Εκλογές 2023: Προσκλητήριο Τσίπρα στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους –Στροφή στην «σταυροφορία» για την κοινωνική πλειοψηφία

Εκλογές 2023: Προσκλητήριο Τσίπρα στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους –Στροφή στην «σταυροφορία» για την κοινωνική πλειοψηφία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ζήτησε να λάβει τέλος το «διαίρει και βασίλευε» στο δημοκρατικό τόξο και επέμεινε πως ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ενισχύει στο τέλος της ημέρας την «ανεξέλεγκτη Δεξιά»

tsipras__14_
Δημοκρατικό μέτωπο που θα ξεκινά από τις παρυφές της ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα φτάνει μέχρι το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να οικοδομήσει στην νέα προεκλογική περίοδο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εμφανίστηκε χθες με νέο αφήγημα, προγραμματικό πλαίσιο και στόχους, αλλάζοντας άρδην την στρατηγική του ενόψει της δεύτερης κάλπης. Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στους πολιτικούς του αντιπάλους και στους κομματικούς του συντρόφους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να λάβει τέλος το «διαίρει και βασίλευε» στο δημοκρατικό τόξο και επέμεινε πως ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ενισχύει στο τέλος της ημέρας την «ανεξέλεγκτη Δεξιά», αναβαπτισμένη στις κάλπες, να επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα μέσω του Συντάγματος. «Θέλουν να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη κερδοσκοπία», όπως τόνισε.

Ανάχωμα στην «παντοδυναμία»

Υπό αυτήν την έννοια, το ανοιχτό, προοδευτικό κάλεσμα του κ. Τσίπρα απευθύνεται, κατά την Κουμουνδούρου σε «όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που δεν επέλεξαν και δεν επιλέγουν τη ΝΔ. Όλους όσους καταλαβαίνουν πόσο δυσμενές θα είναι για τη χώρα, για τη κοινωνία, για τη δημοκρατία, στη τελική και κρίσιμη κάλπη που θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα 4 χρόνια, να καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της 21ης Μαΐου», όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και πρόσθεσε: «τους καλούμε, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους μαζί μας. Να ενώσουνε τις φωνές και τις δυνάμεις τους. Γιατί όλοι μαζί, πιο δυνατοί, μπορούμε να φέρουμε την ανατροπή. Όλοι μαζί, πιο δυνατοί μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην αλαζονεία και το φόβο», σημείωσε.

Αφήνοντας πίσω την απλή αναλογική και την καταστροφολογία, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους παριστάμενους στην ομιλία του στην Νίκαια να μιλήσουν για… το σούπερ μάρκετ και τη βενζίνη, ενώ περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως πραγματιστή και μοναδικό εκφραστή των συμφερόντων της «κοινωνικής πλειοψηφίας», δίνοντας για πρώτη φορά – από πλευράς του- καθαρό ταξικό πρόσημο στη φετινή εκλογική κούρσα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «φωτογράφισε» ως δυνητικά μέλη της «κοινωνικής πλειοψηφίας», στην οποία θα απευθύνεται στο εξής:

•τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που οι αμοιβές τους δεν ανταποκρίνονται στους όρους απόδοσης και τις συνθήκες εργασίας

• τους συνταξιούχους που διαβιούν οριακά

•τους ανθρώπους που έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης τα τελευταία χρόνια

Κλείσιμο
•τους άνεργους, τις νέες και τους νέους

• το 30% που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

• τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατά χιλιάδες δοκιμάζουν αντοχές χωρίς αύριο

•τον αγροτικό κόσμο και γενικότερα τους ανθρώπους της υπαίθρου, που παράγουν με κόστος, για τους μεσάζοντες και τα καρτέλ στα τρόφιμα

• τους υγιείς επιχειρηματίες που επιχειρούν σε συνθήκες υψηλού κόστους και αθέμιτου ανταγωνισμού,

συνθέτοντας «εν κινήσει» την νέα του εκλογική βάση, όπου θα απευθύνεται μέχρι τις 25 Ιουνίου με σύνθημα «καμία ψήφος χαμένη».

Επιχειρώντας, ταυτόχρονα, τη δραστική επανασύνδεση με τα χαμηλά και μεσαία -οικονομικά και κοινωνικά- στρώματα από την λαϊκή Νίκαια, η «ολική επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με όρους «ταξικής πάλης» απέναντι στην «παντοδυναμία» Μητσοτάκη, προϋποθέτει, κατά τον κ. Τσίπρα τη διαρκή επεξήγηση των προγραμματικών του θέσεων, με μεγάλη συχνότητα στο εξής και ενώ θα έχει προηγηθεί μια γενναία αυτοκριτική. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν φταίει ο λαός, εμείς φταίμε που δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, που δεν καταφέραμε να εκφράσουμε τα μηνύματά μας με τρόπο αντίστοιχο των δυνατοτήτων και της ιστορία μας. Και αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πρώτος εγώ» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καλώντας τους πολίτες να μελετήσουν σε βάθος τις προεκλογικές δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φρένο στην εσωστρέφεια

Την ίδια ώρα, σε πιο προσωπικό τόνο, «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα». «Είμαστε όλοι και όλες εδώ όρθιοι και όρθιες» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε «πιστέψατε ποτέ στα αλήθεια ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να εγκαταλείψω τη μάχη;», κλείνοντας κάθε παράθυρο εσωστρέφειας και σεναριολογίας, τουλάχιστον έως τις 25 Ιουνίου. «Δεν εγκαταλείψαμε σε πιο δύσκολες στιγμές, σταθήκαμε όρθιοι, έτσι και τώρα σταθήκαμε όρθιοι. Πίστευαν ότι θα εγκαταλείψουμε τη μάχη. Πέσαμε πολλές φορές στη διαδρομή μας. Σηκωθήκαμε όμως και παλέψαμε» περιέγραψε και υποστήριξε πως από την Κοκκινιά στέλνεται το μήνυμα. «Σε όλους εσάς που ξενυχτάτε με τον πόθο να γυρίσει ένας βολικός ελεγχόμενος, συστημικός δικομματισμός. Σας απαντάμε από εδώ από τη Κοκκινιά: Δε πρόκειται να σας κάνουμε το χατίρι» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «οι λαϊκές γειτονιές, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα μείνουν χωρίς στήριγμα, χωρίς αποκούμπι, χωρίς κάποιον να εκπροσωπεί γνήσια τα ταξικά τους συμφέροντα», στην προοπτική διατήρησης του status του κόμματος εξουσίας.

Ως προς την νέα προεκλογική περίοδο, «θα παλέψουμε με καρδιά, με ψυχή, αλλά και με μυαλό. Βάζοντας στο επίκεντρο το πρόγραμμά μας. Μιλώντας στον κόσμο για τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «στις 25 Ιουνίου δεν έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Έχουμε μία νέα εκλογική μάχη. Την κρίσιμη. Την τελική εκλογική μάχη» με διακύβευμα το «ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Μεταφέροντας τη σύγκριση -και σύγκρουση- σε επίπεδο κορυφής.

Ωστόσο, «δεν πετάμε στα σύννεφα. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε όμως κι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή: Βγαλμένη από τα πιο δύσκολα χρόνια από όπου κρατούν οι ρίζες μας. Η ιστορία μας, η ιστορία των αγώνων του λαού μας, μας έχει μάθει ένα πράγμα: Χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται» επισήμανε με νόημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε ότι «εμείς όχι μόνο θα τη δώσουμε αλλά θα ματώσουμε αν χρειαστεί, για να τη κερδίσουμε», δηλώνοντας την αποφασιστικότητά του να δώσει προσωπικά την προεκλογική μάχη μέχρι τέλους.

Κάλπη, αντί για ΓΛΚ

Παρότι απέφυγε να αντιπαρατεθεί με το ΠΑΣΟΚ (πλην μιας φευγαλέας αναφοράς για το ναυάγιο της απλής αναλογικής), ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την άποψή του για την φορολόγηση των υπερκερδών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει -και το ανακάλυψαν δήθεν σήμερα, δυο χρόνια το λέμε- ότι πρέπει να φορολογηθούν εκτάκτως τα υπερκέρδη 7-8 -δεν είναι παραπάνω- μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να αποδοθούν τα χρήματα στην ελληνική κοινωνία, στον ελληνικό λαό. Όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη και όπως αναγκάστηκε να δεσμευτεί στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης απέναντί μου ότι θα τα φορολογήσει, είχε πει τότε, δήθεν, με 90%. Και όσο είδατε εσείς φορολόγηση, άλλο τόσο είδε και αυτός. Κανείς δεν την είδε».

Φοροεισπρακτικός καύσωνας

«Αλλά, προσέξτε: εμείς δεν μιλάμε για φόρους στους μικρομεσαίους, στη μεγάλη πλειοψηφία, στη μεσαία τάξη. Εμείς μιλάμε για μείωση φόρων στη μεγάλη πλειοψηφία με τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, της έμμεσης φορολογίας που έχει λεηλατήσει όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν μιλάμε για φόρους εμείς, μιλάμε για να βάλουμε ένα τέλος στην αισχροκέρδεια» σχολίασε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως διαφωνεί με την πρόταση για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

«Μας αξίζει ένα τέτοιο παρόν και ένα ακόμα χειρότερο μέλλον; Ή μήπως πρέπει να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποφανθεί πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή; Να αποφανθεί πόσο κοστίζει ένας καταχρεωμένος έμπορος που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα φάρμακα; Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ γνωστοποίησε «πως δεν θα πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αποφανθεί πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, θα πάμε στην κάλπη. Θα πάμε στην κάλπη μαζικά για να στηρίξουμε το πρόγραμμα για ρύθμιση των οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις», κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Έμπλεξαν... τις γραμμές τους με τους φόρους - Οι δηλώσεις και οι ανασκευές

Ηράκλειο: Τα πρώτα λόγια της 33χρονης που εγκατέλειψε τα τρία παιδιά της - «Τους είπα να καθίσουν λίγο μόνα»

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος: Ο μεγάλος αιρετικός - «Ρώτησε κανείς την αγελάδα πώς αισθάνεται που χύνει το γάλα»;

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης