Ο Κίσινγκερ προειδοποιεί (στα 95 του!) ότι η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την τεχνητή νοημοσύνη

kinsigers

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ δηλώνει ανήσυχος ότι οι έξυπνες μηχανές που μαθαίνουν και επικοινωνούν μόνες τους, χωρίς πλέον καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να εγκαινιάσουν μια τελείως νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία 

Η ανθρώπινη κοινωνία είναι απροετοίμαστη για την ανάδυση και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Χένρι Κίσινγκερ. Ο «γερόλυκος» της αμερικανικής πολιτικής, ο οποίος φημιζόταν πάντα για το ρεαλισμό του, αν όχι για τον κυνισμό του, παρά την προχωρημένη ηλικία του των 95 ετών, έκρινε σκόπιμο να παρέμβει στο αμερικανικό περιοδικό "Atlantic", με άρθρο του που έχει τον δυσοίωνο τίτλο «Πώς τελειώνει ο Διαφωτισμός».

Το κεντρικό μήνυμα του είναι απλό: φιλοσοφικά, διανοητικά, τεχνολογικά και με κάθε άλλο τρόπο η ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου έτοιμη να διαχειρισθεί την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (1973-77) και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 1973 (παρόλο που στα μάτια αρκετών είναι μάλλον «εγκληματίας πολέμου») δηλώνει ανήσυχος ότι οι έξυπνες μηχανές που μαθαίνουν και επικοινωνούν μόνες τους, χωρίς πλέον καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να εγκαινιάσουν μια τελείως νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία.

«Μήπως είναι δυνατό η ανθρώπινη ιστορία να πάρει το δρόμο των Ίνκας, όταν αντιμετώπισαν μια ακατανόητη γι' αυτούς ισπανική κουλτούρα, που τους προκαλούσε δέος;», αναρωτιέται. Με άλλα λόγια, μήπως είμαστε οι Ίνκας των μηχανών και άρα μας περιμένει η εξαφάνιση;

Αφού αναφέρει ότι η σύγχρονη παγκόσμια τάξη διαμορφώθηκε από την Εποχή του Ορθού Λόγου που αντικατέστησε την Εποχή της Θρησκείας, τονίζει ότι αυτή η διεθνής τάξη βρίσκεται σήμερα σε μεγάλη αναταραχή εν μέσω μιας ακόμη πιο ριζοσπαστικής τεχνολογικής επανάστασης, «της οποίας τις συνέπειες έχουμε έως τώρα αποτύχει να αντιμετωπίσουμε και που η κορύφωσή της μπορεί να είναι ένας κόσμος εξαρτώμενος από μηχανές, που θα βασίζονται στα δεδομένα και στους αλγόριθμους και ο οποίος δεν θα κυβερνάται πλέον από ηθικούς ή φιλοσοφικούς κανόνες».

Η αρχή έγινε, όπως λέει, με το Ίντερνετ που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε δεδομένα, με συνέπεια η ανθρώπινη σκέψη να χάσει τον προσωπικό χαρακτήρα της. Η «σοφία» των αλγόριθμων και ο κατακτυσμός των ανθρώπων από πλήθος απόψεων χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τους ανθρώπους πιο ρηχούς. «Η αλήθεια έχει γίνει πια σχετική, η πληροφορία απειλεί να εξαφανίσει τη σοφία», γράφει.

Η πολυδιάσπαση αυτή κάνει ολοένα πιο δύσκολη τη συναίνεση στο πολιτικό επίπεδο, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες όλο και πιο δύσκολα σκέφτονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όραμα. Το «κερασάκι» είναι πια η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κίσινγκερ υπογραμμίζει ότι αυτή διαφέρει από την παλαιότερη αυτοματοποίηση, η οποία απλώς ήταν ένα μέσο για κάποιο στόχο προγραμματισμένο από τους ανθρώπους. «Η τεχνητή νοημοσύνη, αντίθετα, αφορά τους στόχους, βάζει τους δικούς της στόχους» και, γι΄αυτό, «είναι εγγενώς ασταθής» και επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Κίσινγκερ.

Κίνδυνος για μεγάλα λάθη

Όπως λέει, «η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει μια ικανότητα, την οποία προηγουμένως είχαν μόνο τα ανθρώπινα όντα. Κάνει στρατηγικές κρίσεις για το μέλλον». Αναπόφευκτα, προσθέτει, «πρέπει να περιμένουμε ότι θα κάνει λάθη ταχύτερα και μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι κάνουν οι άνθρωποι».

«Πώς θα ζήσουμε σε αυτό το νέο κόσμο; Πώς θα διαχειρισθούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα τη βελτιώσουμε ή τουλάχιστον πώς θα την αποτρέψουμε από το να μας βλάψει», αναρωτιέται και δεν αποκλείει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει προβλέψει η επιστημονική φαντασία προ πολλού, θα παρερμηνεύσει τις ανθρώπινες εντολές και θα στραφεί ενάντια στους δημιουργούς της.

Προειδοποιεί ότι «αν η τεχνητή νοημοσύνη αφεθεί μόνη της, αναπόφευκτα θα αναπτύξει ελαφριές παρεκκλίσεις, οι οποίες μπορεί σταδιακά να διογκωθούν σε καταστροφικά αποτελέσματα». Στην πορεία, μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και τις ανθρώπινες αξίες, π.χ. κάνοντάς τις ακόμη πιο ανταγωνιστικές από ό,τι ήδη είναι. «Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν τις αξίες, συζητώντας με ανεξέλεγκτους αλγόριθμους;», ρωτά ο Κίσινγκερ.

Κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό, όπως λέει, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να επιφέρει βελτιώσεις σε διάφορα πράγματα και διαδικασίες, αλλά θα αδυνατεί να εξηγήσει με ανθρώπινα κατανοητό τρόπο πώς και γιατί κάνει κάτι τέτοιο. «Μήπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την τεχνητή νοημοσύνη ξεπεράσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της ανθρώπινης γκλώσσας και λογικής;» και, σε αυτή την περίπτωση, όπως το θέτει, «τι θα γίνει η ανθρώπινη συνείδηση, αν η εξηγητική δύναμή της υπερκερασθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και άρα οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση πλέον να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους;».

Ο Κίσινγκερ, αφού βάλει και άλλα ερωτήματα, όπως «ποιός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της τεχνητής νοημοσύνης και για τα λάθη της;», θέτει το πρακτικό πρόβλημα του «τι κάνουμε». Επικρίνει τον επιστημονικό και τον τεχνολογικό κόσμο ότι σκέφτονται μόνο με τεχνικούς και οικονομικούς όρους, αλλά και τον πολιτικό κόσμο ότι ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας κ.α. Από την άλλη, λέει, οι φιλόσοφοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες -οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο παρελθόν- είναι τώρα απόντες, επειδή δεν καταλαβαίνουν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυνητικά κυριαρχική τεχνολογία, που αναζητά μια καθοδηγητική φιλοσοφία», τονίζει και προσθέτει ότι για κάθε χώρα αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα να μελετήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της, κυρίως σε σχέση με τις ανθρωπιστικές παραδόσεις, συστήνοντας μια επιτροπή ειδικών στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Παράλληλα, καλεί τους ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη να βγουν από το καβούκι τους και να θέσουν οι ίδιοι τέτοια ερωτήματα, ώστε μετά να ενσωματώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα έξυπνα μηχανήματα που θα φτιάξουν. Και καταλήγει: «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αν δεν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια σύντομα, δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι ξεκινήσαμε υπερβολικά αργά».

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Andrew

Ο...σεβαστός Κος Κίσσινγκερ (γνωστός και μη εξαιρετέος), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ανθρώπινο γένος σε περίπτωση που αυτό οδηγηθεί να εμπλέξει στην ανθρώπινη ιστορία και εξέλιξη με μηχανές...ρομπότ με ΅νοημοσύνη΅! Και βέβαια ο ...σεβαστός καθηγητής διεθνολόγος πιθανότατα να έχει δίκιο διότι η ανθρώπινη νοημοσύνη θα κατασκευάσει...νοήμονα όντα κατ¨εικόνα και ομοίωση αλλά με ασύλληπτες δυνατότητες! Και βέβαια αυτό δεν συμφέρει την παγκόσμια ¨ελιτ¨που κυβερνάει αυτή τη στιγμή τον Κόσμο! Φοβούνται για τους ίδιους γιατί θα πάψουν....ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ !! .....ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ!!! ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ!!!

Ποιος

Κισινγκερ και Κισσνιγκερ ρε αει απο εδω

Νίκος Θεσσαλονικιός

Όσο να με πονάει και να με νευριάζει ο Κίσσιγκερ λόγω του ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟΥ ρόλου στο κυπριακό. Ωστόσο παραμενει ένας ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ με απίστευτο βιογραφικό και έκδοση πονημάτων για την διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις που για την εξωτερική πολιτική αποτελούν ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. Τέλος για αυτά που γράφει παραπάνω έχει 100% δίκιο στην εξής φράση ''΄΄Η αλήθεια έχει γίνει πια σχετική, η πληροφορία απειλεί να εξαφανίσει τη σοφία΄΄''.

ΝΥ

ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟΥ ρόλου στο κυπριακό? Αυτα μονον στο Ελλαδισταν απο τους γνωστους αριστερους κουκουρικους. Κατι πραξικοπηματα και κατι ηλιθιες εξωτερικες πολιτικες απο το 60 και μετα δεν φταινε, μπα... Παντα οι αλλοι φταινε

AI

Τι σχεση εχει αυτος ο ανθρωπος με την τεχνητη νοημοσυνη, ωστε να παρουμε την αποψη του στα σοβαρα;; ειναι ερευνητης στον τομεα; εχει ασχοληθει με νευρωνικα δικτυα ή με σχετικους αλγοριθμους ωστε να δει πως δουλευουν; ΟΧΙ. απλα ακουσε απο καπου δυο τρεις γενικοτητες κι εβγαλε ενα λανθασμενο αποτελεσμα. Εχοντας ασχοληθει με το θεμα ομως, λεω οτι η τεχνητη νοημοσυνη ως τωρα ειναι απλα ενα καλως ορισμενο και κατανοητο ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Τιποτα παραπανω. Η τοστιερα σου κυριε Κισινγκερ δεν θα επαναστατησει να εισαι σιγουρος. Φτανει πια με τις αμπελοφιλοσοφιες καθε τυπου που δεν εχει ιδεα με το αντικειμενο.

aton

TI SXESIN EXEI EH ? FILE ZEIS STO KAVOUKI SOU ! DEN EXEIS IDEAN GIA PION MILAS ! O ANTHROPOS AFTOS KINEI TA NIMATA STO AMERIKANIKO DEEP STATE /VATHI KRATOS AP TO 1970 MEXRI SIMERA .YPOURGOS EXOTERIKON TON KAIRO TIS TOURKIKIS EISVOLIS ,SYMVOULOS OLON TON AMERIKANON PRODEDRON EKTOTE ,KORYFAIO MELOS TOU BILDERBERG CLUB ,TOU BOHEMIAN GROVE ,TRIALATERAL COMMITTEE KTL .INE MEGALOPARAGON DEKATETIES TORA .AN DEN XEREI TI LEEI AFTOS ,TOTE KANENAS DEN XEREI ! KANE MIAN EREVNA GIA TO ATOMO PRIN EKFEREIS GMOMIN .

Και

τι σχεση εχουν ολα αυτα με το επιστημονικο πεδιο της υπολογιστικης νοημοσυνης, μπορεις να μου εξηγησεις;;

Hello

Για να είσαι σπουδαίος οικονομολόγος δε χρειάζεται να έχεις επιχείρηση, για να είσαι φιλόσοφος δε χρειάζεται να διδάσκεις, για να είσαι στοχαστής δε χρειάζεται να ξέρεις το στόχο. Η ανθρωπότητα προχώρησε γιατί υπήρχαν άνθρωποι που ξεπεράσαν τις εκπαιδευτικές του γνώσεις και την επιστημονική τους κατάρτιση. Παρόλα αυτά για να αναρωτιέσαι χαζομάρες, χρείαζεται να είσαι και λίγο χαζός! (το τελευταίο πάει σε εσένα).

...

AI όχι (κ ας είμαι μικρότερος) behavioural analytics ΝΑΙ

Μπεεε

Φαντασου τωρα Henry να αποφασιζει το ρομποτ αντι για σενα τι θα γινει στον πλανητη! Εγκλημα! Και φαντασου τωρα που δεν πιστευει πουθενα, δεν δωροδοκειτε και δεν κουβαλαει τις αμαρτιες του καθενος για να το απειλησεις να αλλαξει βουληση! Πως θα ασκησεις πολιτικη πανω του?

de

όπως κ το ρομποτ να βασιστεί σε αλγόριθμους απο πληροφοριες του DNA σου και να σε βγάλει ΕΠΕ (εγκέφαλος περιορισμένης ευθύνης)

Στ

Για φαντασου, όμως να μας δει το ρομποτ σαν εχθρούς. . . Και προσπαθήσει να μας καταστρέψει. .. εξολοθρεύτης. .αυτό φοβούνται πολύ. Αυτό εννοούν.

Προς πρόβατα...

Ο Henry οπως τον αναφέρεις υποτιμιτικά αποφασίζε για εσένα 12 ώρες την ημέρα, αποφασίζει για εσένα 1 ώρα την ημέρα και σε λίγα χρόνια που θα μας αφήσει δεν θα αποφασίζει ποια, ενώ το ρομπότ θα αποφασίζει για εσένα 24 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα. Ο Henry οπως τον αναφέρεις υποτιμιτικά ελεγχόταν και αποφάσιζε μόνο απο τον εαυτό του ενώ ένα ρομπότ ευτελούς αξίας (σε λίγα χρόνια μετά την παραγωγή) θα ελέγχετε και θα αποφασίζει για εσένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιδιοκτήτη του. Ο Henry οπως τον αναφέρεις υποτιμιτικά ήταν ένας και μοναδικός ενώ τα ρομπότ εκκατομύρια. Ο Henry οπως τον αναφέρεις υποτιμιτικά προσπαθούσε να πείσει τους συνομιλητές και δεν τα κατάφερνε με όλους γιατί οι άλλοι είχαν μια άλλη προσωπικότητα ενώ το ρομπότ δεν θα προσπαθεί να πείσει τα εκκατομύρια άλλα ρομπότ γιατί πολλά απλά θα λειτουργούν με τους ίδιους αλγόριθμους. Ασε λοιπόν τον Χένρι και ασχολήσου με το πρόβατο που κρύβεις μέσα σου αγαπητέ μου...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

apple02

Τι παρουσίασαν οι άνθρωποι της Apple σε ειδική εκδήλωση στο Κουπερτίνο - Τα σχέδια για την Apple TV και οι νέες υπηρεσίες Arcade, News + και Card - «All star» παρουσίαση με Τζένιφερ Άνιστον, Ρις Γουίδερσπουν, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Στιβ Καρέλ και... Όπρα επί σκηνής

3
lae

«Οι μηχανισμοί ελέγχου στο διαδίκτυο θίγουν την ελευθερία της έκφρασης και επιβάλλουν τη λογοκρισία» δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ Δέσποινα Σπανού, με αφορμή τη σημερινή ευρωπαϊκή ημέρα ελευθερίας του διαδικτύου

2
zuk0

Νέα «τρύπα» στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης - Οι κωδικοί πρόσβασης («passwords») είχαν αποθηκευτεί σε μορφή... plain text -δηλαδή, σε μορφή που δεν ήταν κρυπτογραφημένη, αλλά εύκολα αναγνώσιμη από 20.000 υπαλλήλους του Facebook

6
lena_granefelt-girls_with_a_computer_-916

Συνέντευξη του Christian Magnusson στο protothema.gr - Τι προτείνει για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας - «Δεν πιστεύουμε ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βλάψουν τα παιδιά, ωστόσο μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή» προειδοποιεί ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Σουηδίας