Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε Πούτιν και Λαβρόφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε Πούτιν και Λαβρόφ

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ρώσου προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών αλλα και σε βάρος της Λευκορωσίας για τη συμμετοχή της 

lavrofpoytin
Σε ισχύ τίθεται το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της ΕΕ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και για επιπλέον δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία για συμμετοχή στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, αναφέρει το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις ατομικές κυρώσεις, εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, η ΕΕ θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων οντοτήτων. Οι κυρώσεις θα επεκταθούν επίσης στα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δύο οντοτήτων.


Επιπλέον, η ΕΕ θα στοχεύσει επίσης εκείνους που διευκόλυναν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση από τη Λευκορωσία.Το πακέτο που εγκρίθηκε επεκτείνει περαιτέρω τους υφιστάμενους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση της Ρωσίας στις σημαντικότερες κεφαλαιαγορές. Επίσης, απαγορεύει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές ρωσικών κρατικών οντοτήτων σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ. Επιπλέον, εισάγει νέα μέτρα που περιορίζουν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων που υπερβαίνουν ορισμένες αξίες από Ρώσους υπηκόους ή κατοίκους, την τήρηση λογαριασμών Ρώσων πελατών από τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους πελάτες.


Κλείσιμο
Αυτές οι κυρώσεις θα στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας. Θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και σταδιακά θα διαβρώσουν τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνονται για να αποτραπεί η κρυφή περιουσία της ρωσικής ελίτ σε ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη.


Στον τομέα της ενέργειας, η ΕΕ θα απαγορεύσει την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών στη διύλιση πετρελαίου και θα επιβάλει περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.


Με την εισαγωγή μιας τέτοιας απαγόρευσης εξαγωγών, η ΕΕ σκοπεύει να πλήξει τον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα και να καταστήσει αδύνατο στη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της.


Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.


Η ΕΕ εισήγαγε επίσης απαγόρευση εξαγωγών που καλύπτει αγαθά και τεχνολογία στον κλάδο των αερομεταφορών και του διαστήματος, καθώς και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών ασφάλισης και συντήρησης που σχετίζονται με αυτά τα αγαθά και την τεχνολογία. Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης την παροχή σχετικής τεχνικής και οικονομικής βοήθειας. Αυτή η απαγόρευση πώλησης όλων των αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβαθμίσει έναν από τους βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας και της συνδεσιμότητας της χώρας, καθώς τα τρία τέταρτα του τρέχοντος εμπορικού αεροπορικού στόλου της Ρωσίας κατασκευάστηκαν στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.


Η ΕΕ επέβαλε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Αυτό θα περιλαμβάνει προϊόντα όπως ημιαγωγοί ή τεχνολογίες αιχμής.Η ΕΕ αποφάσισε παράλληλα την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την πολιτική των θεωρήσεων. Διπλωμάτες, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τις διατάξεις διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, οι οποίες επιτρέπουν την προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ. Αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει τους απλούς Ρώσους πολίτες.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση.

Απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον ισχυρό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, εντός του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.


Ειδήσεις σήμερα:

Η ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη


Εισβολή στην Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι κατέρριψε ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76

Ολυμπιακός: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης καλύπτει μόνος του την ΑΜΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης