Σούπερμαν στο χωριό, αναρχικός στον ΣΥΡΙΖΑ

Σούπερμαν στο χωριό, αναρχικός στον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από δύο εβδομάδες και αμέσως μετά τον θρίαμβό του στο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι του στο Αργος Ορεστικό, ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος πανηγύριζε γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook: «Πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Σάτιρα” (sic). Φέραμε την ανάπτυξη...». Παρέπεμπε μάλιστα στο φωτορεπορτάζ του καστοριανού fouit.gr, το οποίο απαθανάτισε τη συγκλονιστική του εμφάνιση.

Σούπερμαν στο χωριό, αναρχικός στον ΣΥΡΙΖΑ
Πριν από δύο εβδομάδες και αμέσως μετά τον θρίαμβό του στο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι του στο Αργος Ορεστικό, ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος πανηγύριζε γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook: «Πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Σάτιρα” (sic). Φέραμε την ανάπτυξη...». Παρέπεμπε μάλιστα στο φωτορεπορτάζ του καστοριανού fouit.gr, το οποίο απαθανάτισε τη συγκλονιστική του εμφάνιση. Σαν Σούπερμαν με πιτζάμες, μούσια και περούκα ή σαν μια καρικατούρα του λαϊκού περιπλανώμενου ήρωα Σαμψών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έσερνε το υποτιθέμενο άρμα της ελληνικής ανάπτυξης, ανταλλάσσοντας πειράγματα με το πλήθος. Το νούμερο του κ. Διαμαντόπουλου επιβραβεύτηκε, μάλιστα, από τον τοπικό Δήμο Ορεστίδος με το έπαθλο των 350 ευρώ ως το πιο πρωτότυπο στην κατηγορία «Σάτιρα». Στα παραλειπόμενα του φετινού καρναβαλιού στο Αργος Ορεστικό ήταν ένα περιποιημένο βραχυκύκλωμα που υπέστη ο υποσταθμός διανομής της ΔΕΗ στην περιοχή, εξαιτίας του οποίου διεκόπη για αρκετή ώρα η ζωντανή περιγραφή της εκδήλωσης. Ο κ. Διαμαντόπουλος, όπως και όλη η πομπή του καρναβαλιού, προχώρησε απτόητος και μεθυσμένος από το διονυσιακό πνεύμα προς τη νίκη. Εξάλλου δεν είχε έρθει ακόμη η στιγμή για το πολιτικό βραχυκύκλωμα που θα προκαλούσε ο ίδιος με τις δηλώσεις του, εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Κλείσιμο


αναρχικές Αντιφάσεις
Στη θέση του διαλόγου που άνοιξε με τους φίλους του στο Facebook μετά το επιτυχημένο του μασκάρεμα σαν «super hero», σήμερα μπορεί κανείς να διαβάσει μόνο το αγαπημένο ρητό του: «Το ευκταίο δεν είναι να τρέφεις σεβασμό προς τον νόμο, αλλά προς το δίκαιο...» Και το δίκαιο στην περίπτωσή του σημαίνει ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένας ιδιόρρυθμος 33χρονος που κυκλοφορεί με το ποδήλατό του ή με ένα αρχαίο Citroen 2CV, παθιασμένος ιδεολόγος της «άμεσης δημοκρατίας», μαχόμενος συνδικαλιστής και πολιτικός ακτιβιστής. Σίγουρα, δεν υπάρχει κανένας νόμος, ρητός ή άρρητος, που να απαγορεύει σε έναν βουλευτή να έχει όλες τις προηγούμενες ιδιότητες, όμως, όπως και να ’χει, η αντιφατική πολιτεία του κ. Διαμαντόπουλου προκαλεί απορίες. Γιατί ένας αναρχικός, τουλάχιστον ως προς την ιδεολογική του ταυτότητα, όπως ο ίδιος την προσδιόρισε δημόσια, καταλαμβάνει βουλευτική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία; Ο κ. Διαμαντόπουλος μοιάζει να μην ανήκει πουθενά, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ούτε στον χώρο των αντιεξουσιαστών με τους οποίους συντάσσεται στις εκάστοτε διαδηλώσεις. Ωστόσο, κατόρθωσε να φέρει και τους δύο σε δύσκολη θέση. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την εκλογική περιφέρεια της Καστοριάς: ο κ. Διαμαντόπουλος προσπέρασε, κυριολεκτικά από το πουθενά, καταξιωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, καθώς προτιμήθηκε με διαφορά από τους συντρόφους του. Στις εκλογές του Μαΐου πήρε διπλάσιες (941) ψήφους από την αμέσως επόμενη υποψήφια, κυρία Κική Μιχαηλίδου. Ο κ. Διαμαντόπουλος, ενώ αποκήρυσσε την εκλογική διαδικασία ως κομμάτι του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, βρέθηκε στη Βουλή κατά τη δεύτερη αναμέτρηση, όταν η μία από τις δύο έδρες της Καστοριάς πέρασε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κομματικό περιβάλλον στην Καστοριά αναρωτιέται δημόσια πλέον εάν ο κ. Διαμαντόπουλος θα περιληφθεί στη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Επίσης, όσοι είχαν προσπαθήσει να τον κρατήσουν εκτός ψηφοδελτίου, θεωρώντας τον ακραίο και απρόβλεπτο, εφόσον η δράση του στην κοινωνία της Καστοριάς ήταν γνωστή, τώρα νιώθουν δικαιωμένοι. Ιδιαίτερα αφότου ο επικεφαλής του κόμματος, κ. Αλέξης Τσίπρας, καταδίκασε έμμεσα την περιβόητη δήλωση Διαμαντόπουλου περί καταλήψεων οι οποίες «θα γίνουν τα εφαλτήρια που θα σας πάρουν όλους και θα σας σηκώσουν». Λέγοντας για τις καταλήψεις «εάν ήταν κέντρα ανομίας, η παραβατικότητα πρέπει να παταχθεί και η στάση της Πολιτείας να είναι αυστηρή», ο κ. Τσίπρας «άδειασε» κανονικότατα τον σύντροφό του. Μάλιστα σε μια σιβυλλική αποστροφή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σφράγισε την πολιτική καριέρα του κ. Διαμαντόπουλου με τη φράση: «Υπέπεσε στον πειρασμό να κάνει μια ανάλυση “τι είναι ο αναρχικός” και είπε ότι η κάθε χώρα έχει τους αναρχικούς που της αξίζουν, όπως έχει και τους πολιτικούς που της αξίζουν». Ο κ. Διαμαντόπουλος θα πρέπει να πήρε το μήνυμα τόσο ως αναρχικός όσο και ως πολιτικός. Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Διαμαντόπουλος ρίχτηκε με πάθος στη δονκιχωτική απόπειρα του ιστιοφόρου «Estelle», που είχε ως στόχο τη διάσπαση του ναυτικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας.



Φόρα κουστούμι, παιδί μου
Και ενώ τον Οκτώβριο έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο υπηρετώντας τα ανθρωπιστικά, αντιπολεμικά, διεθνιστικά του ιδεώδη, τα Χριστούγεννα εμφανιζόταν με κοστούμι στο μπαρ-στέκι της παρέας του στο Αργος Ορεστικό. Εκμεταλλευόμενος την ανάπαυλα των εορτών, ο κ. Διαμαντόπουλος εγκατέλειψε για λίγο τα βουλευτικά του καθήκοντα και επέστρεψε στο χωριό του, το Βοτάνι Καστοριάς. Οταν οι φίλοι του απόρησαν με το επίσημο της αμφίεσής του, εκείνος τους αποστόμωσε λέγοντας: «Τι να κάνω; Η μαμά μου μού είπε ότι τώρα που είμαι βουλευτής πρέπει να σοβαρευτώ και να φοράω κουστούμι πού και πού». Φυσικά, ακούγοντας την απειλή που εξαπέλυσε εναντίον του η ομήγυρη, ότι «αν και την Πρωτοχρονιά εμφανιστείς με κουστούμι στο χωριό, μην περιμένεις να σε ξαναψηφίσουμε», ο κ. Διαμαντόπουλος, όπως είδαμε, συμμορφώθηκε πλήρως: φόρεσε τη στολή του σούπερ ήρωα και έσυρε το άρμα του θριάμβου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης