Πέτρος Τατσόπουλος: Είμαι αριστερός ελευθέρας βοσκής, κόκορας αλανιάρης

Πέτρος Τατσόπουλος: Είμαι αριστερός ελευθέρας βοσκής, κόκορας αλανιάρης

Ο Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε στο Δημήτρη Δανίκα για τον άκρατο τυχοδιωκτισμό του Τσίπρα, για τη διγλωσσία που καλλιεργείται επί τούτου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, για το πολιτικό φλερτ με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και για τις γενναίες συζύγους του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tatsopoulos_arthro
Ο τυχοδιωκτισμός και η διγλωσσία ήταν αυτά που τον έδιωξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει επανειλημμένα. Και το φλερτ με το Μητσοτακέικο άρχισε από το 2012, με τη χημεία με την Ντόρα, για να φτάσει στο σήμερα, στην προσέγγιση με τον Κυριάκο, «που μόνο λαϊκιστής δεν είναι», και στην πρόταση για να κατέβει στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, που έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. μετά από την ομιλία του στη ΔΕΘ... Παραδέχεται πως είναι πολλά αυτά με τα οποία δεν συμφωνεί με τη συντηρητική πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πέτρος Τατσόπουλος, όπως πάντα, δεν μασάει τα λόγια του.

Το πρώτο πράγμα που μου ’ρθε αυθόρμητα ήταν «αίλουρος ο Πετράν!». Μην ψάχνεστε. Πρόκειται για το θέμα των ημερών με το όνομα Πέτρος Τατσόπουλος!

Το δεύτερο, από φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, «όποιος δεν αλλάζει δεν μπορεί ν’ αλλάξει τίποτα» (το λέει και ο πλήρως, σχεδόν σαρκικά, ταυτισμένος με τον Τσόρτσιλ, ο Γκάρι Ολντμαν στην «Πιο σκοτεινή ώρα»). Το τρίτο, ότι οι μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο είναι καθρέφτης της εποχής. Δηλαδή ποια η ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στα τέσσερα συστημικά κόμματα; Μόνο στη διαχείριση και την αποτελεσματικότητα η διαφορά.
Και το τέταρτο και τελευταίο, ο γνήσιος, αυθεντικός αυτοσαρκασμός του Πετράν. Οταν του είπα «σουλατσάρεις και τσιμπολογάς από δω κι από κει».

«Είμαι αριστερός ελευθέρας βοσκής. Από τις κότες τις αλανιάρες».

-Κότα εσύ; Που είπες ότι έχεις γ@@@σει τη μισή Αθήνα;

Κλείσιμο
«Τότε κόκορας αλανιάρης. Αλλά μην το γράψεις».

-Μια τόσο αδέσποτη ατάκα δεν μπορώ παρά να την περιποιηθώ δεόντως. Θα τη γράψω.

«Και όσο για τη μισή Αθήνα, ξέρεις εσύ. Μα ήταν για πλάκα. Μια έκφραση λαϊκή».

-Και προκλητική. Σε συνοδεύει και θα σε συνοδεύει μέχρι τα θυμαράκια (χτυπάω το τραπέζι). Δηλαδή τίποτα;

«Μα είναι γνωστό ότι είμαι παντρεμένος δύο φορές. Η πρώτη σύζυγος ήταν η Αννα Λούλη».

-Ποια, αυτή που έσταζε χυμούς; Ολόκληρος ο αρσενικός πληθυσμός τη φανταζόταν στο κρεβάτι.

«Ε, λοιπόν, εγώ βρέθηκα στο δικό της κρεβάτι». (χα χα χα!)

-Τυχεράκια. Και η δεύτερη;

«Η Ελένη Νικολαΐδη. Γνωριστήκαμε το 2000 και τέσσερα χρόνια αργότερα παντρευτήκαμε».

-Απορώ με την αντοχή της...

«Διαθέτει τεράστια κατανόηση».

-Κατανόηση για τις πολιτικές σου προκλήσεις; Κατανόηση για τις κρεβατικές σου επιδόσεις; Κατανόηση και για τα δύο;

«Ασε τις προβοκάτσιες».

-Δηλαδή, σοβαρά τώρα, πιστεύεις στη μονογαμία;

«Οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν στηρίζονται στο σεξ».

-Αντε, μπράβο!

«Με την Ελένη μάς συνδέουν πολλά. Μαζί κάνουμε πλάκα και περνάμε καλά. Η σχέση μας είναι μονοθεματική. Η Ελένη ήξερε πολύ καλά με ποια ζωή έχει να κάνει. Με γουστάρει και τη γουστάρω. Αλλά, εσύ, το μυαλό σου διαρκώς εκεί. Εχεις υπόψη σου το τεστ Rorschach; Οπου μια ομάδα της κλινικής ψυχολογίας ζωγραφίζει μια μουτζούρα και ρωτάει τον “ασθενή” τι είναι αυτό; Εκείνος απαντάει “το μ@@νι”. Ζωγραφίζουν δεύτερη μουτζούρα. Εκείνος απαντάει το ίδιο. Και τρίτη μουτζούρα. Τίποτα. Το μυαλό του καρφωμένο στο μ@@νι».

Εγώ ερωτευμένος με την Ντόρα; Ποτέ!

Η προθέρμανση είχε ολοκληρωθεί. Η εκτροπή είχε ολοκληρωθεί. Το εντελώς διασκεδαστικό μέρος είχε εξαντληθεί. Επομένως, βουρ για την πρόσφατη νεοδημοκρατική μεταγραφή.

-Με το χέρι στο Ευαγγέλιο, που λέει ο λόγος, ποιος από τους δύο, εσύ ή ο Κυριάκος, έκανε το πρώτο βήμα;

«Αισθάνομαι ότι αυτή η συνέντευξη γίνεται υπό το καθεστώς απειλής. (χα χα χα) Να τα πάρουμε από την αρχή».

-Αποφεύγεις, μπαγάσα...

«Δεν αποφεύγω τίποτα. Περίμενε λιγάκι. Α, είσαι ανυπόμονος εσύ».

-Ακούω…

«Από το 2012 άρχισα να σχηματίζω θετική έως εξαιρετική γνώμη για τους Μητσοτάκηδες. Από την ημέρα που γνώρισα και κάπως συνεργάστηκα με την Ντόρα».

-Ερωτευμένος με την Ντόρα; Ειδησάρα!

«Οχι, όχι. Αν γράψεις κάτι τέτοιο θα έρθω στο “Πρώτο Θέμα” και θα σε σκοτώσω».

-Δηλαδή δεν την ερωτεύτηκες.

«Κόψε την πλάκα. Θέλεις να μάθεις την αλήθεια;»

-Μόνο αλήθεια.

«Ωραία. Τότε, λοιπόν, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εγώ με Δραγασάκη και Παπαδημούλη, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η Ντόρα μαζί με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής, στην ελληνική ομάδα. Εκεί λοιπόν άρχισα να εκτιμώ τους Μητσοτάκηδες. Οπως έλεγε και ο αείμνηστος Χρήστος Βακαλόπουλος “άλλο εσύ, άλλο οι απόψεις σου”. Γιατί πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνείς μαζί τους, αλλά τους γουστάρεις. Και υπάρχουν εκείνοι με τους οποίους συμφωνείς με τις απόψεις τους, αλλά δεν τους γουστάρεις. Πες το χαρακτήρα, πες το χημεία».
-Δεν απαντάς. Διαφεύγεις σαν κλασικός αίλουρος. Εσύ ή ο Κυριάκος;

«Πάλι τα ίδια... Περίμενε! Το δεύτερο περιστατικό που με έσπρωξε στους Μητσοτάκηδες ήταν μια δήλωση του Κυριάκου που με εκφράζει απόλυτα και που περίπου έλεγε ότι είναι εχθρός τόσο με τον αριστερό όσο και με τον δεξιό λαϊκισμό».

-Να το δω στην πράξη και να μην το πιστέψω. Πάμε παρακάτω!

«Τι παρακάτω; Το τελευταίο διάστημα έγινα παραλήπτης διερευνητικών ερωτήσεων».
-Από ποιους;

«Δεν μπορώ να σου πω ονόματα. Μπορεί να μη θέλουν οι άνθρωποι. Πάντως οι διερευνητικές ερωτήσεις προήλθαν από τον στενό κύκλο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας».

-Προφανώς διερευνούσαν τις διαθέσεις σου για ενδεχόμενο γάμο ανάμεσα σε σένα και την παράταξη.

«Προφανώς. Επειδή λοιπόν ήμουν θετικός, η σχέση ολοκληρώθηκε».

-Πάλι διαφεύγεις. Η κρίσιμη ερώτηση είναι ποιος έκανε το πρώτο βήμα. Εσύ ή ο Κυριάκος;

«Ο Κυριάκος. Ευχαριστήθηκες τώρα;»

-Και γιατί άραγε έγινε αυτή η πρόταση;

«Μα από την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είχε προαναγγείλει ότι η παράταξη θα διευρυνθεί με κεντροαριστερές αλλά και εντελώς αριστερές προσωπικότητες».
-Ναι αλλά γιατί εσύ;

«Προφανώς εκτιμήθηκε και μετρήθηκε η απήχηση. Σε βεβαιώ ότι όλα τα κόμματα μετράνε την αποτελεσματικότητα, καθώς και την ακτινοβολία των υποψήφιων βουλευτών. Κανένα κόμμα δεν χαρίζει σε κανέναν τίποτα».

Ιδεολογήματα του συρφετού

Ηρθε η στιγμή να τα πάρουμε από την αρχή. Με συνοπτικές διαδικασίες.

-Η αριστερή σου καταγωγή προέκυψε με τον «Ρήγα Φεραίο» του ΚΚΕ Εσωτερικού;

«Ποτέ δεν ήμουν οργανωμένος. Ποτέ. Πάντως το σπίρτο που άναψε το φλερτ ανάμεσα σε εμένα και το ΚΚΕ Εσωτερικού ήταν το πρώτο μου μυθιστόρημα “Οι ανήλικοι”, όταν το έγραψα σε ηλικία μόλις 18 χρόνων».
-Απ’ όσο γνωρίζω, στα σκαριά έχεις το τελευταίο σου μυθιστόρημα.

«Ναι, είναι το 20ό με τίτλο “Η κυρία που λυπάται”. Θα το παρουσιάσω σύντομα».
-Με τους «Ανήλικους» λοιπόν εξασφαλίζεις διαβατήριο αριστερό.

«Κάπως έτσι. Επειδή, μάλιστα, το πρώτο μου μυθιστόρημα ήταν πολύ, μα πολύ αντι-ΚΝΕ, άρχισα να λαμβάνω θετικά μηνύματα από τους νεολαίους του “Ρήγα”. Εγώ εκείνη την εποχή κυκλοφορούσα με ένα γκρουπούσκουλο που το έλεγαν “Νέα Αριστερά”. Κάτι μεταξύ Ζαχαριαδικών και Ιεχωβάδων. Ενδοκαπιταλιστική, σοσιαλιστική κοινότητα».
-Αλαλούμ.

«Εντελώς. Πολλές οι μαρξο-λενινιστικές, αριστερο-τροτσκιστικές παραφυάδες εκείνη την εποχή. Επρεπε να ήσουν Ιντιάνα Τζόουνς για να αποκρυπτογραφήσεις τα ιδεολογήματα αυτού του συρφετού».
-Και πώς προέκυψε το ειδύλλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ποτέ δεν ήμουν οργανωμένος. Συνεργάστηκα μαζί τους».

-Εδώ το πρόβλημα, εδώ η αντίφαση. Εννοώ με την ακατάσχετη υποσχεσιολογία στην Εκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2014.
«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σου πω ότι γνώρισα από κοντά τον Τσίπρα. Η Ρένα Δούρου μεσολάβησε. Δεν ήμουν κολλητός, ούτε φίλος. Απλώς τον είχα συναντήσει πολλές φορές».
-Και;

«Ηταν από τότε ρεαλιστής. Πολύ ρεαλιστής. Ο Τσίπρας είναι killer».

-Ελα! Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα και τα νήπια. Αν πάρουμε σοβαρά τις απόψεις του εκείνης της εποχής, τότε ο τελευταίος προορισμός ήταν η έξοδος από το ευρώ.
«Καθόλου. Αν και άφηνε να εννοηθεί κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα δεν το ήθελε. Οπως ξέρεις, οι συνιστώσες ήταν πολλές. Ακόμα και ακραίες κομμουνιστικές. Πρέπει να ξέρεις ότι κατά βάση υπήρχαν δύο στρατόπεδα. Εκείνο των ψύχραιμων και ρεαλιστών όπως ο Δραγασάκης και ο Παπαδημούλης. Και το άλλο των αντιευρωπαϊστών όπως ο Λαφαζάνης».
-Κέρδισαν οι πρώτοι.

«Βασική, σχεδόν μοναδική, επιθυμία του Τσίπρα ήταν να ξεκολλήσει το κόμμα του από το 3%-4%, από το μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό. Ολα τα χαρακτηριστικά του Τσίπρα δεν κολλάνε καθόλου με το αριστερό πρόσωπο».
-Τι εννοείς αριστερό πρόσωπο;

«Εννοώ εκείνους τους αριστερούς που υποδύονται τους στεναχωρημένους, τους δύσθυμους, που τάχα μου στις πλάτες τους κουβαλάνε όλο το φορτίο της ανθρωπότητας. Ο Τσίπρας ήταν cool. Χαλαρός. Ολα τού είχαν έρθει εύκολα. Πάντα καβάλα στο κύμα. Θυμάμαι τον Πάγκαλο που το 2012 έλεγε: “Οπου να ’ναι θα γλιτώσουμε από τα κωλόπαιδα”. Μεγάλη πλάνη».


danikas


Οι Συριζαίοι είναι Natural Born Killers

-Εσύ πάντως γλίτωσες.

(χα χα χα) «Και κάτι άλλο. Σχετικά με τον Τσίπρα. Δεν έχει διαβάσει τίποτα. Παντελώς αγράμματος. Εκπρόσωπος κι αυτός του 50% των Ελλήνων πολιτών. Που μετά το σχολείο δεν ανοίγουν μισό βιβλίο. Ενας στους δύο, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ως λαός είμαστε στον πάτο της Ευρώπης. Μέσα στους τελευταίους της υφηλίου».
-Ακούγεται υπερβολικό.

«Ακου που σου λέω. Αλλωστε το ίδιο λένε και άνθρωποι του περιβάλλοντος. Η θεωρητική του κατάρτιση εντελώς επιδερμική. Οταν τον γνώρισα δεν έκανε την παραμικρή θεωρητική συζήτηση. Πάντα πρακτικός. Και κάτι άλλο. Σχετικά με την κωλοτούμπα. Ο στενός κύκλος έλεγε ότι μπορεί να αμολάμε μερικές μακακίες και να παπαρολογούμε, αλλά στο τέλος θα εφαρμόσουμε ένα ήπιο πρόγραμμα. Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η διγλωσσία».
-Μόνο διγλωσσία;

«Και άφθονος καιροσκοπισμός, τυχοδιωκτισμός. Φαντάσου, τότε στην αρχή, ουδείς πίστευε, ούτε στους εφιάλτες του, ότι στη συνέχεια θα συνεργαζόμασταν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Η επιτομή του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της παραφροσύνης περί ψεκασμών. Ποιος να το πίστευε, δηλαδή, ότι θα συνεργαζόμασταν, φερ’ ειπείν, με τον Τέρενς Κουίκ; Που όταν άκουγε Αριστερά τον έπιανε τεταρταίος πυρετός».

-Κι εσύ;

«Εγώ πίστευα ότι θα επικρατούσαν οι ρεαλιστές, αλλά τελικά δεν επικράτησαν ούτε οι ιδεοληπτικοί. Ούτε οι ρεαλιστές. Επικράτησαν οι καιροσκόποι. Περισσότερο καιροσκόπος πεθαίνεις. Καιροσκόποι. Natural Born Killers (γεννημένοι δολοφόνοι)».

-Οπως;

«Ιδιαιτέρως από τη νεότερη γενιά. Οπως η Αχτσιόγλου και ο Τζανακόπουλος. Οπως αποκαλύφθηκε με την τοποθέτησή του σχετικά με την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά. Που είπε “όποιος δεν αντέχει, να κατέβει από το τρένο”. Δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα. Και κανέναν ενδοιασμό. Killers. Γι’ αυτό συνεχίζουν να πορεύονται με δύο γλώσσες. Γι’ αυτό το συνοικέσιο με τον Καμμένο. Ολα στον βωμό της καρέκλας. Κάνουν και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να τραβήξουν την εκλογική ημερομηνία μέχρι τον Οκτώβριο».

«Τι να έκανα; Εγραφαν και διέδιδαν ότι ξεπουλήθηκα»

-Μα καλά, τώρα κατάλαβες τον καιροσκοπισμό του Τσίπρα;

«Σου είπα. Πίστευα ότι θα πρυτανεύσουν οι ρεαλιστές και οι ευρωπαϊστές. Επεσα έξω. Γι’ αυτό έφυγα».

-Αφού προηγουμένως με την ψήφο σου έριξες την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου...

«Τι να έκανα όταν διέδιδαν πως αν ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα θα είμαι πουλημένος, προδότης και αποστάτης; Μόνο αν ψήφιζα “παρών” θα μπορούσα να αποδείξω ότι δεν τα πήρα. Ηταν η μοναδική επιλογή που είχα. Και όσοι το έγραφαν».

-Ποιοι το έγραφαν;

«Τα φιλικά προς τον Τσίπρα έντυπα, όπως η “Kontra”. Ολοι αυτοί που έγραφαν ότι ξεπουλήθηκα, στη συνέχεια δεν αισθάνθηκαν την παραμικρή υποχρέωση να ζητήσουν συγγνώμη».
-Διαφωνείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτός συστημικό κόμμα;

«Φυσικά και είναι συστημικό. Αλλά μέχρι να μετακινηθεί, διατηρώντας πάντα τη διγλωσσία του, χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες καταστροφής με τον Βαρουφάκη που οι μπλόφες του μας κόστισαν 100 δισ. ευρώ. Μα όταν στην πόκα συνεχίζεις να μπλοφάρεις και κάποιος που έχει καλό χαρτί δεν μασάει και διαρκώς ποντάρει, τότε με το πείσμα σου και τις εμμονές σου οδηγείσαι στη χρεοκοπία. Με τη διαφορά ότι ο λαός -και όχι ο Βαρουφάκης- θα πληρώσει τον λογαριασμό αυτής της μεγιστοτεράστιας μπλόφας».

-Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν αποτελείται από άφθονα συντηρητικά στοιχεία;

«Φυσικά. Οι άνθρωποι που έχουν τις δικές μου ιδέες είναι μια μικρή μειοψηφία μέσα στο κόμμα. Γι’ αυτό η συνεργασία μου με τον Κυριάκο προκάλεσε τόσα σχόλια».
-Και χλευασμό;

«Και χλευασμό».

Εκείνη τη στιγμή κάποιος θαμώνας στο «Zonar’s» σηκώθηκε, στάθηκε μπροστά μας και περίπου είπε ότι η παρουσία του Πέτρου Τατσόπουλου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργήσει αρνητικά για την παράταξη.

«Τέτοια κρούσματα τα συναντάω καθημερινά. Αλλά τα προσπερνάω. Αλλωστε ένα στοιχειωδώς δημοκρατικό κόμμα διαθέτει στους κόλπους του στελέχη που οι ιδεολογικές τους αφετηρίες είναι διαφορετικές. Ο Τσόρτσιλ έλεγε ότι “μέσα στο κόμμα μου είναι οι εχθροί μου και έξω από το κόμμα μου οι αντίπαλοί μου”».
Θέριεψε ο αμοραλισμός

-Εξακολουθώ να μην κατανοώ πλήρως αυτή τη μετακίνησή σου.

«Αν και συγγραφέας, είμαι της πράξης και όχι μόνο των λόγων και του καναπέ. Σε αυτές τις εκλογές, με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλωστε χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, σε οποιοδήποτε σχήμα, κυβέρνηση δεν σχηματίζεται. Αλλιώτικα πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση και σε απόλυτη ακυβερνησία. Τα δεδομένα είναι απλά. Είτε με τον Τσίπρα είτε με τον Κυριάκο. Η αναπόφευκτη πόλωση θα συνθλίψει τα ενδιάμεσα κόμματα. Το Ποτάμι, λόγου χάρη, θα εξατμιστεί».

-Μα ο Τσίπρας έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά. Και μάλιστα, θα έλεγα, ότι με την πολιτική του έχει ευεργετήσει το σύστημα. Ολα έγιναν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

«Σου εξήγησα. Με έδιωξαν ο τυχοδιωκτισμός, ο καιροσκοπισμός και η διγλωσσία του. Και κάτι ακόμα. Πέρα από το οικονομικό κόστος. Πέρα απ’ όλα. Υπάρχει ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό κόστος. Θα το βρούμε μπροστά μας».

-Ποιο είναι αυτό;

«Το γεγονός ότι περίπου οι μισοί γυρίζουν την πλάτη και αποφεύγουν τις κάλπες. Ο αμοραλισμός που φούντωσε με τη συνεργασία Τσίπρα - Καμμένου λειτούργησε και λειτουργεί αποτρεπτικά και ισοπεδωτικά. Σου λένε “όλοι το ίδιο είναι, δεν έχουν ιερό και όσιο, μόνο η καρέκλα, μόνο η εξουσία, άι σιχτίρ με τα κόμματα και τους πολιτικούς”».

-Μα αυτή η περιφρόνηση ενθαρρύνεται και διογκώνεται και από τις αποκαλύψεις περί διαπλοκής, από τις μίζες, τα θαλασσοδάνεια και πολλά άλλα τέτοια. «Αυτά τα περιστατικά υπήρχαν και πριν. Τώρα με τον Τσίπρα ο αμοραλισμός έχει θεριέψει. Ηταν αποκαλυπτική μια φράση του σε τηλεοπτική συνέντευξη προς την Ελλη Στάη πριν από χρόνια. Που της είπε “αν αποτύχω εγώ τότε θα έρθει η Χρυσή Αυγή”. Σαν να έλεγε ότι με εκείνον τελειώνει το κοινοβουλευτικό καθεστώς. Πως μετά απ’ αυτόν το χάος το φασιστικό. Μα δεν είναι ανατριχιαστικό να πιστεύει κάποιος πολιτικός ότι αυτός είναι η σωτηρία και άλλος κανείς;»

-Εξ όσων γνωρίζω δεν είσαι αρνητικός με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Συμφωνώ πως πρέπει να βρεθεί κάποια λύση. Συμφωνώ με τον γεωγραφικό προσδιορισμό “Βόρεια Μακεδονία”. Δεν συμφωνώ με την εθνότητα και τη γλώσσα».
-Κάθε συμφωνία απαιτεί συνεννόηση. Και η συνεννόηση αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δηλαδή τι θέλαμε; Να μας τα δώσουν όλα;

«Οχι, αλλά όταν δέχονται τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”, να αυτοπροσδιοριστούν “Βορειομακεδόνες” και η γλώσσα τους “βορειομακεδονική”. Διαφωνώ και σε άλλα πράγματα με τη συντηρητική πλειοψηφική πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Οπως, ας πούμε, πιστεύω στον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Αλλά τι πρέπει να γίνει; Η μειοψηφία να επιβάλει την άποψή της στην πλειοψηφία; Σιγά-σιγά η σημερινή εξαίρεση μπορεί αύριο να γίνει κοινός τόπος. Οπως έλεγε και ο μέγας Αγγλος συγγραφέας Ντέιβιντ Λοτζ, “τη δεκαετία του ’50 εκσπερματώναμε με ένα φιλί σε κάποια ταινία. Σήμερα τραβάει ο ένας στον άλλο μακακία και κανείς δεν εκσπερματώνει”».

Για να ολοκληρώσω τις εντυπώσεις μου από αυτή τη συνάντηση με τον Πέτρο Τατσόπουλο. Ο,τι και να του καταλογίσεις, ένα είναι βέβαιο: ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα πλήξεις μαζί του. Α, και κάτι άλλο. Ο εύκολος και βολικός χαρακτηρισμός «μαϊντανός» μπορεί για άλλους να σηματοδοτεί ανησυχία. Και η «μετακίνηση» και οι «μεταγραφές» μπορεί να σημαίνουν «αμφισβήτηση και αλλαγές». Οπως περίπου έλεγε ο Κομφούκιος, η ακαμψία θα γκρεμιστεί, η ευελιξία και η ευκαμψία ποτέ. Απόδειξη; Η Σοβιετική Ενωση εξαερώθηκε, η Κίνα εκτοξεύτηκε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης