Αφγανιστάν - Γκουτέρες: Με κάθε εργαλείο να καταπνίξουμε την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ - Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το Αφγανιστάν την Τρίτη
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά».
«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Νέα κρίση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου εκατοντάδες Αφγανοί επιχειρούν να διαφύγουν στο εξωτερικό, με τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τις διπλωματικές αποστολές των δυτικών κρατών.
Σε ανάρτηση της Wall Street Journal, πριν από λίγο, αναφέρεται ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυν.άμεις πυροβόλησαν εναντίον «τουλάχιστον δύο» δύο ενόπλων, οι οποίοι επιχείρησαν να πλησιάσουν την περίμετρο του αεροδρομίου και τους σκότωσαν.
Με τις συνθήκες που επικρατούν, παραμένει άγνωστο αν επρόκειτο για τυχαίο περιστατικό με άνδρες των Ταλιμπάν οι οποίοι περιπολούν πλέον σε όλη την Καμπούλ, ή αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.
Στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2026, ο κ. Βωβός τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας σε περιόδους έντονων αλλαγών και κρίσεων.