Ουκρανία: «Ακούμε αλλά δεν βλέπουμε αποχώρηση στρατευμάτων» απαντά ο Ζελένσκι στη Ρωσία

Ουκρανία: «Ακούμε αλλά δεν βλέπουμε αποχώρηση στρατευμάτων» απαντά ο Ζελένσκι στη Ρωσία

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τα επόμενα βήματα της Μόσχας - Επί ποδός η Ουκρανία που είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα - Η Μόσχα επιμένει πως έχει ξεκινήσει την απόσυρση, Δύση και Κίεβο τη διαψεύδουν

urkaine_russia_borders_tanks_art
Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις μόνιμες στρατιωτικές βάσεις τους αφού φόρτωσαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα σε σιδηροδρομικά βαγόνια, ανέφερε σήμερα ο ρωσικός δυτικός στρατιωτικός τομέας.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν βλέπει ακόμα οποιαδήποτε αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από θέσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας φόβους ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια. Ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως σήμερα αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να αποδείξει πως αποσύρει τα στρατεύματά της, λέγοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται καθ' οδόν και άλλα στρατεύματα.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν βλέπει ακόμα οποιαδήποτε αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από θέσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε, και δεν βλέπουμε ακόμη οποιαδήποτε αποχώρηση, απλώς ακούσαμε γι' αυτήν», δήλωσε ο Ζέλενσκι, σύμφωνα με το BBC, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη δυτική Ουκρανία. «Πιστεύω πως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι αναμένουν αποκλιμάκωση. Όσο για την απειλή, έχω πει πολλές φορές πως είμαστε ήρεμοι σχετικά με οποιεσδήποτε απειλές, επειδή θυμόμαστε ότι όλο αυτό δεν ξεκίνησε χθες. Συμβαίνει επί πολλά χρόνια. Όταν τα στρατεύματα αποσυρθούν πράγματι όλοι θα το δουν... αλλά προς το παρόν πρόκειται απλώς για μια δήλωση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επιφυλακτική η Δύση στους ισχυρισμούς της Μόσχας περί αποκλιμάκωσης

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, σκεπτικισμός επικρατεί στη Δύση για τις ανακοινώσεις της Μόσχας ότι αποσύρει στρατιώτες της από τις θέσεις τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μάλιστα, δήλωσε σήμερα ότι όχι μόνο «δεν βλέπουμε μείωση των ρωσικών στρατευμάτων», αλλά «αντιθέτως παρατηρούμε αύξησή τους τις τελευταίες ώρες».Λίγη μόλις ώρα νωρίτερα, πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την Κριμαία. «Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε άρματα μάχης να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.


Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την Τετάρτη την πεποίθησή του ότι δεν έχει σημειωθεί αποκλιμάκωση. «Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία ανέκαθεν μετακινούσε στρατεύματα από περιοχές σε περιοχές, και αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε πλήρης αποχώρηση, είπε. Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζει να αυξάνεται, και μια πλήρης εισβολή θα μπορούσε να εξαπολυθεί χωρίς προειδοποίηση, επέμεινε.
Το Κρεμλίνο λέει «κάνετε λάθος», ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες»

«Το ΝΑΤΟ κάνει λάθος που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων» απάντησε το Κρεμλίνο, το οποίο σχολίασε επίσης το χθεσινό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί τις απειλές από τη Δύση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διπλωματικά με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό» είχε δηλώσει χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής δει κάποιες αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες από τις θέσεις τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Sky News. «Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν «κάτι το μη αναμενόμενο» και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις. Ο Ρεζνίκοφ πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω «τηλεδιάσκεψης» στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών 'Αμυνας θα βρεθεί η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας με την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, σε μακροπρόθεσμη βάση. Όπως ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, η Γαλλία έχει προσφερθεί να ηγηθεί μιας νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

«Έχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής», είπε ο Γ.Γ., σημειώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους Συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου, οι υπουργοί 'Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία και αναμένεται να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Επίσης, θα συζητηθεί η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρση μέτρων: «Ανοίγει» η διασκέδαση, παραμένει η μάσκα - Συνεδριάζει η επιτροπή

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Θα γίνουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

«Θεέ μου, καρχαρίας τρώει άνθρωπο, είναι τρελό!» - Βίντεο-σοκ από επίθεση λευκού καρχαρία που πάγωσε την Αυστραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης