Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Για 57 νεκρούς στις διαδηλώσεις κάνουν λόγο μη κυβερνητικές οργανώσεις

mahsa_amini_xr
Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης κοπέλας που με τον θάνατό της αφού συνελήφθη επείδη δεν φορούσε καλά τη μαντίλα έγινε σύμβολο για εξέγερσης για τις γυναίκες στο Ιράν, έκανε μιλώντας στο Sky News o εξάδερφός της, Ερφάν Μορτεζάι, ο πρώτος συγγενής της κοπέλας που μιλά δημόσια σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον εξάδελφο της Μάχσα η νεαρή κοπέλα «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε» πριν τον θάνατό της.

mahsa-amini
H Μάχσα Αμινί


Περιγράφοντας πώς συνέβησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο της 22χρονης ο συγγενής της είπε αρχικά ότι η Μάχσα βρέθηκε στην Τεχεράνη για ψώνια με συγγενείς της ανάμεσα στους οποίους και ο αδερφός της, Ασκάν.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με την περιγραφή του εξαδέλφου της, η Μάχσα και οι συγγενείς της συναντήθηκαν με μέλη της Αστυνομίας Ηθών του Ιράν. «Όταν την είδαν κατέληξαν στο ότι η Μάχσα δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο αδερφός της προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ήταν επισκέπτες στην Τεχεράνη, ζητώντας τους να δείξουν επιείκια και να μην συλλάβουν την Μάχσα. Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον αδερφό της ενώ πήραν με τη βία την Μάχσα σε βαν για να την οδηγήσουν στο τμήμα της Αστυνομίας Ηθών».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια ο εξάδελφος της Μάχσα Αμινί μετέφερε στο Sky News την μαρτυρία ενός ατόμο που ήταν στο ίδιο βαν με την 22χρονη: «Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς η Μάχσα βασανίστηκε και εξευτελίστηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή κοπέλα όταν έφτασε στο τμήμα άρχισε να χάνει την όρασή της και τις αισθήσεις με τον εξάδελφό της να καταγγέλλει ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο διασώστες και μια ώρα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Από το νοσοκομείο Κάσρα έχουμε αναφορές ότι την ώρα που έφτασε εκεί η Μάχσα ήταν ήδη νεκρή με ιατρικούς όρους. Είχε υποστεί διάσειση από ένα χτύπημα στο κεφάλι» προσθέτει ο εξάδελφος της 22χρονης.

Ο ίδιος καταγγέλλει, επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τις αρχές του Ιράν στην οικογένεια της 22χρονης προκειμένου να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση καθώς και προσπάθξειες για να σωπάσουν οι γονείς και η αδερφή της. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Μάχσα δεν είχε καμία εμπλοκή με την πολιτική όπως επιχειρήθηκε να μεταφερθεί από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Εντωμεταξύ οι διαδηλώσεις οργής με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί συνεχίστηκαν για 10η ημέρα στο Ιράν με την επίσημη καταγραφή για τον αριθμό των θυμάτων από τις ιρανικές αρχές να μιλά για 41 νεκρούς αλλά την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) να ανεβάζει τον αριθμό τους στους 57



Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media το βράδυ της Κυριακής δείχνουν γυναίκες στους δρόμους της Τεχεράνης να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».



Την ίδια ώρα, στον απόχητο των προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο του Ιράν, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχουσείν Μοσένι Ετζέι, δήλωσε την Κυριακη ότι «υπάρχει ανάγκη να ληφθεί αποφασιστική δράση χωρίς έλεος κατά του πυρήνα όσων διοργανώνουν τις διαδηλώσεις.

Ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που διοργανώνονται σε καθημερινή βάση από τις 16 Δεκεμβρίου οποτε και πέθανε η Μάσχα Αμινί.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστράτευση στη Ρωσία: Ηλικιωμένοι έφεδροι, μαίες και σάπια καλάσνικοφ για το Ντονμπάς


Τα μυστήρια της Πράγας και το «άνοιγμα» Καλίν για επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν


Δείτε πώς είναι σήμερα η «Πάττυ» από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης