς. Έχει μόνο ένα κοστούμι, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να φορέσει καθώς με την εκλογή του στη Γερουσία της Πενσιλβάνια, υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας.

Inside John Fetterman's loft


Η περιπέτεια της υγείας του

Το 2017, τα πόδια του άρχισαν ξαφνικά να πρήζονται και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Εκείνη την εποχή, διαγνώστηκε από τον καρδιολόγο Ραμές Τσάντρα με «κολπική μαρμαρυγή, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό».

Τον Μάιο του 2022 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον Μάιο του 2022 και όπως είπε στην επινίκια ομιλία του, χρωστάει στη σύζυγό του το γεγονός ότι είναι ζωντανός.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο πανύψηλος Φέτερμαν -σχεδόν δύο μέτρα μέτρα- είχε μιλήσει δημοσίως για την σημαντική απώλεια βάρους του.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ζούκερμπεργκ απέλυσε 11.000 εργαζομένους από το Facebook


Μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την πορεία για την απεργία - Τουλάχιστον οκτώ προσαγωγές


Σακίρα, Πικέ συμφώνησαν μετά από 12 ώρες: Φεύγει με τα παιδιά για Μαϊάμι η τραγουδίστρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης