Προκαλεί ο Ντιμιτρόφ: Και εμείς «Μακεδόνες» και εσείς Μακεδόνες

nikola_dimitrov_main

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη» λέει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ υποστηρίζει ότι η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, είναι πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέγουν με σύνεση, όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες ιστορικές προκλήσεις.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, διότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι, κάνουμε σοφές επιλογές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, αποδέχονται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη. Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ εύκολο οι πολιτικοί να ζουν από τη διαμάχη αυτή, αλλά η επίλυσή της, δημιουργεί μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών» δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή που παραχώρησε στο IBNA, στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στην Βιέννη.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός-ή-ό», ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο.

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη» σχολίασε ο Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε την ενέργεια μας σε κάτι χρήσιμο, δηλαδή στην οικονομική, διασυνοριακή συνεργασία και στην ασφάλεια, πρέπει να αφαιρέσουμε και να εκτρέψουμε αυτήν την αντιπαραγωγική συζήτηση» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εξηγώντας ότι η ιστορία των Βαλκανίων είναι πλούσια. «Είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε για το τι μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς και για την επόμενη μέρα».

«Τόσο εγώ όσο και ο φίλος μου Νίκος Κοτζιάς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουμε είναι να επενδύσουμε στη φιλία μας, επειδή είμαστε φυσικοί σύμμαχοι. Με μια σωστή πολιτική, σε αρκετά χρόνια όλα τα διλήμματα θα εξασθενίσουν και θα αναρωτιόμαστε όλοι γιατί δεν το κάναμε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του '90 και γιατί έχουμε βάλει μια ολόκληρη γενιά σε αυτή τη διαμάχη. Η δική μας (συμφωνία) είναι ένα συγκεκριμένο επίτευγμα που έχει δημιουργήσει μια de facto αλληλεγγύη και μια όμορφη γέφυρα φιλίας» συμπλήρωσε ο Ντιμιτρόφ.

Αξιολογώντας (τη Συμφωνία) ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση στα Σκόπια, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά σχετικά με το να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ (90)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

To AΛΥΤΡΩΤΙΚΟ λύθηκε! Με την συμφωνία των Πρεσπών υπό της Κυβερνήσεως της Ενδόξου ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.______Από εκεί και ύστερα η ..."Ιστορία" ΔΕΝ κληρονομείται σε κανέναν. _____Ανήκει μόνο σε εκείνους που την εδημιούργησαν! (καλή ή κακή Ιστορία. Σε εκείνους μόνο ανήκει)._____Τα αντίθετα, είναι ΦΑΣΙΣΤΟ-κουβέντες!..

@

Xι-χι βρε Αγύριγε ! Ντρέπεσαι πλέον !........

Maver

Θα περάσεις καλά, και συ και οι κατσιαπλιάδες φιλοι σου..Βγάλε διαβατήριο από τωρα..

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΝ ΞΥΡΙΣΜΕΝΟ ΧΟΙΡΟ ΠΩΣ ΓΕΛΑ?ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ.

stp

Γιατί προκαλεί, αυτό που λέει είναι η αλήθεια , αυτό που έδωσε ΑΛΕΞΗΣ - ΚΟΤΖΙΑΣ , ΚΑΜΜΕΝΟΣ. Αυτός τα πήρε όλα , οι δικοί μας έδωσαν και κάτι παραπάνω.

👿

Α ρε τσιπρα το κακό που μας έκανες να το βρεις μπροστά σου! Ουστ

Καλά, μην τρελαίνεστε εσείς οι βόρειοι.

Πραγματικη Ελλάδα ήταν και θα είναι Στερεά και Πελοπόννησος. Όλοι οι υπόλοιποι είστε μεταγενεστερες προσθήκες, όσο κι αν δεν αρέσει.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ

εσυ ομως βλακακο χαμουτζη, μην τολμησεις να πατησεις το ποδι σου αλλου στην Ελλαδα, ουτε για διακοπες καλα?

Νότιος Μακεδόνας

Πράγματι είμαστε προσθήκες, γι' αυτό δε μας αρέσει. Θα ήταν καλύτερα να μέναμε "αφαιρέσεις". Που θα πάει, κάποια στιγμή θα δεις στον Αυτοκινητόδρομο ταμπέλα για "Solun(ΜΚ)" και "Janinë (AL)" και θα γουστάρεις!

@

Αδιάβαστος στην ιστορία. Λες ο, τι σου είπανε να λες και είσαι εντελώς άσχετος.

;;

Συγχαρητήρια στα σκοπια.. αξιοι σε αντίθεση με τον ξεπεσμένο ελληνα με την ξεπεσμένη ηγεσία του.3000 χρόνια ιστορία χαρίστηκαν σε ένα μόρφωμα 100 χρόνων επειδή λέει νιώθουν έτσι εκατό χρόνια!!! Άξιοι για την επιμονή τους , υπομονή τους , για το ακούραστο λόμπυ στο εξωτερικό και τη διπλωματική καλλιτεχνία τους, έμειναν αταλαντευτοι στη θέση τους ζυγιζοντας σωστά τον ξεπεσμό των Ελλήνων που έδιναν κάθε μέρα και περισσοτερα...τελικά τους αξίζει περισσοτερο

Τα Σκόπια είναι

ένα αδύναμο έθνος που ψάχνει μια ταυτότητα και από κάπου να πιαστεί. Ο Δμιτροφ φυσικά έχει δίκαιο σε αυτά που λέει. Οι δημοσιογράφοι του πρώτου θέματος να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για πρόκληση.

Ιστορικά Aνιδεος

Εγώ βλέπω πως οι Σκοπιανοι δεν χάνουν την ευκαιρία καθημερινά και οπουδήποτε να εκμεταλευονται την συμφωνία έχουν δε θράσος να παραπιιουν ακόμη και βασικά κομμάτια της προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.... Εμείς σαν Έλληνες ποια ήταν τα οφέλη μας;;;;

Κάποιο όφελος

...οτι η πΓΔΜ δεν θα ονομάζεται πια από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Σερβία και την υπόλοιπη υφήλιο με το σκέτο Μακεδονία, αλλά μόνο ως Βόρεια Μακεδονία (επίσημη ονομασία για όλες τις χρήσεις). Κάτι είναι...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Aυτες οι μεγαλες Χωρες,οπως ακριβως και ολες οι αλλες μεγαλες και μικρες, και οι 194 Χωρες του κοσμου μαζι, δ ε σ μ ε υ ο ν τ α ι με την υπογραφη τους στον ΟΗΕ και δεν μπορουν να την αποκαλουν Μακεδονια, αλλα επισημα, μονο ΠΓΔΜ. Διαφορετικα διαπραττουν ατοπημα και μεταβαλλουν τον ΟΗΕ σε θεραπαινιδα τους. Αν ηταν ετσι οπως προπαγαδιζεις, δεν υπηρχε λογος να πιεζουν τοσο ωμα την Ελλαδα και θα συνεχιζαν μια χαρα να την αποκαλει ο καθενας οπως θελει!

Κ

Ο "φίλος μου ο Κοτζιάς" λέει... Εμ βέβαια, ο Κοτζιάς πιο πολύ φίλος με τους Σκοπιανούς έδειξε, παρά με τους Έλληνες. Σαν να ήταν υπουργός εξωτερικών των Σκοπιανών λειτούργησε, όχι των Ελλήνων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kiriakos_mesara

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ένα απαραίτητο έργο για την Κρήτη, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει υλοποιηθεί, ενώ ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κρήτη, να το δει ολοκληρωμένο

papandreou_ar1

Το φάουλ είναι σίγουρο (επιλογή τάιμινγκ και μέσου ενημέρωσης), το... ριπλέι θα κρίνει αν είναι πέναλτι και πρέπει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών - Διαφωνεί με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο αδερφός του Νίκος

24