Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ουγγαρία και Πολωνία αμετακίνητες στο βέτο
Οι δύο κυβερνήσεις απειλούν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης
Η Ουγγαρία και η Πολωνία διατηρούν το βέτο τους ενάντια στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιτζάρτο, μετά από συνάντησή του σήμερα με τον Πολωνό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.
"Επιβεβαιώσαμε ότι στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου", δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σε ένα βίντεο που κοινοποίησε στο Facebook. "Δεν θα δώσουμε χώρο σε καμία προσπάθεια που αποσκοπεί στη διάλυση αυτής της συνεργασίας."
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Πάβελ Γιαμπλόνσκι ανέφερε στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Polsat News ότι ούτε η χώρα του αλλάζει τη στάση της.
"... Ο πρωθυπουργός κατέστησε ιδιαίτερα σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία λύση που δεν θα εγγυάται τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα μας προσφέρει μια εγγύηση ότι είμαστε ασφαλείς, ότι τα δικαιώματα που ορίζονται στη συνθήκη της ΕΕ τηρούνται", είπε.
"Εάν υπάρξει μια συμφωνία που εγγυάται αυτά τα δικαιώματα, τότε θα συμφωνήσουμε. Το βέτο είναι ένα εργαλείο", συνέχισε.
Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ανέδειξε την πρότασή του για την καθιέρωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κοινωνικής Αφύπνισης για την Αναπηρία και Ανάπτυξης Συμπεριληπτικής Νοοτροπίας.