Ιράν: Το συγκλονιστικό «αντίο» στην 20χρονη Χαντίς Νατζαφί που σκοτώθηκε με 6 σφαίρες σε διαδήλωση

Ιράν: Το συγκλονιστικό «αντίο» στην 20χρονη Χαντίς Νατζαφί που σκοτώθηκε με 6 σφαίρες σε διαδήλωση

Η νεαρή κοπέλα γίνεται το δεύτερο σύμβολο της εξέγερσης στο Ιράν μετά την Μαχσά Αμινί

najaf
Ένα νέο σύμβολο αλλά με τον πιο δυσάρεστο τρόπο φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει οι διαδηλώσεις των γυναικών στο Ιράν καθώς μετά την Μάχσα Αμινί που «άναψε το φυτίλι» με τον θάνατό της, σάλο έχει προκαλέσει ο τρόπος που έχασε τη ζωή της η 20χρονη Χαντίς Νατζαφί.

Η νεαρή κοπέλα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, έχασε τη ζωή της αφού δέχθηκε έξι σφαίρες στον λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Καράτζ, 36 χλμ. δυτικά της Τεχεράνης.

Η οικογένεια και οι φίλοι της 20χρονη Χαντίς την αποχαίρετησαν πριν από λίγες ώρες σε μια συγκλονιστική αλλά λιτή κηδεία με λουλούδια μπροστά σε μια κορνίζα με την φωτογραφία της νεαρής κοπέλας με τον θρήνο να είναι βουβός.

«Αυτή είναι η κηδεία της 20χρονης #HadisNajafi, η οποία έπεσε νεκρή στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών. Η Χαντίς ήταν ένα καλόκαρδο κορίτσι και αγαπούσε τον χορό. Διαδήλωνε κατά του βάναυσου θανάτου της #MahsaAmini. Το έγκλημά τους: ήθελαν ελευθερία» έγραψε η Ιρανή δημοσιογράφος Μασίχ Αλινετζάντ.


Κλείσιμο
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές της Βρετανίας και της Νορβηγίας χώρες τις οποίες κατηγορεί για «ανάμειξη» στις διαδηλώσεις αλλά και για «εχθρική καταγραφή από τα μέσα ενημέρωσης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουσείν Αμιραμπντολαχιάν άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για τη στήριξη των «ταραξιών», όρο που χρησιμοποιεί η Τεχεράνη για όλους όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Παρά, ωστόσο, την άγρια καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν το ηθικό των διαδηλωτών δεν κάμπτεται με ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα εκπαιδευτικών να καλεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές να προχωρήσουν στην πρώτη εθνική απεργία, την Δευτέρα και την Τετάρτη, μετά την έναρξη των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Στο κάλεσμα που διακινήθηκε μέσω των social media, το συνδικάτο, όπως μεταδίδει το Reuters, καλεί δασκάλους, συνδικάτα εργαζομένων, βετεράνους και καλλιτέχνες «να σταθούν στο πλευρό των μαθητών, των σπουδαστών και του λαού που ζητά δικαιοσύνη σε αυτούς τους δύσκολους αλλά ελπιδοφόρους καιρούς».

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστράτευση-παρωδία: Ηλικιωμένοι έφεδροι, μαίες και σάπια καλάσνικοφ για το Ντονμπάς

Νεκρός μετά από καυγά σε παμπ ο θρύλος του σερφ Κρις Ντέιβιντσον

Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Έρχονται μηνύσεις, δεν θα σας αφήσω σε χλωρό κλαρί ξεφτίλες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης