ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη για την ισότητα, η πλατφόρμα Τεμπονέρα και ο καβγάς Πολάκη-Νέας Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη για την ισότητα, η πλατφόρμα Τεμπονέρα και ο καβγάς Πολάκη-Νέας Αριστεράς

Εκδήλωση στις 25 Ιανουαρίου για την ισότητα ετοιμάζει ο Κασσελάκης - Προηγείται τριήμερο διεργασιών με Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή

kasselakis
Μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στις 25 Ιανουαρίου προετοιμάζει η Κουμουνδούρου για το ζήτημα της Ισότητας, προκειμένου να υπογραμμίσει το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων. Πλην του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία, στην εκδήλωση αναμένεται να τοποθετηθούν μια σειρά από ομιλητές, αφού για την αξιωματική αντιπολίτευση η ισότητα παντού και τα ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση και σε όποια της μορφή, λογίζονται ως αδιαπραγμάτευτα.

Στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπως εκπέμπεται από τους κόλπους του κόμματος, την στιγμή που η πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, όπως τονίζεται. Σηκώνοντας, μάλιστα, τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής χθες, σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως «η λύση είναι μία. Να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Και να σεβαστεί το δικαίωμα όλων στο γάμο και στη δημιουργία οικογένειας», απαντώντας στην συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, η ανάρτηση: «Aριστεία ή εκσυγχρονισμός; Για να καλύψει ο @kmitsotakis τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες βουλευτών του, τους υποδεικνύει την αποχή από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το δικαίωμα στο γάμο. Ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το οποίο βουλευτές και υπουργοί του δεν αναγνωρίζουν και αυτός το αποδέχεται και τους νομιμοποιεί! Για να καλύψει τα πολιτικά του ελλείμματα και την ξεκάθαρη συνεργασία που επέλεξε να κάνει με την ακροδεξιά. Η λύση είναι μία. Να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Και να σεβαστεί το δικαίωμα όλων στο γάμο και στη δημιουργία οικογένειας».

famelos
Κλείσιμο


Την ίδια ώρα, η συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ των βουλευτών δεν αφήνει αδιάφορους και αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζουν σε ζητήματα του επικείμενου νομοσχεδίου, αλλά και της πρότασης νόμου του κόμματος. Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας δήλωσε χθες πως «πρέπει να δούμε το θέμα της παρένθετης μητρότητας γιατί δεν μπορεί να γίνει εμπορεύσιμο το σώμα της γυναίκας». «Το υπάρχον καθεστώς υιοθεσιών είναι πάρα πολύ δύσκολο, πρέπει να το δούμε συνολικά», πρόσθεσε ο ίδιος. Από πλευράς της, η Κουμουνδούρου αναμένει να δημοσιευθεί το σώμα του νομοσχεδίου, προκειμένου να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, εκτιμώντας το ως «πολύ σοβαρό» για να διακινδυνεύσει όποιο σχόλιο επί θεωρητικού εδάφους.

Τεμπονέρας: «Τώρα είναι η ώρα των ιστορικών υπερβάσεων»

Εκτός από τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις, η Κουμουνδούρου καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα και την πίεση εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεδριάζει αύριο η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενόψει του 4ου Συνεδρίου. Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου μια πολιτική πλατφόρμα υπό το σύνθημα: «Μέτωπο Δημοκρατίας» δημοσιοποίησε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καταθέτοντας δημόσια τον προβληματισμό του για το μέλλον και τη δυναμική των προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως τονίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα των ιστορικών υπερβάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα. Οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, στη κατεύθυνση της ανασύνθεσης και ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας». «Επείγει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον άμεσο συντονισμό των δημοκρατικών δυνάμεων!», όπως επισημαίνει, προτείνοντας «με διεργασίες που ξεκινούν από την βάση για την δημιουργία σ όλη τη χώρα, «μετώπων δημοκρατίας» που θα διαμορφώνουν τους όρους της μεγάλης συνάντησης του προοδευτικού χώρου, με προγραμματική και πολιτική ενότητα, που θα στοχεύει στη προοδευτική διακυβέρνηση για την αλλαγή του υφιστάμενου πολιτικού και κοινωνικού μοντέλου, που οδηγεί σε ανισότητες και περιθωριοποίηση».

Υπό αυτήν την οπτική, ο κ. Τεμπονέρας καλεί την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «να προτείνει στο 4ο συνέδριο την έναρξη διαλόγου, συντονισμού και ενότητας δράσης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που αυτοπροσδιορίζονται στον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο, μακριά από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις του χθες», αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Αριστερά.

Η Παλαιστίνη στη… Βουλή

Η τελευταία μετεξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς πλέον σε κόμμα, κάνοντας το πρώτο βήμα αύριο, με την διεξαγωγή πανελλαδικής διήμερης Σύσκεψης Στελεχών. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του διημέρου θα οριστεί ο οδικός χάρτης στην διαδικασία της συγκρότησης έως την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελίδων και Πειραιώς 144). Συγκεκριμένα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν αύριο, Παρασκευή στις 18.30, με ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της πρότασης για τον οδικό χάρτη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Νάσο Ηλιόπουλο. Σημειωτέον ότι τα στελέχη της Νέας Αριστεράς έχουν προγραμματίσει 80 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις και για την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη Γιούσεφ Ντόρκχομ είχαν χθες ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και η βουλευτής, Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποφευχθεί η επέκταση του πολέμου στον Λίβανο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να καταθέσει αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα να μιλήσει στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμούντ Αμπάς. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε ότι η Νέα Αριστερά θα συμβάλει και έμπρακτα με την παρουσία της στη Βουλή στην αποκατάσταση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού και στην έμπρακτη υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας, τόσο στο αίτημα για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός όσο και στο ζήτημα της αρωγής προς τους αμάχους και της φροντίδας των τραυματιών.

Νέα Αριστερά: «Ως εδώ με τον βούρκο της σκανδαλολογίας»

Πάντως, η αγωνία και η αμηχανία που διακατέχουν πρόσωπα και τάσεις εντός, εκτός και επί ταυτά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των Ευρωεκλογών αναζωπύρωσε απότομα χθες τα παλιά πάθη, καθώς «πόλεμος» ξέσπασε αίφνης μεταξύ Νέας Αριστεράς και Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αναπαρήγαγε στα κοινωνικά δίκτυα δημοσίευμα για την σύναψη διαφημιστικής σύμβασης της εφημερίδας «Αυγή» με το Ινστιτούτο «Eteron», σχολιάζοντας πως «παραθέτω την είδηση με μόνο σχόλιο: ''Αυτοί ήταν οι του ηθικού πλεονεκτήματος των αρχών και αξιών της Αριστεράς''…..» σχολίασε ο Παύλος Πολακης με την Νέα Αριστερά να ανταπαντά πως «για τη νέα θρασύδειλη ανάρτηση του κ. Πολάκη, τον ενημερώνουμε ότι: Κανένα στέλεχος της Νέας Αριστεράς δεν είχε καμία σχέση, ούτε και γνώση των οικονομικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων που συνάπτανε τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ».

«Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα ήδη δημοσιευθέντα στοιχεία, η εν λόγω σύμβαση είχε καταληχθεί και συμφωνηθεί πριν καν τις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2023» προσθέτουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «αν η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να ανακυκλώνει σενάρια Συνομωσίας για να δικαιολογήσει τα αδιέξοδά της, είναι δικό της πρόβλημα. Από την πλευρά μας , δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο. Ως εδώ με τον βούρκο της σκανδαλολογίας».

polakis


Ειδήσεις σήμερα:

Survivor 2024: Η Ανδριάνα Καγιά έγινε η πρώτη που λέει «αντίο» στον Άγιο Δομίνικο - Δείτε βίντεο

«Πόλεμος» Νέας Αριστεράς - Πολάκη: «Ως εδώ με τον βούρκο της σκανδαλολογίας» απαντούν στην ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Φρίκη στα Μέγαρα: Ο 4χρονος που ξυλοκόπησε ο πατριός του, είχε νοσηλευτεί ξανά μετά από ξυλοδαρμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης