Τζόνσον: Έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Μιλόσεβιτς
Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του προτού να ολοκληρωθεί η δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όπου είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.
«Υπάρχει έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», υποστήριξε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την ισπανική El Pais και τη γερμανική Die Welt. «Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό», ανέλυσε.
Υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός», ο Πούτιν διέταξε στα τέλη Φεβρουαρίου την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία παρουσίασε ως μια περιορισμένης έκτασης επιχείρηση με στόχο την προστασία των ρωσόφωνων Ουκρανών που κινδυνεύουν με γενοκτονία. Υπενθυμίζοντας ότι ο Μιλόσεβιτς είχε επικαλεστεί την ανάγκη να «σώσει» τον λαό του για να δικαιολογήσει την καταστολή των Αλβανών του Κοσόβου, ο Τζόνσον εκτίμησε ότι «υπάρχει κάποια πολύ ισχυρή ομοιότητα μεταξύ αυτού του καταστροφικού λάθους και αυτού που είπε ο Ρώσος πρόεδρος για το Κίεβο και τις ρίζες της ρωσικής θρησκείας και του πολιτισμού».
Μετά την επίθεση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας και της Ευρώπης, στη Ζαπορόζια, ο Τζόνσον είπε επίσης σήμερα ότι «έχει την εντύπωση ότι ο Πούτιν αποφάσισε (…) να εντείνει τις προσπάθειες» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του. «Δεν βρίσκει διέξοδο από το αδιέξοδο όπου βρίσκεται, παρά μόνο να συνεχίσει τις καταστροφές, την εξόντωση του αθώου πληθυσμού στις αθώες ευρωπαϊκές πόλεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Δύση θα έπρεπε να επιβάλει ακόμη περισσότερες κυρώσεις στα ρωσικά συμφέροντα.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.
Με περισσότερες από 15 αναχωρήσεις καθημερινά, ταξιδεύεις γρήγορα και άνετα από τον Πειραιά προς Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι