AMKA: Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης σε μετανάστες - Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

notis_mitarakis

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης

Ερμηνευτική εγκύκλιο με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους».

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα, στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.ά.) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εμείς προχωράμε αποφασιστικά. Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν, όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ηριδανός

Προς μη κουτοχορτοφάγους: ο ΑΜΚΑ είναι απλά ένας αριθμός ταυτοποίησης. Από μόνος του, δεν γεννά κανένα δικαίωμα περίθαλψης, εργασίας ή ασφάλισης. Ίσα-ίσα που βοηθά να εντοπιστούν οι μη έχοντες τέτοιο δικαίωμα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πληροφοριακό σύστημα που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο. Πας στο νοσοκομείο, σε ρωτάει ο υπάλληλος το ΑΜΚΑ, το δίνεις, το πληκτρολογεί και σου απαντά "Λυπάμαι κε Χαλίλ, η σύζυγός σας είναι ανασφάλιστη και δεν έχει δικαίωμα για προγεννητικό έλεγχο παρά μόνο για περίθαλψη σε επείγοντα περιστατικά. Υπόψη ότι η γέννα δεν περιλαμβάνεται στα επείγοντα και θα πρέπει να πληρώσετε ο ίδιος κατά την εισαγωγή της. Δεχόμαστε μόνο πιστωτικές κάρτες αλλιώς, ασφάλεια, παρακαλώ συνοδέψτε τους εκτός νοσοκομείου". (μετά, ξύπνησα και βρέθηκα στην Ελλάδα, όπου ακόμα πληρώνω εισφορές για Αλβανούς ιατρικούς τουρίστες, επιδόματα παιδιών Ρομά και γέννες Μπουρουντιανών προσφύγων)

@

....τοτε ο κος χαλιλ αρχιζει να κραυγαζει μπροστα στους εκπληκτους ασθενεις ..ο αλλαχ ειναι μεγαλος και εγενετω πανικος. Στο τελος ο αυτοκτονικος φορολογουμενος, αφου επεμβουν οι ψυχραιμοτεροι(ευαισθητουληδες) θα πλερωσει, γιατι ο πολιτισμος, η αξιοπρεπεια , η αλληλεγγυη ειναι πανω απο ολα.

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ 1ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΡΑΠΕΙΑ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΛΠ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΥΡΩ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

ΕΛΛΗΝ

ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΕΣ 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΡΑΠΕΙΑ. ΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.

amarilio

και τι θα γίνει με αυτούς που τους εδωσε ΑΜΚΑ ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να το δικαιούνται???

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Επανεξέταση των υποθέσεων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης