Τα data ρει!

Υπάρχουν στ’ αλήθεια οι διαστημικές ταχύτητες στο Διαδίκτυο; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Πετρόπουλο για τη νέα ιντερνετική πραγματικότητα που ζει με το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών

Τα… data ρει! Αυτό συμβαίνει στην εποχή της απόλυτης έκρηξης της τεχνολογίας, όπου τα πάντα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Με ταχύτητα φωτός, για την ακρίβεια. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και η μεταφορά μεγάλων δεδομένων θα άγγιζε εξωπραγματικά γρήγορες ταχύτητες; Ποιος θα πίστευε ότι ένα απλό κλικ (οποιασδήποτε χρήσης), θα απαιτούσε λιγότερο χρόνο και από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μας; Ποιος θα αναφερόταν στον χωροχρόνο του Internet και θα χρησιμοποιούσε δύο μόνο λέξεις: Οπτικές Ίνες. 

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, οι ταχύτητες που προσέφεραν τα δίκτυα χαλκού, θεωρούνταν τουλάχιστον εντυπωσιακές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναλογικά με τις ανάγκες τους. Σήμερα απλώς ικανοποιούν, καθώς η έλευση της τεχνολογίας των οπτικών ινών  (Fiber-to-the Home- FΤΤΗ) που μπορεί να καλύψει μέχρι και το τελευταίο άκρο της σύνδεσης του χρήστη στο Διαδίκτυο, αλλάζει τα πάντα. Προσφέρει μια αδιανόητη εμπειρία υπερ-ταχείας πρόσβασης στο Ίντερνετ. Ίντερνετ με ταχύτητες φωτός

«Τι έχουν δει τα μάτια σου από τη στιγμή που ξεκίνησες να χρησιμοποιείς την τεχνολογία των Οπτικών Ινών;» ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη Γιώργο Πετρόπουλο, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο δοκιμάζει στα γραφεία της εταιρείας του «Gap Facilities», στη Νέα Σμύρνη, το πιλοτικό δίκτυο που κατασκεύασε η WIND στην περιοχή. «Διαστημικές Ταχύτητες. Υπερ-διαστημικές ταχύτητες» απάντησε εμφατικά, κάνοντας λόγο για uploading δεδομένων που αγγίζει τα… αστρονομικά 400 Mbps (ασύρματη σύνδεση) και 900 Mbps (ενσύρματη σύνδεση)! «Ήξερα ότι η οπτική ίνα είναι ένα καλώδιο που προσφέρει υψηλή ταχύτητα στη μεταφορά δεδομένων. Η εμπειρία της χρήσης της όμως, ξεπερνά κάθε προσδοκία» μάς λέει, περιγράφοντας το μοναδικό του βίωμα. Και συνεχίζει: «Έχοντας ως πεδίο δράσης την παραγωγή ντοκιμαντέρ, εταιρικών βίντεο, βίντεο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για λογαριασμό μεγάλων ελληνικών οργανισμών, στην εταιρεία μας χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο ανεβάζοντας αρχεία από 10 έως 15 GB -κατά μέσο όρο- την ημέρα. Παλαιότερα καταναλώναμε ώρες έως και 24ωρα για το uploading. Με τις οπτικές ίνες, το 1 GB αποστέλλεται σε χρόνο dt. Μέχρι να πάρεις το βλέμμα σου από την οθόνη του υπολογιστή και να ξαναγυρίσεις σε αυτή, το αρχείο έχει σταλεί στον παραλήπτη. Μάλιστα, το εντυπωσιακό της κατάστασης δεν εστιάζεται στις διαφορές ανάμεσα στην αναλογική και την ψηφιακή εποχή, αλλά στην απίστευτη «μετάλλαξη» της ίδιας της ψηφιακής πραγματικότητας. Πλέον όχι μόνο κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο στο πρακτικό μέρος της δουλειάς μας, αλλά γλιτώνουμε και κόστος. Λύνονται προβλήματα εύκολα και γρήγορα». 


Uploading τεράστιων αρχείων σε χρόνο dt

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό, μάς δίνει ένα παράδειγμα από την παραγωγή του ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει αυτή την περίοδο για τα 170 χρόνια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: «Πρόκειται για επτά θεματικές ταινίες, ένα πολύ απαιτητικό project με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό και το οποίο δουλεύω για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας το δίκτυο οπτικών ινών. Μέσα σε δύο λεπτά έχω στείλει αρχείο μεγέθους 1,1 GB. Πατάω ένα κουμπί, το υλικό έχει ήδη σταλεί στον παραλήπτη για να δοθεί έγκριση και προχωράμε στο επόμενο. Κάποιος από το σπίτι του με μια απλή σύνδεση θα κάνει σχεδόν τρεις ώρες για μια αντίστοιχη διαδικασία».
Πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, μάς προλαβαίνει και συμπληρώνει: «Οι διευκολύνσεις είναι κι’ άλλες. Παλιά έπρεπε να συμπιέζουμε τα αρχεία. Τώρα τα στέλνουμε στον πελάτη ασυμπίεστα και σε εξαιρετική ποιότητα, όπως ακριβώς λήφθηκε το υλικό. Πριν τις οπτικές ίνες, ένα αρχείο μεγέθους 2GB βρισκόταν σε διαδικασία uploading ολόκληρη τη νύχτα, ενώ ελλόχευε και ο κίνδυνος πτώσης του δικτύου. Με την οπτική ίνα, κάνω τη δουλειά μου online με ένα κλικ».Από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή

Πόσο διαφορετικά λειτουργεί ένας σκηνοθέτης στην ψηφιακή εποχή; «Τρομακτικά» διατείνεται και προσθέτει: «Ξεκίνησα να οπτικοποιώ ιδέες στην αναλογική εποχή. Εξελιχθήκαμε, φτάσαμε στην ψηφιακή πραγματικότητα, όπου όλα «μικραίνουν» και γίνονται πιο γρήγορα. Στην αναλογική εποχή ο κλητήρας μετέφερε σε κασέτες το υλικό ενός γυρίσματος ή ενός ρεπορτάζ. Σήμερα κάνεις μια απλή φόρτωση δεδομένων σε όποιον server θέλεις ή σε οποιαδήποτε πλατφόρμα φιλοξενεί βίντεο, εντός λίγων λεπτών». 

Τελικά το ίντερνετ λειτουργεί θετικά στην εξέλιξη της σκηνοθεσίας ή ενδέχεται να αλλοιώσει την αισθητική μιας ιδέας με τις διευρυμένες υπηρεσίες που προσφέρει; «Η πολύ καλή οργάνωση παραγωγής και η σωστή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία όπως οι υπερ-ρεαλιστικές εικόνες ή οι εικόνες από drone, είναι δύο “κλειδιά” για το άρτιο αποτέλεσμα” υποστηρίζει ο Γιώργος Πετρόπουλος.  
Ο παράγοντας «τύχη»

Μετρώντας περίπου μια εικοσαετία στο χώρο της βιομηχανίας τηλεοπτικής παραγωγής και παρά τις δυσκολίες που βιώνει ο κλάδος στη χώρας μας, ο πολυταξιδεμένος Γιώργος Πετρόπουλος επιμένει να διατηρεί την αισιοδοξία του και να βλέπει το ποτήρι, «μισογεμάτο» όπως λέει, για το τι μέλει γενέσθαι. «Αν πιστεύεις στην τύχη και νιώθεις τυχερός τα πράγματα θα σου πηγαίνουν πάντα προς το καλό. Εγώ βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, γι΄ αυτό και η καλή τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο από τα φοιτητικά μου χρόνια. Κατά τύχη συναντήθηκα με έναν τεχνικό του Mega και εντάχθηκα στους κόλπους του κλάδου, όπου εξελίσσομαι μέχρι σήμερα. Κατά τύχη και η τεχνολογία των οπτικών ινών μου χτύπησε την “πόρτα”. Την περίοδο που μεταφέραμε την έδρα της Gap Facilities από το Ψυχικό στη Νέα Σμύρνη, δύο κύριοι με προσέγγισαν την ημέρα της μετακόμισης. Μου προσέφεραν να δοκιμάσω εθελοντικά το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει η WIND στην Αττική, λέγοντάς μου: «Είσαι μέσα για διαστημικές ταχύτητες στο Ίντερνετ;»…Υπερ-διαστημικές ταχύτητες διορθώνω εγώ».O σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Γιώργος Πετρόπουλος είναι ένας από τους 100 τυχερούς χρήστες του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που έχει κατασκευάσει η WIND Ελλάς σε Νέα Σμύρνη και Καλαμάτα, πριν προχωρήσει στην δημιουργία του εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, μια επένδυση που θα αγγίξει σε βάθος χρόνου το μισό δισ. ευρώ. Οι χρήστες τεστάρουν εντελώς δωρεάν τρεις διαφορετικές τεχνολογίες, τις οπτικές ίνες ως το σπίτι/ διαμέρισμα (Fiber to the Home), τις οπτικές ίνες ως την καμπίνα (Fiber to the Curb) και τις οπτικές ίνες ως το κτίριο (Fiber to the building), καταγράφοντας υπερ-υψηλές ταχύτητες (500Gb>) στη σύνδεση με το Διαδίκτυο. 


ΣΧΟΛΙΑ (10)

terres

Όλα εκτός τόπου και χρόνου. Καλώδια με οπτικές ίνες δεν υπάρχουν ούτε στην Αθήνα (πλην ελάχιστον περιοχών) και έιναι με χαλκό, 150 χρόνια πίσω. Με vdsl πιάνω το πολύ 33 mps στην Αθήνα. Οι χειρότερες συνδέσεις στον πλανήτη. Απλά ο ΟΤΕ είναι 30 χρόνια πίσω και δεν έχει κάνει επενδύσεις σε καλώδια με οπτικές ίνες. Τι να το κάνω αν τα κέντρα είναι ψηφιακά.

@terres19/05/201705:28

Κάπου κάνεις λάθος. παλαιότερη μου σύνδεση με γνωστή εταιρεία 50mbs, έπιανα καθαρά 46mbs downstream και 5mbs upstream, πρόσφατα άλλαξα εταιρεία με έδρα την μεταμόρφωση και έχω 100 down και 100 up. χωρίς καμιά απώλεια. είναι πολλά τα δεδομένα που παίζουν, και κανε και κανένα reset στο router σου μπορεί να συνδεθεις σε πιο γρήγορο server.

Η ελπιδα ερχεται

Συντομα παμε για σπηλιες

Μανώλης..

Ωραία. Στέλνει μεγάλα αρχεία με τρομερή ταχύτητα. Αυτό που λέει ότι ο άλλος τα λαμβάνει κιόλας δεν ισχύει. Αν ο άλλος έχει τις γνωστές ταχύτητες adsl χαιρέτα μου τον οπτικό πλάτανο.

Midnight

Χαχαχαχα.... Να'σαι καλά βρε Μανώλη... Κι όμως έχεις απόλυτα δίκιο. Άλλωστε άλλο το πιλοτικό και εντελώς αλλιώς θα είναι η πραγματικότητα.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Σε χρονο "dt". Χρησιμοποιούμε την έκφραση DT κατα κόρον. Ακριβως, κατα λέξη (μαλλον κατα γράμμα) ΤΙ σημαίνει;;

Μανώλης..

Δεν είναι αρχικά. Στα μαθηματικά συμβολίζει το διαφορικό του χρόνου, δηλαδή ένα απειροελάχιστο χρονικό διάστημα.

Math

Χρησιμοποιείται σε μαθηματικά και ειδικά στη φυσική / χημεία κλπ , όπου Δ ( D ) η απειροελάχιστη διαφορά μεταξύ δυο χρονικών στιγμών Τ1 και Τ2 αναφέρεται ως dt (Differential of Time) . Στα Ελληνικά έχει υιοθετηθεί η γαλλική προφορά των γραμμάτων d,t. ( Ντε Τε ) και η έκφραση μάλλον έχει ξεκινήσει από τα πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές ξεπέταγαν τόσο γρήγορα τις εργασίες τους (σε χρόνο Ντε-Τε) για να βγουν για ποτό. Συγκριτικά είναι το μικρότερο όλων , από το τσακ-μπαμ , το Πατ-Κιούτ , το πιτς-φιτίλι και φυσικά το πολύ μεγαλύτερο Πι και Φι !!!

ρει!!

για πες μας και ποσο πληρωνεις για αυτη την ταχυτητα να παθουμε σοκ. πες μας και αν μπορουμε εμεις οι απλοι ανθρωποι που εχουμε ηλεκτρονικες υπηρεσιες σε μια γραμμη τηλεφωνου αν μπορουμε να το αποκτησουμε.

tasos

Πιλοτικο αγορι μου, τι δεν καταλαβαινεις?? πιλοτικο = δοκιμαστικο. Οταν δοκιμαζεις δεν πληρωνεις. "100 τυχεροι" Δοκιμαζουν, μεταφερουν την εμπειρια τους και οταν ειναι ετοιμο το δικτυο, αν θελουν μενουν και πληρωνουν αν θελουν φευγουν. Και για να σου λυσω και την απορια του κοστους, μην νομιζεις οτι θα ειναι πολυ πιο ακριβο απο μια vdsl σημερινη συνδεση. Στα ιδια χρηματα (περιπου) θα ειναι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης