Ερντογάν: «Εχθρική ενέργεια» το λοκάρισμα από τους ελληνικούς S-300

Ερντογάν: «Εχθρική ενέργεια» το λοκάρισμα από τους ελληνικούς S-300

Επιμένει η Τουρκία στο δήθεν επεισόδιο με τους S-300 παρά τη ρητή διάψευση από την Ελλάδα  - Και επίθεση στις ΗΠΑ για μπλοκάρισμα στην πώληση των F-35 

erdogan-mak
Επιμένει σε πολύ υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας το ζήτημα της δήθεν παρενόχλησης -δηλαδή τον εγκλωβισμό- τουρκικών μαχητικών από τους S-300, περιστατικό που κατά την Τουρκία συνέβη προ ημερών στο Αιγαίο.

Η παρενόχληση, είπε σε ομιλία του την Τρίτη, «ήταν μια εχθρική ενέργεια».

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου δόθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την «Ημέρα της Νίκης» έναντι των ελληνικών στρατευμάτων στον πόλεμο του 1919-1922. Την ίδια αφορμή είχε και για τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, στις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν έλεγε ότι «οι Έλληνες είναι το ίδιο ποταποί όπως και όταν έκαιγαν τις πόλεις μας πριν 100 χρόνια».

Πρόσθεσε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα προκάλεσε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της, όχι όμως και την Τουρκία, εγκλωβίζοντας με τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας τουρκικά αεροσκάφη τα οποία ήταν σε ΝΑΤΟϊκή αναγνωριστική αποστολή.

Εξέφρασε ακόμη την περιέργειά του για το «πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» σε αυτό το λοκάρισμα από την ελληνική πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του κατά της χώρας μας λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πολιτικός, οικονομικός ή στρατιωτικός μας ισοδύναμος ή συνομιλητής μας».

Εκθείασε δε και την τουρκική αμυντική βιομηχανία λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να παράγει κάθε οπλικό σύστημα που αρνούνται άλλες χώρες να παραχωρήσουν, επικρίνοντας τις ΗΠΑ για το μπλοκάρισμα στην πώληση των μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.



Κλείσιμο
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε αναφέρει ότι «δύο τουρκικά F-16 παρενοχλήθηκαν την [περασμένη] Τετάρτη. Όταν τα ελληνικά μαχητικά λόκαραν στα ραντάρ τους τα τουρκικά, η τουρκική πλευρά απάντησε με "πλήρη δύναμη"». Το πρακτορείο δεν ανέφερε ποια ήταν η αντίδραση της Άγκυρας και πώς στοιχειοθετείται η φράση «full force».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχοποιεί αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις» και υποστηρίζεται ότι επρόκειτο για... προσχεδιασμένη δήθεν κίνηση από την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος του φιλοκυβερνητικού δικτύου HABER GLOBAL διευκρίνιζε αργότερα ότι «η Ελλάδα δεν τερματίζει τις παρενοχλήσεις που κάνει κατά των τουρκικών μαχητικών που ασκούν τις πτητικές τους αποστολές σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Παρά τη δήλωση “Μην ξεχνάτε τι έγινε πριν από 100 χρόνια” του υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακαρ, το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 πού ανήκει στην Ελλάδα, “κλείδωσε” τα αεροσκάφη μας F-16 των αεροπορικών δυνάμεων στις 23 Αυγούστου βρισκόταν σε αποστολή στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές διέψευσαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς σημειώνοντας πως ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν οι S-300 την ημέρα και ώρα που αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ τονίζουν πως εκείνη την ημέρα δεν διεξάγονταν καμία Νατοϊκή άσκηση. 


Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ ανοίγουν τα σχολεία

Νέες καταγγελίες για την «Εκκλησία των Εθνών»: Ζήτησαν 4.000 ευρώ για να της... λύσουν τα μάγια - Το ταξίδι από το Περού


Αποζημίωση 5,6 εκατ. ευρώ ζητούν οι γονείς της 14χρονης Γωγώς που πέθανε μετά την επέμβαση γαστρικού δακτυλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης