Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο

Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο

 Αμφισβητώντας την ύπαρξη της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πόλεμο των  Navtex

sabah
Αυξάνεται ο υδράργυρος στα νερά της Μεσογείου μετά την αναγγελία της κυβέρνησης της Άγκυρας για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, γράφει ο τουρκικός Τύπος.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας κάνει «σημαία» της εξωτερικής πολιτικής της την εγγύτητα του ελληνικού νησιού από την γείτονα καταπατώντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Αμφισβητώντας την ύπαρξη της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πόλεμο των Navtex (από πλευράς Τουρκίας - Ελλάδας).

Εφημερίδα Daily «Sαbah»

«Η Τουρκία απέρριψε έντονα τους παράλογους ισχυρισμούς της Ελλάδας που προκάλεσε η δραστηριότητα του τουρκικού «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο και προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις για διάλογο», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει:

«Το «Oruç Reis» θα πραγματοποιήσει εξερεύνηση σε μια περιοχή που είχε προηγουμένως κατέπλε πρώτο σεισμικό σκάφος εξερεύνησης της χώρας, το «Barbaros Hayreddin Paşa», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε δήλωσή του.

«Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το ελληνικό νησί Kαστελόριζο απέχει 2 χιλιόμετρα από την τουρκική ηπειρωτική χώρα και 580 χιλιόμετρα μακριά από τις ελληνικές ακτές καθιστώντας τις ως ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και τις δικαστικές αποφάσεις τις υφαλοκρηπίδες της Ελλάδας νησιών που απέχουν μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική χώρα.

»Ο ισχυρισμός της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσω ενός νησιού δύο χιλιομέτρων από την Ανατολία και 580 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι λογικό και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα απέρριψε τους ελληνικούς ισχυρισμούς.

Το τουρκικό υπουργείο επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για διάλογο και είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Την Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε νωρίτερα ότι, αν δεν υποχωρήσει η Τουρκία, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτες.

Οι σχέσεις μεταξύ των μακροχρόνιων αντιπάλων και των ανήσυχων συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, με διαφορές όπως τα υπεράκτια δικαιώματα γεώτρησης, οι μεταναστευτικές ροές και η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την εμβληματική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης από μουσείο σε τζαμί.

Ύστερα από τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή πριν από μια δεκαετία, οι χώρες έχουν εμπλακεί σε νέες αντιπαλότητα σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα... Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκε μετά την απόφαση της Τουρκίας να ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία που έκανε η Άγκυρα με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.

Εφημερίδα «Hurriyet»

Υπό τον τίτλο: «Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα» η εφημερίδα Hurriyet ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

Eφημερίδα «Milliyet»

Ένταση έχει προκληθεί στην ανατολική Μεσόγειο μετά την τουρκική έκδοση της Navtex ανοιχτά του Καστελόριζου, γράφει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι τα νερά στη Μεσόγειο θερμαίνονται.

Από τη βάση του Άκσαζ είχαν αναχωρήσει 20 τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες Navtex στην ίδια περιοχή.

Εφημερίδα «Cumhuriyet»

Κλείσιμο
Για κινητοποιήσεις από την πλευρά της τουρκίας και της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο κάνει λόγο η εφημερίδα «Cumhuriyet». «O πόλεμος των Navtex. Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα.

Εφημερίδα «Yeni Safak»

«Προστασία με 15 πλοία. Η Αθήνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τον στρατό της με αφορμή το «Όρουτς Ρέις». Ως απάντηση η Άγκυρα έκανε επίδειξη σημαίας με 15 πλοία».

Εφημερίδα «Aksam»

«Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υφαλοκρηπίδα;», διερωτάται η εφημερίδα «Aksam» προσθέτοντας ότι το ελληνικό νησί Καστελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία απ' ότι στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

NYT: Η Αγία Σοφία πολιτικό εργαλείο στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν: Όσοι παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες πρέπει να υφίστανται κυρώσεις

Μάτι: Το γράμμα ενός 12χρονου παιδιού που κολυμπούσε για σχεδόν 5 ώρες παρέα με τον «θάνατο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης