Ουκρανία: Επιφυλακτική η Δύση στους ισχυρισμούς της Μόσχας περί αποκλιμάκωσης - Συγκέντρωση δυνάμεων «βλέπει» το ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Επιφυλακτική η Δύση στους ισχυρισμούς της Μόσχας περί αποκλιμάκωσης - Συγκέντρωση δυνάμεων «βλέπει» το ΝΑΤΟ

«Δεν βλέπουμε μείωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αντιθέτως παρατηρούμε αύξησή τους τις τελευταίες ώρες» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ - «Το ΝΑΤΟ κάνει λάθος» απαντά η Μόσχα, η οποία νωρίτερα είχε ανακοινώσει αποχώρηση στρατευμάτων τα οποία έκαναν άσκηση στην Κριμαία

russia_ukraine_borders_art
Σκεπτικισμός επικρατεί στη Δύση για τις ανακοινώσεις της Μόσχας ότι αποσύρει στρατιώτες της από τις θέσεις τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μάλιστα, δήλωσε σήμερα ότι όχι μόνο «δεν βλέπουμε μείωση των ρωσικών στρατευμάτων», αλλά «αντιθέτως παρατηρούμε αύξησή τους τις τελευταίες ώρες».



Λίγη μόλις ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την Κριμαία.

«Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε άρματα μάχης να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.



Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την Τετάρτη την πεποίθησή του ότι δεν έχει σημειωθεί αποκλιμάκωση. «Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
Η Ρωσία ανέκαθεν μετακινούσε στρατεύματα από περιοχές σε περιοχές, και αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε πλήρης αποχώρηση, είπε. Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζει να αυξάνεται, και μια πλήρης εισβολή θα μπορούσε να εξαπολυθεί χωρίς προειδοποίηση, επέμεινε.



«Το ΝΑΤΟ κάνει λάθος που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων» απάντησε το Κρεμλίνο, το οποίο σχολίασε επίσης το χθεσινό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί τις απειλές από τη Δύση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διπλωματικά με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό» είχε δηλώσει χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής δει κάποιες αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες από τις θέσεις τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Sky News. «Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν «κάτι το μη αναμενόμενο» και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις. Ο Ρεζνίκοφ πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω «τηλεδιάσκεψης» στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών 'Αμυνας θα βρεθεί η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας με την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, σε μακροπρόθεσμη βάση. Όπως ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, η Γαλλία έχει προσφερθεί να ηγηθεί μιας νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

«Έχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής», είπε ο Γ.Γ., σημειώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους Συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου, οι υπουργοί 'Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία και αναμένεται να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Επίσης, θα συζητηθεί η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάστορας σε εκκλησία στο Φοίνιξ παραιτήθηκε επειδή είχε τελέσει λάθος... χιλιάδες βαφτίσεις!

Ασθενής σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Χίου

Οικονόμου: Στοχευμένη εφάπαξ στήριξη των πιο ευάλωτων - Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης