Οι τροφές-«κλειδιά» για να μην πεινάτε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι τροφές-«κλειδιά» για να μην πεινάτε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα... χορτάσετε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, χωρίς να χαλάσετε τη νηστεία

sarakosti

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc


Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι προ των πυλών. Σε λίγες ημέρες, λοιπόν, αρκετοί απ' όσους δεν νήστεψαν την υπόλοιπη Μ. Σαρακοστή, έστω και εθιμοτυπικά, θα νηστέψουν. Διατροφικά, ένα σύνηθες πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους που νηστεύουν τουλάχιστον τη Μ. Εβδομάδα, είναι ότι πεινάνε συνεχώς και καταφεύγουν σε συνεχές τσιμπολόγημα. Είναι αυτό αναμενόμενο;
Κλείσιμο

Σαφέστατα και είναι και εξηγείται διατροφικά. Η απουσία τροφών που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, το κρέας, το ψάρι, το αυγό και η κυριαρχία αμυλούχων τροφών, όπως τα λαδερά, το ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί κ.α., έχει ως άμεσο αποτέλεσμα μεγάλες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας και έντονη και συνεχή πείνα.

Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το αίσθημα της πείνας; Υπάρχουν τροφές που θα μας χορτάσουν; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Γενικότερα τη Μ. Εβδομάδα χρειάζεται ένας καλός διατροφικός προγραμματισμός μέσα στην ημέρα σας.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε κάποια βασικά βήματα, αυτά θα ήταν:

- Έχετε σταθερά γεύματα μέσα στην ημέρα σας, ανά περίπου τρεις με τέσσερις ώρες.

- Στο πρωινό σας βάλτε κάποια εναλλακτική πηγή γάλακτος (όπως αμυγδάλου ή καρύδας). Στο ψωμί σας μην αλείφετε σκέτο μέλι ή μαρμελάδα, αλλά προσθέστε και λίγη λιπαρή ύλη (όπως φυτική μαργαρίνη ή ταχίνι), που, λόγω του λίπους που περιέχουν, περιορίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου μας.

- Στα σνακ σας καταναλώνετε φρούτα μαζί με την φλούδα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που χάρη στις πολλές φυτικές ίνες που περιέχουν θα σας χορταίνουν καλύτερα.

- Στα κυρίως γεύματά σας (μεσημέρι και βράδυ) προσπαθήστε να έχετε μια πηγή πρωτεΐνης, όπως τα θαλασσινά ή τα μανιτάρια. Έτσι φτιάξτε σαλάτες ή μαγειρευτά φαγητά με θαλασσινά, όπως σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, καλαμαράκια με ρύζι κ.α. Όταν φτιάχνετε ένα ζυμαρικό ή κάποιο ρύζι ή όταν τρώτε κάποιο λαδερό φαγητό προσθέστε μανιτάρια ψητά ή σοταρισμένα με λαχανικά και κρασί (ακόμη και χωρίς λάδι σε ένα αντικολλητικό),για να χορτάσετε καλύτερα.

- Βάλτε περισσότερα όσπρια, τα οποία εμπεριέχουν κάποια ποσά πρωτεΐνης.

- Προσοχή στο ακατάστατο τσιμπολόγημα ψωμιού, παξιμαδιών, κριτσινιών κ.α., που μόνο περισσότερη πείνα μπορεί να σας προκαλέσουν.

- Επιλέξετε προϊόντα ολικής αλέσεως, που είναι πιο χορταστικά.

Μικρές, αλλά αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις, που θα σας βοηθήσουν να νηστέψετε τη Μ. Εβδομάδα, χωρίς να πεινάτε όλη μέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης