Κατρούγκαλος: Να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Κατρούγκαλος: Να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Για έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής από ορισμένες βαλκανικές χώρες έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για τη συνολική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των επιμέρους χωρών της περιοχής, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέφρασε τη σταθερή ελληνική πολιτική θέση υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει ζωντανή, επισημαίνοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί και να εκπέμπουμε με σαφήνεια τα κατάλληλα μηνύματα προς τις υποψήφιες χώρες». «Θα πρέπει να διατηρείται η αξιοπιστία και η ακεραιότητα της διαδικασίας και στο πλαίσιο αυτό η αυστηρή αλλά δίκαιη αιρεσιμότητα και η αξιολόγηση ενός εκάστου των χωρών στη βάση των επιδόσεων τους προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία», διευκρίνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής και αναλόγων ενεργειών σε ορισμένες χώρες των Δ. Βαλκανίων προξενούν σοβαρές ανησυχίες και διεμήνυσε πως ενέργειες και δηλώσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται.

Στη συνέχεια ανέδειξε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας για την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας, των μεταφορών και των συναφών υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα φέρουν πιο κοντά τις χώρες και τους λαούς της περιοχής. Παρά την οικονομική κρίση, σημείωσε, η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή οικονομική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και κατέχει μια από τις σημαντικότερες θέσεις μεταξύ των εμπορικών και επενδυτικών εταίρων των χωρών της περιοχής. Ως προς αυτό, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω διαφόρων διαύλων, δημιουργώντας έτσι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας παράλληλα τη διμερή οικονομική μας συνεργασία.

Ειδική μνεία έκανε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, σημειώνοντας πως «μας παρέχει πρόσθετα μέσα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας». Εξέφρασε, μάλιστα, την ισχυρή του πεποίθηση πως τα προγράμματα αυτά σε τοπικό επίπεδο θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων αλλά και την ενίσχυση της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας. Από τα προγράμματα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας ξεχώρισε αυτά που αφορούν τους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ανέφερε πως ο τομέας των μεταφορών κατέχει εξέχουσα θέση στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων αποτελεί ο Μεσογειακός Διάδρομος (CVc) για την Οδική Διασύνδεση της περιοχής, ενώ όσον αφορά τις κατασκευαστικές εταιρείες από όλες τις χώρες της περιοχής με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, υποστήριξε πως μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε πως εταιρείες από τους τομείς των συμβουλευτικών υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών μπορούν, επίσης, να ενισχύσουν περαιτέρω τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή και υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους παραπάνω τομείς είναι έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

!!!!!!

ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ ΤΡΟΛ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ . ΡΕ ΟΥΣΤ .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

maximou_aftodioikisi

Πώς το Μαξίμου προσπαθεί να περάσει το τεστ πολιτικής κοπώσεως μετά την έξοδο Κοτζιά - Πώς θέλουν να υπερβούν το πρόβλημα με τον Καμμένο και τους Μακεδονοκλάστες - Μπορούμε και χωρίς τους ΑΝΕΛ, λένε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδριάζει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - «Θα κάνουμε τις εκλογές ντέρμπι», λέει ο Κουρουμπλής

2
8eodwrakhs-thumb-large

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι ύστερα από 25 χρόνια επιβάλλεται να κάνουμε επιλογές καθώς «η χώρα μας έχει ηττηθεί» από τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίζει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία»

6
KOYROYBLHS

«Η κυβέρνηση απαραιτήτως πρέπει να συνεχίσει, γιατί έχει η χώρα ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία», ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ 

34