Η ξαφνική είδηση του θανάτου του Νίκου Γαλανού, σε ηλικία 79 ετών, έφερε ανείπωτη θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο χώρο. Ο Έλληνας ηθοποιός διέγραψε σπουδαία καριέρα, από τη δεκαετία του '60, στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ θεωρούνταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του.
Στη μεγάλη του καριέρα, ανέλαβε πολλούς μεγάλους ρόλους, όμως ο πιο... ιδιαίτερος ήταν αυτός του ποδοσφαιριστή, Χούλιο Μπάλμας.
Το 1972 πρωταγωνίστησε στην κωμική ταινία «η Ρένα είναι οφ-σάιντ», στην οποία υποδυόταν έναν Αργεντινό ποδοσφαιριστή, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα με τον μάνατζερ του, καθώς αποτέλεσε μήλον της έριδος για τις τρεις μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας, τους Κόκκινους, τους Πράσινους και τους Κίτρινους, με προφανή αναφορά στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.
Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι η Ρένα (Βλαχοπούλου), μια μοδίστρα η οποία θέλει να παραδώσει ένα φόρεμα σε ένα ξενοδοχείο αλλά βρίσκει δυσκολίες λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που τηρούνται εκεί καθώς σε ένα δωμάτιο διαμένει ο διάσημος ποδοσφαιριστής Χούλιο Μπάλμας. Τα αυστηρά μέτρα, ωστόσο, την εξοργίζουν και στο τέλος χαστουκίζει τον Χούλιο.
Μετά από μια παρεξήγηση, οι μάρτυρες του επεισοδίου πιστεύουν πως πρόκειται για τη μητέρα του και τελικά σύντομα οι διάφοροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες αρχίζουν να την εκλιπαρούν να πείσει τον Χούλιο να υπογράψει στην ομάδα τους. Και τα μπλεξίματα δε σταματούν εκεί, καθώς ο Χούλιο ερωτεύεται την κόρη της Ρένας αλλά η ίδια αρνείται να δώσει την κόρη της σε έναν ποδοσφαιριστή.
Κλείσιμο
Η ταινία ήρθε μόλις έναν χρόνο μετά την πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, πως το ενδιαφέρον των κινηματογραφιστών θα κινηθεί προς το ποδόσφαιρο, όπερ και εγένετο. Στην ταινία εμφανίζονται δύο μεγάλα γήπεδα, το Καραϊσκάκης και αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ υπάρχουν και σκηνές από αληθινό αγώνα. Ιδιαίτερη λεπτομέρεια αποτελεί ότι σε πλάνα με θεατές της κερκίδας εμφανίζεται ακόμη και ο Αλέκος Σακελλάριος, σκηνοθέτης του φιλμ.
Επιπλέον, στην ταινία εμφανίζεται και μια από τις πλέον ιστορικές αθλητικές εφημερίδες, το Φως που αποτελεί, όπως είπαμε, και τη μοναδική που κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα. Το πρωτοσέλιδο της διαβάζεται από τους φιλάθλους που μαθαίνουν για τη νέα μεγάλη μεταγραφή.
Ουσιαστικά η ταινία σατιρίζει ένα πολύ επίκαιρο φαινόμενο εκείνης της εποχής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ελληνικές ομάδες δεν είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν πάνω από δύο ξένους ποδοσφαιριστές και έτσι προχωρούσαν σε ελληνοποιήσεις.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελούν οι Αργεντινοί παίκτες που έφερε ο ΠΑΣ Γιάννινα το 1971, οι οποίοι πήραν ελληνικά ονόματα. Ο Αλφρέντος Γκλασμάνης, ο Εδουάρδος Κοντογιωργάκης και ο Χοσέ Παστερνάκης, ήρθαν από την Αργεντινή, έγιναν Έλληνες και πρωταγωνίστησαν στην άνοδο του ΠΑΣ στην πρώτη κατηγορία στο τέλος της σεζόν.
Η πιο ευρέως γνωστή περίπτωση είναι αυτή του θρύλου του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Αργεντινός, ήρθε στην Ελλάδα το 1975 για να υπογράψει στους πράσινους, με το επίθετο Μπουμπλής. Όμως η μεταγραφή δεν προχώρησε και ο Ρότσα έφυγε για την Αργεντινή, για να επιστρέψει το 1979 και να υπογράψει στον Παναθηναϊκό.
Η υπόθεση του Ρότσα, έγινε αφορμή για άλλη μία κόντρα μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων, καθώς ο Ολυμπιακός πριν από έναν αγώνα κόντρα στους πράσινους, το 1979, κατέθεσε ένσταση για πλαστογραφία και παράνομη συμμετοχή του Ρότσα. Υποστήριξε ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού είναι Αργεντινός και δεν έχει δικαίωμα να παίξει.
Η ένσταση δεν έγινε δεκτή και ο Ρότσα όχι μόνο έπαιξε στο παιχνίδι, αλλά διέγραψε μία αξιοπρόσεκτη πορεία με το τριφύλλι, ως παίκτης και μετά ως προπονητής, ενώ πλέον χαρακτηρίζεται ως θρύλος της ομάδας.
Στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας η σωστή εκπαίδευση σε οδηγεί στην κορυφή. Η επιλογή της σχολής είναι το καθοριστικό βήμα για μια καριέρα με προοπτικές, κύρος και αναγνώριση.
Νέα άφιξη στην Πάρο, το πεντάστερο Vione Paros, ένα ξενοδοχείο φιλικό προς ενήλικες, που φέρνει μια νέα εποχή εκλεπτυσμένης φιλοξενίας και συνδυάζει τη γαλήνη με τη σύγχρονη φινέτσα και την ευεξία με την υψηλή γαστρονομία.