Οι τεχνολογίες αιχμής που πρέπει να ξέρεις, πριν προχωρήσεις σε αγορά TV!

Οι τεχνολογίες αιχμής που πρέπει να ξέρεις, πριν προχωρήσεις σε αγορά TV!

Αν η αγορά μιας τηλεόρασης είναι στα πλάνα σου, τότε πρέπει να γνωρίζεις τις τάσεις και τις σημαντικότερες τεχνολογίες που θα πρέπει να έχεις κατά νου ώστε να αποκτήσεις την καλύτερη δυνατή TV. Από την ποιότητα χρωμάτων έως την ανάλυση εικόνας και τον ήχο, είναι αρκετά αυτά που πρέπει να έχεις στο μυαλό ανάλογα με τα γούστα σου.

pic1
Παίζεις παιχνίδια; Βλέπεις ταινίες ή παρακολουθείς αθλητικούς αγώνες τακτικά; Όποια κι αν είναι η κύρια ασχολία σου με την τηλεόραση, υπάρχουν κάποιες τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν εντελώς την εμπειρία σου με αυτή – τις οποίες θα δούμε παρακάτω ώστε να σου λυθούν όλες οι απορίες!

Μεταμόρφωσε τα χρώματα και τη σκηνή με HDR!
Το πρότυπο HDR εμφανίστηκε ευρέως πριν λίγα χρόνια κι έκτοτε έχει διαδοθεί πολύ, στην πλειοψηφία των τηλεοράσεων. Πρακτικά, μια τηλεόραση με HDR διαθέτει διευρυμένη χρωματική παλέτα κι έτσι γίνεται εφικτή η προβολή ακριβέστερων χρωμάτων για να έχεις πάντοτε πιο ρεαλιστικούς τόνους, καλύτερη αντίθεση, πιο ζωηρή εικόνα και εν τέλει, μια μεταμορφωμένη εμπειρία παρακολούθησης που δύσκολα θα αφήσεις πίσω σου άπαξ και τη ζήσεις. Το HDR υιοθετείται κατά βάση σε ταινίες και video games, άρα θα έχεις άπειρο υλικό για να δοκιμάσεις τη νέα σου τηλεόραση.
pic2
Μια σκοτεινή σκηνή σε ταινία μπορεί να επωφεληθεί του HDR για να αποδώσει καλύτερα τις λεπτομέρειες που κρύβονται στο σκοτάδι, ενώ σε μια φωτεινή σκηνή τα χρώματα θα εμφανίζονται όπως στην πραγματικότητα και θα διατηρούν τη διαβάθμισή τους για να τα βλέπεις στην καλύτερη δυνατή τους μορφή. Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια, στα οποία θα δεις με… άλλο μάτι κάθε λεπτομέρεια χάρη στα χρώματα που συνθέτουν την εικόνα, απολαμβάνοντας καλύτερη αντίθεση και λεπτομέρειες που δίνουν νέα ζωή σε κάθε σκηνή. Για κινηματογραφικού επιπέδου βελτίωση στα χρώματα, το Dolby Vision αποτελεί το κορυφαίο πρότυπο HDR που έχει υιοθετηθεί από ταινίες και σειρές, ενώ αναμένεται να εμφανιστεί και σε παιχνίδια.
pic3

Ήχος Dolby Atmos και DTS Virtual:X που σε ταξιδεύει!
Κλείσιμο
Αν έχεις πάει ποτέ στον κινηματογράφο, τότε σίγουρα θα έχεις εκτιμήσει τον δυνατό, πλούσιο ήχο που γεμίζει την αίθουσα και σε «βάζει» μέσα στην ταινία, για να τη ζήσεις ολοκληρωτικά – τεράστια οθόνη, λεπτομερής ήχος. Αυτή την εμπειρία μπορείς πλέον να τη μεταφέρεις στο σπίτι σου, με μια τηλεόραση που υποστηρίζει τα πρότυπα Dolby Atmos ή DTS Virtual:X. Σε συνεργασία με ένα συμβατό ηχοσύστημα, θα μπορεί να αποδώσει εξαιρετικό ήχο από κάθε επίπεδο, ψηλά μέχρι χαμηλά και περιμετρικά, για να ακούς τέλεια οτιδήποτε κι αν παρακολουθείς στην οθόνη.

Ύψος και βάθος προστίθενται στον περιμετρικό ήχο, ώστε να νιώθεις πως όσα ακούγονται έρχονται από κάθε κατεύθυνση κι έτσι ο ήχος να σε περιβάλλει, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσεις στις ταινίες σου και θα λατρέψεις στα παιχνίδια σου. Πολεμικά παιχνίδια με πυροβολισμούς και σφαίρες που περνούν γύρω σου, αγώνες όπου το κοινό ουρλιάζει για εσένα, ταινίες όπου η δράση εκτυλίσσεται σε κάθε επίπεδο – όλα γίνονται καλύτερα με μια τηλεόραση κι ένα ηχοσύστημα Dolby Atmos ή DTS Virtual:X.

Πες «αντίο» στα είδωλα με ρυθμό ανανέωσης 120Hz!
Οποιαδήποτε εικόνα περιέχει γρήγορη κίνηση σίγουρα θα περιέχει και είδωλα, αναπόφευκτα. Όμως όχι οι εικόνες σε μια τηλεόραση που υποστηρίζει υψηλό ρυθμό ανανέωσης, δηλαδή στα 120Hz – διπλάσιο έναντι του συμβατικού πλέον ορίου των 60Hz. Μια τέτοια τηλεόραση θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείς αθλητικούς αγώνες ή ταινίες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παίζεις παιχνίδια, καθώς προσφέρει απίστευτη ομαλότητα που δεν έχεις ξαναζήσει και δε θα θέλεις να ζήσεις χωρίς αυτή στο εξής.

pic4

Αυτές οι τηλεοράσεις γίνονται ολοένα και περισσότερες, καθώς οι χρήστες αναζητούν τη δυνατότητα αναπαραγωγής σε 120Hz ολοένα και περισσότερο, κυρίως οι gamers που θέλουν τα καλύτερα για την κονσόλα ή τον υπολογιστή τους. Συνδυαστικά με μια κονσόλα PlayStation 5 ή Xbox Series X|S η gaming εμπειρία αλλάζει εντελώς μιας και η απόκριση γίνεται άμεση και η ομαλότητα κάνει πολύ απολαυστικό το παιχνίδι τόσο οπτικά όσο και στο κομμάτι του χειρισμού.

OLED, QLED: τι να διαλέξω;
Αναμφίβολα, το πάνελ της τηλεόρασης είναι ίσως το κυριότερο κομμάτι της, καθώς από αυτό κρίνονται οι τεχνολογίες εικόνας που θα ενσωματώνει όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί γενικότερα. Πέρα από τις παραδοσιακές -πλέον- τηλεοράσεις LED, υπάρχουν οι OLED και QLED τηλεοράσεις που απευθύνονται σε εκείνους που ζητούν κάτι περισσότερο στο κομμάτι της εικόνας. Για παράδειγμα, οι τηλεοράσεις OLED έχουν εκπληκτικά χρώματα και πραγματικό, βαθύ μαύρο καθώς μπορούν να σβήνουν τα pixels που αποτυπώνουν το μαύρο και να μην υπάρχει υποψία γκρι – είναι πραγματικά σκοτεινές οι εικόνες όταν πρέπει χωρίς καμία αλλοίωση. Επιπλέον, έχουν χαμηλή απόκριση και υψηλό ρυθμό ανανέωσης, οπότε προτιμώνται όχι μόνο από σινεφίλ αλλά και από gamers για τις δυνατότητές τους.
pic5

Μετά, υπάρχουν οι τηλεοράσεις QLED που έχουν υψηλή μέγιστη φωτεινότητα και μπορούν να λειτουργήσουν τέλεια ακόμη και σε πολύ φωτεινούς χώρους, ενώ επίσης αντέχουν για ώρες επί ωρών χρήσης χωρίς “burn-in”, δηλαδή το φαινόμενο να εμφανίζονται είδωλα στην εικόνα από στοιχεία που εμφανίζονταν σταθερά για πολλή ώρα σε ένα σημείο. Επίσης, η εξαιρετικά χαμηλή απόκρισή τους συνδυασμένη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης και συχνά την τεχνολογία Variable Refresh Rate (VRR) τις καθιστά ιδανικές για gaming και δη για τις νεότερες κονσόλες PlayStation και Xbox που μπορούν να επωφεληθούν των παραπάνω προς όφελος του παίκτη.

Ήρθε η εποχή του 8K!
Αν οι τηλεοράσεις με ανάλυση 4K Ultra HD σου φάνηκαν εντυπωσιακές σε ευκρίνεια, τότε θα μείνεις άφωνος με τις τηλεοράσεις ανάλυσης 8K. Πρόκειται για την υψηλότερη ανάλυση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε τηλεοράσεις του εμπορίου και σιγά-σιγά υιοθετούνται από ολοένα και περισσότερους χρήστες, καθώς η τεχνολογία γίνεται ευρέως διαθέσιμη και κατ’ επέκταση το κόστος απόκτησης μιας τέτοιας τηλεόρασης διαρκώς μειώνεται. Καθώς η ανάλυση 8K κάνει τα πρώτα της… βήματα στο χώρο της εικόνας, η απόκτηση μιας τέτοιας τηλεόρασης συνεπάγεται μακρά διάρκεια, μιας και θα μείνει μαζί σου για πολλά χρόνια και θα μπορείς να απολαμβάνεις όλο το νέο περιεχόμενο που θα διατίθεται σε 8K χωρίς να χρειάζεσαι αναβάθμιση.
pic6
Φυσικά, μπορούν να αναπαράγουν περιεχόμενο σε χαμηλότερη ανάλυση και μάλιστα -καθώς αποτελούν μερικά από τα κορυφαία μοντέλα στην αγορά- ενσωματώνουν πλήθος τεχνολογιών που θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε κάθε περίπτωση. Από HDR έως Dolby Atmos και 120Hz, οι πιθανότητες λένε πως όσα αναφέρθηκαν παραπάνω πιθανότατα θα βρίσκονται ενσωματωμένα στις περισσότερες τηλεοράσεις 8K που θα συναντήσεις. Αν θέλεις να αποκτήσεις μια τηλεόραση που θα σε συνοδεύει επί σειρά ετών, τότε μπορείς να στρέψεις το βλέμμα σου σε μια 8K TV και να ξεγνοιάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης