Ο Ντόναλντ Τραμπ «ξέρει ότι έχει τελειώσει» λέει σύμβουλός του

Ο Ντόναλντ Τραμπ «ξέρει ότι έχει τελειώσει» λέει σύμβουλός του

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί απλώς να επιβιώσει μετά την ήττα στις εκλογές - Πολύ συχνά η διάθεσή του είναι «ζοφερή» - Σύμβουλοί του παραδέχονται ότι δεν υπάρχει στρατηγική για τα επόμενα βήματα

trump_ov
Μεταξύ της προεδρικής κατοικίας στον Λευκό Οίκο και του οβάλ γραφείου κινείται τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ, που πιστός στις τηλεοπτικές του συνήθειες, παρακολουθεί τα ρεπορτάζ των μεγάλων αμερικανικών δικτύων, που αναφέρονται στο τέλος της θητείας του.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ θέλησε να συζητήσει με τους συμβούλους του, εκ των οποίων πολλοί του έχουν πει ότι οι πιθανότητες να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του είναι ελάχιστες. Ο ίδιος, σύμφωνα με τους New York Times, προσπάθησε να τους πιέσει για να προχωρήσουν σε διαδικασίες που θα αλλάξουν τα μαθηματικά σε βασικές πολιτείες και θα του δώσουν τις ψήφους που χρειάζεται για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ανέφεραν άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Ωστόσο κανείς δεν θεώρησε τη συνομιλία λεπτομερή ή σοβαρή, ενώ δεν αντικατροπτρίζει την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Οι κινήσεις του δεν έχουν στρατηγική

«Ξέρει ότι έχει τελειώσει» είπε ένας σύμβουλός του. Ωστόσο αντί να υποχωρήσει, εξετάζει το ένα απίθανο σενάριο μετά το άλλο για να παραμείνει στη θέση του, ενώ σκέφτεται το αβέβαιο μέλλον του μετά τη λήξη της θητείας του.

Σύμφωνα με ανθρώπους δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στρατηγική. Απλά ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επιβιώσει, να ασκήσει πιέσεις κατά της ήττας του και να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από τη βάση των Ρεπουμπλικανών. Επί της ουσίας φιλοδοξεί να κρατήσει τους εκατομμύρια υποστηρικτές του ενεργούς και κοντά του για τα επόμενα βήματά του.

Αν και ο πρόεδρος είπε στους συμβούλους του ότι κέρδισε τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, παραμένει άγνωστο αν όντως το εννοεί. Άλλωστε, αντί να υποβάλλει αιτήματα για επανακαταμέτρηση, προχώρησε σε σειρά ψευδών ισχυρισμών, υιοθετώντας όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους συμβούλους του, προσπαθεί να παίξει το αγαπημένου του χόμπι: να δημιουργήσει μια διαμάχη και να δει πώς ανταποκρίνονται οι άλλοι σε αυτή. 

Κλείσιμο
Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σκέφτεται σοβαρά να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024, γνωρίζοντας ότι είτε το κάνει είτε όχι, θα παγώσει τα σχέδια σε πιθανούς υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών. Και θα διατηρήσει την ευρεία υποστήριξη που έλαβε, ακόμη και στην ήττα, ενώ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μια επικερδή συμφωνία για έκδοση βιβλίου ή για ομιλίες.

«Η διάθεσή του είναι συχνά ζοφερή»

Πάντως ο Τραμπ συνεχίζει να περνά τις ημέρες του στον Λευκό Οίκο, συνεχίζοντας να παρακολουθεί μανιωδώς τηλεοπτικές εκπομπές. Σύμβουλοί του λένε ότι η διάθεσή του είναι συχνά ζοφερή. Παρά την εντύπωση που δίνει με τις αναρτήσεις του στο twitter, ότι είναι οργισμένος, γράφοντας με κεφαλαία γράμματα, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν δείχνει οργή ή θυμό.

Παράλληλα, ο ίδιος φαίνεται ότι έχει περιορίσει το πρόγραμμά του. Η μόνη του δημόσια εμφάνιση ήταν στο Άρλινγκτον, την ημέρα των Βετεράνων. Δεν αναφέρεται καν στην πανδημία του κορωνοϊού, αν και αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στους εργαζόμενους της Δυτικής Πτέρυγας.

Οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι ο σκοπός του είναι να καθυστερήσει την επίσημη ανακήρυξη του εκλογικού αποτελέσματος, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποιες πολιτείες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα συμβεί, ενώ δεν είναι ακόμη απολύτως διασαφηνισμένο ποιος ηγείται των νομικών προσπαθειών.

Την ίδια ώρα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που δεν έχουν αντιταχθεί δημόσια, εκφράζουν ιδιωτικά την άποψη ότι ήρθε η ώρα να παραδεχθεί την ήττα του και μάλιστα εν μέσω μιας πανδημίας, ώστε να επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετάβασης της εξουσίας. Πάντως κάτι τέτοιο δεν είναι στο μυαλό του απερχόμενου προέδρου.


Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται η ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά

Στο 73% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα

Προσαγωγές ατόμων μέσα στο Πολυτεχνείο - Ταυτόχρονη επιχείρηση και στην Πολυτεχνειούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης