Μεξικο: Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Μετρό

Μεξικο: Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Μετρό

Θέλουν να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

E0kPO92XsAM-J3I
Οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος στο μετρό της πόλης του Μεξικού, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, ζητούσαν ακόμη χθες Πέμπτη να αποδοθεί δικαιοσύνη, κατηγορώντας τις αρχές για αμέλεια.

Τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, όταν κατέρρευσε πάνω σε δρόμο μια υπέργεια γραμμή του μετρό, οι κηδείες των θυμάτων συνεχίζονταν.

Σε πολλά νεκροταφεία της πόλης του Μεξικού ένα αίτημα ήταν στα χείλη όλων: να εντοπιστούν τα αίτια του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

“Οι αρχές ευθύνονται”, δήλωσε ο Λουίς Ντίας, ο οποίος έθαψε τον 39χρονο πατέρα του, ένας οδηγός ο οποίος την ημέρα του δυστυχήματος είχε πάρει τη γραμμή 12 του μετρό, ενώ κανονικά μετακινούνταν με το λεωφορείο.



“Δεν επηρεαστήκαμε μόνο εμείς και άλλοι άνθρωποι έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν”, πρόσθεσε ο 17χρονος Λούις, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να ζητήσει αποζημίωση από τις αρχές. Περίπου 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα.

“Δικαιοσύνη για τη μητέρα μου”, ζήτησε ο Λουίς Ερνάντες, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πατέρας του, ένας 61χρονος μηχανικός που σκοτώθηκε στο δυστύχημα, ήταν “το στήριγμα” της οικογένειας.

Ο άνδρας βρισκόταν σε ένα από τα δύο βαγόνια του μετρό που βούτηξαν στο κενό όταν κατέρρευσε η γέφυρα.

Κλείσιμο


Ο πρόεδρος υποσχέθηκε δικαιοσύνη


Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε ξανά χθες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

“Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν. Οι έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει για να εντοπιστούν τα αίτια του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι”, τόνισε.

Τις έρευνες διεξάγουν οι τοπικές αρχές και η νορβηγική εταιρεία Det Norske Veritas.

Η εταιρεία αυτή θα πραγματοποιήσει “μια ανάλυση των βαθύτερων αιτιών” που οδήγησαν στην κατάρρευση της γέφυρας από την οποία περνούν οι ράγες της γραμμής 12 του μετρό, εξήγησε χθες η δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας Κλαούντια Σάινμπάουμ.

Η κατασκευή της γραμμής 12 του μετρό είχε σημαδευτεί από σκάνδαλα καθώς ξεπεράστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου και παρατηρήθηκαν πολλά τεχνικά λάθη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση “Μεξικανοί κατά της διαφθοράς” καταγγέλλουν την πολιτική λιτότητας που προωθεί ο Λόπες Ομπραδόρ, η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με εκείνη, για περικοπές κατά 8,7% του προϋπολογισμού για το μετρό.

Αυτό το διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών της πρωτεύουσας, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός μειώθηκε εξαιτίας της μείωσης της αριθμού των επιβατών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020 ο αριθμός των επιβατών του μετρό μειώθηκε κατά 40%.



Σεισμός

Η Σάινμπάουμ και ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ, πιθανοί υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024, βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων.

Η γραμμή 12 κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε όταν ο Εμπράρδ ήταν δήμαρχος της πόλης του Μεξικού (2012-2018).

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα στο πλαίσιο της έρευνας, όμως τονίζει ότι η ευθύνη του για το έργο τερματίστηκε όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του.

“Γνωρίζουμε ότι οι πρώτες ενδείξεις προβλημάτων στο υπερυψωμένο κομμάτι της γραμμής εμφανίστηκαν μετά τον σεισμό του 2017, σχολίασε ο Εμπράρδ αναφερόμενος στον σεισμό που κόστισε τη ζωή σε 370 ανθρώπους, κυρίως στην πρωτεύουσα του Μεξικού.

Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα και με αίτημα “δικαιοσύνη, διαλεύκανση των στοιχείων, τέλος στη διαφθορά και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Άνοιγμα Πολιτισμού: Τι θα αποφασίσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι για συναυλίες, θέατρα και μουσεία

Αναστολές Μαΐου: Ποιοι κλάδοι μένουν εκτός και για ποιους ισχύουν αυστηρά κριτήρια -Δείτε τους νέους ΚΑΔ

Lockdown: Οδηγός άρσης των μέτρων – Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία και Πολιτισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης