Ειδικοί προειδοποιούν: Ασθένεια που κάνει τα ζώα «ζόμπι», «απειλεί» και τους ανθρώπους

Ειδικοί προειδοποιούν: Ασθένεια που κάνει τα ζώα «ζόμπι», «απειλεί» και τους ανθρώπους

Η ασθένεια αυτή πλήττει το νευρικό σύστημα, ανήκει στην ίδια οικογένεια με αυτή της «νόσου των τρελών αγελάδων», και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα

alki12
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας «ζόμπι» σε άγρια ζώα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η ασθένεια αυτή θα μπορούσε να μεταπηδήσει και στον άνθρωπο.

Από την ασθένεια αυτή χιλιάδες ζώα, κυρίως ελάφια και άλκες, έχουν προσβληθεί .

Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ, δύο καναδικές επαρχίες και σε Νορβηγία και Φινλανδία.

Η εκφυλιστική ασθένεια «CWD» πλήττει το νευρικό σύστημα, ανήκει στην ίδια οικογένεια με αυτή της «νόσου των τρελών αγελάδων», και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Οι επιστήμονες την βάπτισαν ασθένεια «ζόμπι» επειδή τα ζώα που νοσούν συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα.

Δώδεκα μήνες αφότου προσβληθούν από τη νόσο, αρχίζουν και χάνουν απότομα βάρος, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συμπεριφορά, έχουν αυξημένη σιελόρροια και εμφανίζουν ισχυρή επιθετικότητα.

Η ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, εμφανίστηκε τον Ιανουάριο σε 24 αμερικανικές πολιτείες και σε δύο καναδικές επαρχίες σε περιοχές όπου υπάρχουν ελάφια. Υπήρξαν επίσης κρούσματα σε Νορβηγία και Φινλανδία, καθώς και σε εισαγόμενα, μολυσμένα κρέατα στη Νότια Κορέα.

Κλείσιμο
Οι εδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια ζόμπι είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Στις ΗΠΑ, οι ερευνητές προειδοποιούν τις υγειονομικές αρχές ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα σε άγρια ζώα αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο μόλυνσης και ανθρώπων. Μέχρι στιγμής,δεν υπήρξε ανθρώπινο κρούσμα, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη, οι πίθηκοι θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τη σάρκα και το αίμα των ζώων που έχουν προσβληθεί και να νοσήσουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα σχετικής έρευνας έδειξαν ότι, οι πίθηκοι μακάκες, τα πρωτεύοντα θηλαστικά που μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους και τα οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε επιστημονικές έρευνες, μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια μετά από τακτική κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Και, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, με τον τρόπο αυτό, η ασθένεια θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και τους ανθρώπους!

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «USA TODAY», o Aμερικανός επιστήμονας, Μάικλ Όστερχολμ,του Πανεπιστημίου της Μινεσότα θεωρεί πως είναι πιθανό η η ασθένεια Ζόμπι «CWD» να εμφανιστεί στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια.

Στη Γερμανία δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κρούσματα σε άγρια ζώα. Παρ' όλ΄υτά, το Ινστιτούτο «Greifswalder Friedrich-Löffler-Institut» επισημαίνει: «Προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να νοσήσουν άνθρωποι, αλλά ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι πολύ μικρός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης