Τι σημαίνει η νέα επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα

Τι σημαίνει η νέα επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα

Τι σημαίνει η νέα επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα
Ως έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης προς την χώρα, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιπαρέλθει την κρίση, αλλά και προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θεωρούν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να εκληφθεί η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, λίγες μόνον ώρες μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της από αυτές.


Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση κρατά σχετικά μικρό καλάθι όσον αφορά στις προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη, καθώς κατανοεί πως από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος από την πλευρά της θέλει να προβάλλει την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ως επιτυχία της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Συγκεκριμένα θα προσπαθήσει να εμφανίσει στο δικό της κοινό την έξοδο στις αγορές ως εγγύηση ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων δεν πάνε χαμένα.

Κλείσιμο

Το τι αποκομίζει η ελληνική κυβέρνηση πέρα από την συμβολική στήριξη είναι ακόμη ερώτημα και θα εξαρτηθεί από το τι μεταφέρει τελικά στο... καλάθι της η κυρία Μέρκελ. Σαφώς βέβαια προσφέρει λεκτική στήριξη, εξαίροντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, επιμένοντας όμως στο πόσο απαραίτητη είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται και τα επίσημα... εγκαίνια του ταμείου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθεί μια τράπεζα για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με φθηνά δάνεια, στην οποία Ελλάδα και Γερμανία θα συνεισφέρουν αρχικώς από 100 εκατομμύρια ευρώ έκαστη.


Τέλος, από την επίσκεψη Μέρκελ η ελληνική πλευρά στόχευσε και στη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση κοινών επιχειρηματικών δράσεων, αλλά και την εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών με γερμανική εποπτεία και τεχνογνωσία. Μέχρι την ύστατη ώρα προ της αφίξεως της Καγκελαρίου πάντως, δεν αναμενότανκάποια εντυπωσιακή κίνηση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παρότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η σχετική συζήτηση να αρχίσει άμεσα.


Οι εταίροι έχουν μεταθέσει την συζήτηση για μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δέσμευσής τους ότι θα συμβάλλουν στην μείωση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και αντίστοιχο μνημόνιο, θέση με την οποία η γερμανική ηγεσία είναι επιφυλακτική ενώ ο γερμανικός Τύπος το αποκλείει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης