Νέα πρόκληση της Άγκυρας: Απαιτεί αλλαγές για τους μουφτήδες της Θράκης

hami_aksoy_arthro

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν διστάζει να κάνει λόγο για «ομογενείς» της Θράκης που ανησυχούν για το διάταγμα που αίρει  το αυτοδιοίκητο των μουφτειών

Με νέες προκλητικές κορώνες στρέφεται η Άγκυρα κατά της Ελλάδας αυτή τη φορά για το ζήτημα των μουφτήδων της Θράκης.

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι «έχουμε εκφράσει δημοσίως την άποψή μας όσον αφορά στη νομική ρύθμιση με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2018 που δημοσίευσε η Ελλάδα για το σύστημα της Σαρία και που μπορεί να κάνει χρήση η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ δύο πλευρών».

Στην ανακοίνωσή του ο Ακσόι, κάνει λόγο για «ομογενείς» της Θράκης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το διάταγμα μπορεί άρει το αυτοδιοίκητο των μουφτειών, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες.

«Αναμένουμε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και τα αιτήματα της μειονότητας σχετικά με τους μουφτήδες, οι οποίοι εξυπηρετούν ανάγκες των ομογενών μας. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μας έχει γνωστοποιήσει και σε εμάς τις ανησυχίες της. Αναμένουμε από την Ελλάδα, που δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να δώσει προτεραιότητα στο να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση και στην ικανοποίηση των προσδοκιών της μειονότητας στις νομικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει», καταλήγει ο Ακσόι.

Οι πέντε αρχές του νόμου για τη σαρία

Πέντε είναι οι κύριες κατευθύνσεις της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία μπαίνει τέλος στην επικράτηση του ισλαμικού νόμου έναντι του αστικού δικαίου, για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ειδικότερα:

-Καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

-Ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

-Καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

-Διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

-Διασφαλίζεται ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

αλλαγή σωστά

Αυτοί νομίζουν ότι στην Ελλάδα έχουμε σαρία, δώστε του την αλλαγή που επιθυμεί ξήλωσε τους και απέναντι όπως και στην Αυστρία, καιρός είναι.

Το νέο 1974....

... θα παιχτεί σε μερικά χρόνια στη Θράκη, αν δεν ξυπνήσουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις. Ξέρουν τι κάνουν οι Τούρκοι και η λέξη «ομογενείς» δεν είναι καθόλου τυχαία.

Χρηστης

Αρχισανε τα οργανα.. Για εσας που λεγατε οτι οι 2 πρωην ομηροι στρατιωτικοι ειναι ηρωες κλπ. και την ανυπερβλητη εξωτερικη πολιτικη μας με τους χειρισμους της καλο θα ειναι το βραδυ να καθαρισετε τα σωβρακα σας, γιατι απο δω και στο εξης θα δειτε πως η ταξικη αδερφη μας η Τουρκια θα εξασκει επιρροη πανω στη Θρακη α-νε-νο-χλη-τα. Ζητω η 1η φορα αριστερα σας, ζητω ο Χαχαλεξης μας.

ΧαχΑλεξης ΧωριςΤσιπας

Ε αφου απαιτει θα το παρει. Χαλαω εγω χατηρι σε Τουρκο βρε? Αλλωστε η κυβερνητικη πλειοψηφια χανεται αν χαθουν οι Τουρκ...θελω να πς οι Μουσουλμανοι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ! Νομιζετε οτι ο Καμμενος ειναι που μας εχει απ τ'απιδια? Αυτος εξαγοραζεται με το ενα ποδι μιας υπουργικης καρεκλας. Ενω οι Μουσουλμανοι πρακτορες του Ερντογαν που εχω στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα μου ε, θελουν κατι παραπανω για την στηριξη τους!

Xaxa

Μα τόση καουρα σας έπιασε για την μειονότητα στη Θράκη τα λύσαμε τα δικά μας θα λύσουμε και τον μουσουλμάνον το θέμα και σε λίγο και βουδιστών και όλον για γέλια είστε :) καλό κουράγιο!!

Ρε χάχα

Τυπικός κοντόφθαλμος και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα νεοελληναράς είσαι. Τέτοιους θέλουν και οι Τούρκοι για να κάνουν τα δικά τους.

Αντε στο δ........ και σεις

παλιοτσιμπουρια με τις απαιτησεις σας συνεχεια για τη μειονοτητα.Θρησκευτικη μειονοτητα ειναι ,οχι τουρκικη.Αυτο λεει η Συνθηκη της Λωζανης

Dd

Η σαρία είναι ο ισλαμικός νόμος που κατά τους μουσουλμάνους είναι ισχυρότερος από το Αστικό Δίκαιο... Μέχρι πριν το νόμο αυτό, τη δικαιοδοσία για αστικές διαφορές ακόμα και μεταξύ συζύγων τις είχε ο μουφτής.. π.χ. με βάση την σαρία ο άντρας έπαιρνε τα πάντα ή μόνο οι γονείς του άντρα όταν αυτός πέθανε, ενώ η σύζυγος τίποτα !! Ο Τούρκος μας ζητάει να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα επιβάλλοντας την θρησκευτική νομοθεσία τους (Σαρία) να είναι ανώτερη από το Ελληνικό Δίκαιο στους μουσουλμάνους . Δηλαδή υποθέσεις των μουσουλμάνων να δικάζονται μόνο με βάση τη Σαρία , άσχετα αν κάποιος μουσουλμάνος/να δεν το θέλει !!

Άραγε

Σε ποιο ΠΆΡΚΙΝΓΚ της Τουρκίας έκλεισε τέτοια συμφωνία ο Αλέξης.

CR

Το γεγονός ότι η Σαρία έγινε προαιρετική από υποχρεωτική πόνεσε την Τουρκία. Δεν είναι πλέον υποχρεωμένος ο Έλληνας μουσουλμάνος να δεχθεί τις αποφάσεις του μουφτή. Αν θέλει μπορεί να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια τα οποία έχουν ανώτερη δικαιοδοσία από τον μουφτή.

Κοτζιλας

Αμέσως,πες το και έγινε..κοκοκοκοκοκοκοκο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stated

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), διαμηνύει το αμερικανικό ΥΠΕΞ στον Ερντογάν

depa

Σε βάρος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Κιτσάκου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για φερόμενη ζημία στη ΔΕΠΑ άνω των 115 εκατ. ευρώ - Κατήγγειλε ότι για τις ενέργειές του ήταν ενήμεροι κορυφαίοι υπουργοί

1
Καταγραφη66666

«Η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της - Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας

2
beni0

Σφοδρή επίθεση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό - Τώρα βιώνει το σύνδρομο της Στοκχόλμης και κάνει πάντα ότι του λένε οι σύμμαχοι και εταίροι είπε χαρακτηριστικά

19