Νίγηρας: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε νέα επίθεση κοντά στα σύνορα με το Μάλι

Νίγηρας: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε νέα επίθεση κοντά στα σύνορα με το Μάλι

 Πάνω από 420 πολίτες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στον δυτικό Νίγηρα, σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι να αναγκαστούν να φύγουν από την περιοχή

niger_mali
Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στον Νίγηρα σε νέα επίθεση αγνώστων ενόπλων στην περιοχή Μπανιμπανγκού (δυτικά), κοντά στα σύνορα με το Μάλι, όπου ήδη 33 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στα τέλη του Ιουλίου από άγνωστους οι οποίοι θεωρείται ότι ήταν τζιχαντιστές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες Τετάρτη.

Τη Δευτέρα «περί τις 14:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), ένοπλοι που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί διέπραξαν επίθεση» εναντίον χωριού στον νομό Μπανιμπανγκού, βάζοντας στο στόχαστρο πολίτες «που εργάζονταν σε χωράφι» με αποτέλεσμα «να βρουν τον θάνατο 15 άνθρωποι και άλλοι δύο να τραυματιστούν», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

Ο νομός Μπανιμπανγκού βρίσκεται στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Την 25η Ιουλίου, 14 άμαχοι δολοφονήθηκαν στο χωριό Ουιγέ· τρεις ημέρες αργότερα, την 28η Ιουλίου, 19 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο χωριό Ντεγέ Κουκού, σύμφωνα με τις αρχές. Οι δράστες κινούνταν με μοτοσικλέτες. Ορισμένα θύματα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ ενώ δούλευαν στα χωράφια τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως και μετά τις δύο προηγούμενες επιθέσεις, το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα διαβεβαίωσε χθες ότι «τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά μέτρα ενισχύθηκαν στην περιοχή» και ότι «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων» οι δράστες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε χθες ότι πάνω από 420 πολίτες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στον δυτικό Νίγηρα, σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι να αναγκαστούν να φύγουν από την περιοχή.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 307 άνθρωποι σφαγιάστηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου: 100 τον Ιανουάριο, 66 τη 15η Μαρτίου και 141 την 21η Μαρτίου.

Οι νομοί Τιλαμπέρι και Ταουά παραμένουν αποσταθεροποιημένοι, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Δύναμη περίπου 1.200 ανδρών του στρατού του Τσαντ, τους οποίους συνοδεύει η φήμη ότι είναι οι πλέον εμπειροπόλεμοι σε όλη την περιφέρεια, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των τριεθνών συνόρων στο πλαίσιο της δράσης της πολυεθνικής αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας G5 Σαχέλ, στην οποία συνεισφέρουν στρατεύματα η Μαυριτανία, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσαντ.

Στο νοτιοανατολικό του τμήμα, ο Νίγηρας είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών των οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).


Ειδήσεις σήμερα: 

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε εξέλιξη στον Λάκκο Κυρίλλου σε βιομηχανική περιοχή - Ενισχύονται οι δυνάμεις

Αγρίεψε ο καιρός: Μετά τον καύσωνα και τις φωτιές «χτύπησαν» καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνοί και δυνατοί άνεμοι

Ρωσία: Ελικόπτερο που μετέφερε τουρίστες συνετρίβη στην Καμτσάτκα - 8 επιβαίνοντες νεκροί και 8 διασωθέντες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης