Ιράν: Συγκλονίζει η δολοφονία της 20χρονης διαδηλώτριας Χαντίς Νατζαφί με έξι σφαίρες

Ιράν: Συγκλονίζει η δολοφονία της 20χρονης διαδηλώτριας Χαντίς Νατζαφί με έξι σφαίρες

Δολοφόνησαν με έξι σφαίρες κοπέλα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις

hadis
Με έξι σφαίρες, στο λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά, έπεσε νεκρή η 20χρονη Χαντίς Νατζαφί, που συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στις δυναμικές διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη. Η νεαρή Ιρανή, τουρκικής καταγωγής, δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Καράτζ, 36 χλμ. δυτικά της Τεχεράνης.

Η είδηση της δολοφονίας της Νατζαφί έγινε γνωστή την Κυριακή από την Ιρανή δημοσιογράφο Μασίχ Αλινετζάντ, η οποία ανάρτησε στο Twitter την κηδεία της 20χρονης διαδηλώτριας και έγραψε: «Αυτή είναι η κηδεία της 20χρονης #HadisNajafi, η οποία έπεσε νεκρή στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών. Η Χαντίς ήταν ένα καλόκαρδο κορίτσι και αγαπούσε τον χορό. Διαδήλωνε κατά του βάναυσου θανάτου της #MahsaAmini. Το έγκλημά τους: ήθελαν ελευθερία». Η αδελφή της Χαντίς μίλησε στη δημοσιογράφο και ανέφερε πως η 20χρονη δεν μπορούσε να παραμείνει σιωπηλή μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το Ιράν ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της Αμινί

«Μετά την Μαχσά Αμινί, ο θάνατος της Χαντίς Νατζαφί σοκάρει το Ιράν», αναφέρει το γαλλικό περιοδικό le Point. «Μέσα στο δρόμο, με τα μαλλιά λυμένα: οι τελευταίες φωτογραφίες της Ιρανής Χαντίς Νατζαφί, που πυροβολήθηκε με έξι σφαίρες», μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο TF INFO και αναφέρει πως μετά από 10 μέρες διαδηλώσεων, τουλάχιστον, 54 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί συνελήφθη από την «Αστυνομία Ηθών» την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της, την μουσουλμανική μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και μέρος του προσώπου. Οι άνδρες που την συνέλαβαν την χτύπησαν βάναυσα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου έπεσε σε κώμα και τελικά «έφυγε» από τη ζωή. Αν και οι Αρχές υποστήριξαν πως η Αμινί έπασχε από καρδιολογικό πρόβλημα, η οικογένειά της υποστήριξε πως η 22χρονη ήταν υγιέστατη. Από την ημέρα του θανάτου της μέχρι σήμερα το Ιράν μοιάζει με «καζάνι που βράζει» καθώς χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους σε τουλάχιστον 50 πόλεις της χώρας ενώ οι γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις χιτζάμπ τους δημόσια.

Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου στις διαδηλώσεις είχαν σκοτωθεί, τουλάχιστον, 17 άτομα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενώ το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την οργή των πολιτών απέκλεισε την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp και περιόρισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ανακοίνωση μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν και την αύξηση των καταγγελιών για την «Αστυνομία Ηθών», που «επιτίθεται» στις γυναίκες αν δεν φορούν σωστά τη χιτζάμπ και ζητούν την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατο της Αμινί. «Καλούμε τις Αρχές του Ιράν να διεξάγουν ανεξάρτητη, αντικειμενική και έγκαιρη έρευνα για τον θάνατο της Αμινί, να δώσουν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα και να φροντίσουν, ώστε όλοι οι δράστες να λογοδοτήσουν (στις Αρχές)», τονίζει η σχετική ανακοίνωση.



Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Fake news από το Anadolu με φωτογραφίες πολεμικών πλοίων σε Λέσβο και Σάμο

Σύρος-Μύκονος: Καταγγελία για λαδώματα υπαλλήλων της πολεοδομίας

Βρετανός περιγράφει την κόλαση που έζησε στα χέρια Ρώσων βασανιστών - «Είμαι ο θάνατός σου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης