Οστεοπενία και οστεοπόρωση: Άραγε, υπάρχουν διαφορές;

Η οστική μάζα και η οστική πυκνότητα μειώνονται όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι - Ποια είναι η πρόληψη;

osteoporwsi
Η οστεοπενία είναι μια κατάσταση όπου η οστική πυκνότητα των ανθρώπων είναι χαμηλότερη από ό,τι συνήθως για την ηλικία τους. Η οστεοπόρωση είναι μια πιο σοβαρή περίπτωση οστικής απώλειας που εξασθενεί τα οστά και τα κάνει πιο πιθανό να υποστούν κατάγματα.

Η οστική μάζα και η οστική πυκνότητα  μετρούν την ποσότητα μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος που υπάρχουν σε μια καθορισμένη ποσότητα οστού. Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση είναι καταστάσεις που οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας και πυκνότητας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σπασίματος των οστών.

Τα πρώτα σημάδια..

Πολύ σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης, είναι το πόσο ισχυρά και ανθεκτικά είναι τα οστά μας, όταν είμαστε σε νεαρή ηλικία. Η οστεοπενία συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών και αυτό διότι έως και την ηλικία των 30 ετών τα οστά μας αναπτύσσονται και είναι και πιο πυκνά. Αν έχουμε ανθεκτικά οστά μπορεί να μην εμφανίσουμε ποτέ οστεοπενία. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα οστά μας δυνατά και πυκνά για πολλές δεκαετίες.

Το ασβέστιο είναι το κλειδί για να διατήρηση των οστών σε υγιή επίπεδα. Επίσης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπου υπάρχουν εναλλαγές στις ορμόνες αυξάνουν το ποσοστό εμφάνισης οστεοπενίας στις γυναίκες, ενώ στους άντρες το ποσοστό αυξάνεται όταν εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Και ποια είναι η πρόληψη;

Η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο από νεαρή ηλικία είναι απαραίτητη. Φυσικά πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό πάντοτε με συστηματική άθληση σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Με τον τρόπο αυτό χτίζουμε σωστά την οστική μας μάζα και προλαβαίνουμε την οστική απώλεια.

Στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, μέσω της άσκησης μπορούν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος να βελτιώσουν την ισορροπία τους και τον συντονισμό και έτσι να αποφύγουν πιθανά ατυχήματα που μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν είναι αρκετά..

H Οστεογονική φόρτιση, αποτελεί τη φυσική, μη φαρμακευτική απάντηση στη σκελετική υγεία. Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα και μπορούν ν’ αρχίσουν να αναπλάθονται, έστω και σε μεγάλη ηλικία, αν σ΄ αυτά ασκήσουμε με ασφάλεια κάποια φορτία.

Αυτά τα φορτία είναι απαραίτητα σε κατάλληλη δοσολογία για να ενεργοποιήσουν τους οστεοβλάστες και να προκαλέσουν την αναδόμηση του οστού. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαδικασία της οστεογονικής φόρτισης, στόχος της οποίας είναι η διατήρηση των επιπέδων της οστικής μας πυκνότητας στα επιθυμητά επίπεδα με έναν ασφαλή κι ανώδυνο τρόπο.

Η οστεογονική φόρτιση ως φυσική μέθοδος πρόληψης και αναστροφής της οστεοπόρωσης είναι διαθέσιμη εδώ και 4 χρόνια, μέσω του καινοτόμου συστήματος SPECTRUM της OsteoStrong. Η OsteoStrong® έχει τρία κέντρα στη χώρα μας: Αθήνα (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265) Γλυφάδα (Γρ. Λαμπράκη 34, τηλ: 2109647906) και Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki).

Κλείστε μια Δοκιμαστική Συνεδρία OsteoStrong!  

Ειδήσεις σήμερα:

Market pass: Πώς κάνω αίτηση - Πίστωση της επιδότησης ασχέτως δαπανών

Σύνταγμα: Δύο αδερφές μαχαίρωσαν 16χρονη στο κέντρο της πλατείας

Μουντιάλ 2022: Δέκα πράγματα που μας έμειναν από το Παγκόσμιο Κύπελλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης