Κάτι ψήνεται στην κουζίνα της Μαρί-Σαντάλ

Κάτι ψήνεται στην κουζίνα της Μαρί-Σαντάλ

Στην εποχή του foodporn και της ηδονοθηρίας ακόμη και πάνω από ένα ταπεινό πιάτο ρεβίθια, στην κουζίνα της Μαρί-Σαντάλ συμβαίνουν μικρά γαστρονομικά θαύματα με κωδικά ονόματα, όπως keftedes και strapatsada

Κάτι ψήνεται στην κουζίνα της Μαρί-Σαντάλ
Αυτοπροσδιορίζεται ως προληπτική, λατρεύει το spinning, δηλώνει φιλοπερίεργη foodie, ανήκει στο ζώδιο της Παρθένου, θα σκότωνε για μια γαβάθα dim sum, ή έστω για μια τηγανιά κεφτέδες, σιχαίνεται τα ρούχα με ρίγες, έχει πέντε παιδιά, πέντε σκύλους και μια κουζίνα, στα άδυτα της οποίας επιδίδεται άοκνα και αγόγγυστα σε καθημερινές γαστρονομικές αλχημείες. Οχι με εξεζητημένα υλικά, περίπλοκες τεχνικές και άλλα τινά που παραπέμπουν στην haute cuisine, αλλά με παντιέρα της την παγκόσμια τάση του comfort food, του κατά κόσμον μαμαδίστικου φαγητού. Μάλιστα, τη δημιουργική περιπλάνησή της ανάμεσα σε φρέσκα οργανικά ζαρζαβατικά, αυγά ημέρας, άλευρα χωρίς γλουτένη και βιολογικό κρέας, τα υλικά δηλαδή με τα οποία αποδομεί παραδοσιακές συνταγές για να δομήσει εκ νέου το πολύ προσωπικό συνταγολόγιό της, την καταγράφει στο blog που διατηρεί στη διεύθυνση mariechantalblog.com. 



Η Μαρί-Σαντάλ απαθανατίζεται στην κουζίνα της να πλάθει κεφτεδάκια με τα δυο χεράκια

Κλείσιμο
Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά
Με την ίδια άνεση και αμεριμνησία με τιs οποίες ποζάρει στα ιλουστρασιόν εξώφυλλα περιοδικών, αλλά και με φυσικότητα εφάμιλλη με εκείνη που τη διακρίνει στις κοσμικές λαοσυνάξεις και στα gourmet δείπνα όπου συχνά πυκνά παρακάθεται, η Μαρί-Σαντάλ απαθανατίζεται στην κουζίνα της να πλάθει κεφτεδάκια με τα δυο χεράκια, να ψιλοκόβει ντομάτες σε καρεδάκια, να σπάει -κυριολεκτικά- αβγά, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει λαχταριστά, δελεαστικά εδέσματα που θα φέρουν ξανά την πολυπληθή οικογένειά της γύρω από το ίδιο τραπέζι. Η αγάπη της για την ελληνική κουζίνα είναι πρόδηλη. Αλλωστε το καλοκαίρι που μας πέρασε η ίδια φρόντισε να υπενθυμίσει την ακαταμάχητη έλξη που της ασκούν οι πατροπαράδοτες συνταγές ανεβάζοντας στον Instagram λογαριασμό της ένα στιγμιότυπο από την ιερή στιγμή κατά την οποία στη διάρκεια των εν Ελλάδι διακοπών της άνοιγε φύλλο για mini spanakopita, ήτοι σπανακοπιτάκια. Μικρή σημασία έχει ότι επόμενος σταθμός του γαστρονομικού οδοιπορικού της ήταν το περίφημο εστιατόριο «Nobu» της Μυκόνου - ποιος είπε ότι δεν δικαιούται και η comfort μαγείρισσα μια εσάνς γκουρμεδιάς στον γαστρονομικό βίο της που εκτυλίσσεται μεταξύ τέντζερη και χύτρας ταχύτητος; Η Μαρί-Σαντάλ στην κουζίνα του σπιτιού της -στο Λονδίνο- είναι κυρά και αρχόντισσα, δούλα και κυρά, η Βέφα και η Αργυρώ εις σάρκα μίαν. 



Τη δημιουργική περιπλάνησή της ανάμεσα σε φρέσκα οργανικά ζαρζαβατικά, αυγά ημέρας, άλευρα χωρίς γλουτένη και βιολογικό κρέας η Μαρί Σαντάλ την καταγράφει φωτογραφικά βήμα-βήμα

Απολαύστε ανεύθυνα
Στην ενότητα Eat It του μπλογκ της μπορεί κανείς να ανακαλύψει πληθώρα συνταγών που προφανώς συγκαταλέγονται στο διαιτολόγιο της ίδιας και της οικογένειάς της. Μπισκότα μπολιασμένα με superfoods, δυναμωτικά πρωινά εμπλουτισμένα με τον περίφημο σπόρο chia, σούπες αλλά και πίτσες, pancakes και σπιτικά παγωτά είναι μόλις μερικές από τις μεγάλες γαστρονομικές αγάπες της Σαντάλ. Εκ των ων ουκ άνευ του συνταγολογίου της είναι φυσικά οι δημιουργίες με ελληνική ονομασία προέλευσης. Οι κεφτέδες, το τζατζίκι, το ούζο, η στραπατσάδα φαίνεται πως έχουν κλέψει την καρδιά της πολύτεκνης μητέρας, η οποία με εξάρτυση τη γούνα της, όπως μαρτυρά το φωτογραφικό υλικό από το άβατο της μίνιμαλ κουζίνας της, διατρανώνει την ελληνική γαστριμαργική παράδοση στα πέρατα της Γης. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, δε, είναι πως η νύφη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, σύζυγος του Παύλου, μητέρα της Μαρίας-Ολυμπίας, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου, του Αχιλλέα-Ανδρέα, του Οδυσσέα-Κίμωνα και του Αριστείδη-Σταύρου, συννυφάδα της Τατιάνας Μπλάτνικ -η οποία παρεμπιπτόντως δηλώνει επίσης θιασώτρια της ελληνικής γαστρονομίας-, παρέχει οδηγίες βήμα-βήμα για την εκτέλεση των συνταγών, τις οποίες συνοδεύει μάλιστα με φωτογραφικό υλικό - σε πολλά από τα στιγμιότυπα εμφανίζεται ακόμη και η ίδια να μαγειρεύει με κέφι, μεράκι και ύφος που θα φθονούσε ακόμη και ο πιο «ψημένος» στην τέχνη της τηλεμαγειρικής τηλεοπτικός σεφ. Τελικά, η Μαρί-Σαντάλ εξελίσσεται μέσω του προσωπικού μπλογκ της σε πρέσβειρα των ελληνικών γεύσεων, σε ακούραστη εξερευνήτρια των γεύσεων, των πρώτων υλών, των παραδοσιακών αλλά και των σύγχρονων τεχνικών, σε ακατάβλητη new age νοικοκυρά που έβαλε σκοπό της ιντερνετικής ζωής της την κατάκτηση της πέμπτης γεύσης. Το βασίλειό της για μια στάλα umami. 











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης