Υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή, κατά περίπτωση - Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη πήραν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός, Μίχος και άλλα τρία άτομα - Την Τετάρτη θα απολογηθούν οι υπόλοιποι

Ομπράντοβιτς: «Δεν αλλάζει η σχέση με τον Ίβκοβιτς»
Υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη ζήτησαν και έλαβαν από τους δύο ειδικούς ανακριτές διαφθοράς οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς και τρεις από τους συνολικά 21 συλληφθέντες (μαζί με τον Χρήστο Παππά, που παραδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής).


Κλείσιμο

Οι υπόλοιποι έλαβαν επίσης προθεσμία, αλλά για την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη για την υπόθεση αφορά στην κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση και της παράνομης οπλοκατοχής κατά περίπτωση.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Επικρατείας της ΧΑ, Χρήστος Παππάς, που παρέμενε ασύλληπτος και αναζητούνταν από χθες, παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ.
Εντός της εβδομάδας θα προσδιοριστεί και η δική του απολογία.



Αξίζει να σημειωθεί πως οι συλληφθέντες και κατηγορούμενοι πλέον, που έφυγαν από το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς κ. Σπύρου Γεωργουλέα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, μέχρι την ώρα των απολογιών τους θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Μετά τις απολογίες τους ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για το εάν θα προφυλακιστούν ή όχι.

Δείτε εδώ το χρονικό της μεταγωγής των συλληφθέντων στην Ευελπίδων

Επόμενο στάδιο η προσωποποίηση των κατηγοριών

Το αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση καθώς και αυτό της παράνομης οπλοκατοχής, καλούνται να προσωποποιήσουν οι ανακριτές διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά και των υπολοίπων 15 συλληφθέντων, οι ανακριτές θα συντάξουν κατηγορητήρια, τα οποία, δεν αποκλείεται να παρουσιάζουν τους βουλευτές ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης που σκοπό είχε τη διάπραξη σειράς κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακριτές, με βάση το υλικό που περιέχεται ήδη στην δικογραφία είναι σε θέση να συνδέσουν «πρόσωπα και γεγονότα» ώστε να απεικονιστεί ποινικά η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και ο ρόλος καθενός εκ των κατηγορουμένων σε συγκεκριμένες υποθέσεις με κορυφαίες τουλάχιστον τρεις υποθέσεις ανθρωποκτονιών, δύο αλλοδαπών και την τελευταία του 34χρονου Παύλου Φύσσα , επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών αλλά και την πρόσφατη επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δικαστικές πηγές κρίσιμα στοιχεία μεγάλου ποινικού ενδιαφέροντος που θα αξιοποιηθούν από την ανάκριση περιλαμβάνονται τόσο στις καταθέσεις που έδωσαν στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτη, δύο πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, όσο και από καταγεγραμμένες συνομιλίες μελών της.

Νομικοί επίσης τονίζουν ότι το εισαγγελικό πόρισμα, που προσδιορίζει χρονικά την ύπαρξη του επίμαχου σχήματος ως «ιδεολογικό μόρφωμα από το 1980» και «ως πολιτικός σχηματισμός από το 1987», δεν επικαλείται αναίτια την «Αρχή του Ηγέτη» κατά τα πρότυπα δομής του ναζιστικού σχήματος, αλλά με διάθεση ποινικής αξιολόγησης για την πυραμιδική λειτουργία της οργάνωσης.

Η ανάκριση, βάσει του πορίσματος Βουρλιώτη που αναφέρεται σε διερεύνηση πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για άνοιγμα λογαριασμών εμπλεκομένων προσώπων, διαδικασία που θεωρείται κρίσιμη για την συλλογή στοιχείων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απαγγελία της κατηγορίας με διεύρυνση και του αριθμού των κατηγορουμένων.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές αρνήθηκαν το Σάββατο ενώπιον των δικαστικών Αρχών όσα τους αποδίδονται, ενώ διατυπώνουν την άποψη ότι η ποινική διαδικασία σε βάρος τους αποτελεί δίωξη φρονημάτων.























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης