Μαξίμου: Λέγοντας «διευθέτηση συνόρων» με την Αλβανία ο Τσίπρας εννοούσε τις πυραμίδες και τα... βάτα

Μαξίμου: Λέγοντας «διευθέτηση συνόρων» με την Αλβανία ο Τσίπρας εννοούσε τις πυραμίδες και τα... βάτα

«Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της ΑΟΖ, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά λένε ότι δεν μιλούσε για αλλαγή συνόρων - Διαβάστε το υβριστικό non paper με το οποίο απαντά το πρωθυπουργικό γραφείο

tsipras-rama_main01
«Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις συνομιλίες της κυβέρνησής του με την Αλβανία.

Στο λεξικό του ΣΥΡΙΖΑ, «διευθέτηση συνόρων» σημαίνει «συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».  Κι  όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «διευθέτηση συνόρων» εννοεί τη συντήρηση των πυραμίδων (εννοούν τα κολωνάκια που ορίζουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα) και τον καθαρισμό της μεθοριακής γραμμής από ξερόχορτα και... βάτα.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:

Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού (2)


Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων. «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν». 

Σε σημερινό ρεπορτάζ, το protothema έθετε το ερώτημα εάν επρόκειτο για γλωσσικό ολίσθημα και γκάφα του πρωθυπουργού ή αν ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγή συνόρων. Πολύ περισσότερο που μόλις πριν από δύο ημέρες, ο Επίτροπος της Κομισιόν Γιοχάνες Χαν με δήλωσή του έκανε λόγο για «τροποποίηση συνόρων» την οποία θα επιφέρει μια πιθανή συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας. Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι ο κ. Χαν αναφερόταν στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της χώρας μας και της Αλβανίας. Δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά σε «διευθέτηση συνόρων» της Ελλάδας με την Αλβανία, τοποθέτηση που -αν μη τι άλλο- συμπίπτει εντυπωσιακά με την αρχική δήλωση που έκανε ο Γιοχάνες Χαν και αναγκάστηκε να τροποποιήσει υπό το βάρος των αντιδράσεων.

Και παρά τον ισχυρισμό τους ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν σε καθαρισμό των συνόρων, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να το διευκρινίσει, αν και γνώριζε τι είχε προηγηθεί με τον κ. Χαν, ο οποίος-ειρήσθω εν παρόδω- περίπου ένα μήνα πριν επισημοποιηθεί η συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων για τη «Βόρεια Μακεδονία» είχε ανακοινώσει ότι οι δύο χώρες φτάνουν σε deal στο θέμα του ονόματος της FYROM. Από την άλλη, ίσως οι σύμβουλοι που προετοιμάζουν τον πρωθυπουργό για τις συνεντεύξεις του θα πρέπει να του κάνουν κάποια γλωσσικά μαθήματα ώστε να αποσαφηνίζεται ότι είναι άλλο θέμα η διευθέτηση των συνόρων και άλλο τα... βάτα και οι «πυραμίδες».

Οταν αντελήφθησαν ότι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει με κάτι παραπάνω από ένα lapsus linguae, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα ένα non paper που ακολουθούσε τη γνωστή συνταγή λάσπης και ύβρεων πασπαλισμένη με ατάκες για «αξιοθρήνητη» κριτική και τελείωμα τον χαρακτηρισμό «εθνικά επικίνδυνη» που οι ΣΥΡΙΖΑίοι αποδίδουν σε όποιον δεν τους αποθεώνει.

Κατά την άποψη των έμμισθων συμβούλων του κ. Τσίπρα, με τη δήλωσή του περί διευθέτησης του ζητήματος του εμπολέμου, ο πρωθυπουργός αναφερόταν στα... βάτα και τα ξερόχορτα που υπάρχουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εννοώντας  ότι πρέπει να συντηρηθούν οι πυραμίδες, δηλαδή τα κολωνάκια που ορίζουν τη μεθοριακή γραμμή.

Όσοι θεωρούν ότι η συντήρηση των πυραμίδων στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι απλώς ένα... μερεμέτι, δεν έχουν παρά να ζητήσουν από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη  της ελληνικής διπλωματίας να αναζητήσουν τα απόρρητα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών που εξηγούν γιατί επί δεκαετίες μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η συντήρηση των πυραμίδων. 


Προφανώς, στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι αγγίζει τη γελοιότητα μια επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού που λέει ότι απομένει να διευθετηθεί το ζήτημα των συνόρων. Και δεν βλέπουν τίποτα περίεργο να χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός «διευθέτηση των συνόρων» αυτό που  σήμερα διευκρινίζουν ότι είναι η συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα... Αν σε κάτι συμφωνούμε με τους ανώνυμους συντάκτες του non paper είναι ότι και η γελοιότητα έχει τα όριά της.

Διαβάστε το σημερινό non paper που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη. Αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η αποστροφή του Πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα. Και η γελοιότητα έχει τα όριά της».


Δείτε τη συνολική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Λονδίνο: 


Κλείσιμο
Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού (1)




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης