Δημοσκόπηση Marc: Στις 10,5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες - Πρώτο το ΚΙΝΑΛ στους ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται ως «κεντρώοι» - Στις 16 μονάδες η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα στη δημοφιλία - Δεύτερος σε δημοτικότητα ο Ανδρουλάκης- Το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ

kalpi_main
Στις 10,5 μονάδες κατέγραψε την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η Marc, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 12 Φεβρουαρίου για λογαριασμό του ANT1. Παράλληλα, το 47% των πολιτών δηλώνει ότι το θέμα που απασχολεί περισσότερο είναι η ακρίβεια, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει το ίδιο για  την πανδημία. Μάλιστα, λίγες  ημέρες μετά από τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς, μόλις το   2,5% έχει ως μεγαλύτερη ανησυχία τις φυσικές καταστροφές. 

Κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη, ψηλά ο Ανδρουλάκης

Στο 31,5% καταγράφεται η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 21% και το Κίνημα Αλλαγής στο 14,6%, από 14,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, με το στατιστικό λάθος στο 3%.  Η ΝΔ καταγράφει απώλεια 1,1 ποσοστιαίας μονάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0.8 της μονάδας, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, περί το 20%. Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής εμφανίζουν σταθερότητα στα ποσοστά τους, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 15%. 

Οι ψηφοφόροι που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου επιλέγουν ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 27,7% , με τη ΝΔ να ακολουθεί με 27,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά πιο πίσω , 18,2%. 

Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 38,8% προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και το 30,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 7,2% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είχε ψηφίσει την Ελληνική Λύση το 2019. 

Τι λένε οι πολίτες για κυβερνήσεις συνεργασίας

Μόνον ένα ποσοστό 13,7% από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν  ΚΙΝΑΛ τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών - ένα σενάριο που είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα. Είναι το μοναδικό κόμμα όπου το σχετικό ποσοστό είναι διψήφιο - πράγμα που σημαίνει ότι μία τέτοια «ιδέα» δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά από το εκλογικό σώμα. 

Κατά τα άλλα, οι ψηφοφόροι κάθε κόμματος βλέπουν διαφορετικά τις προοπτικές της διακυβέρνησης: οι ψηφοφόροι της ΝΔ - που διατηρεί σημαντικό προβάδισμα από την επομένη των εκλογών του 2019, τάσσονται σε συντριπτικό ποσοστό, που φθάνει το 79,4% υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης του κόμματός τους, με το 15,1% να επιλέγει ένα σχήμα με ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. 

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σταθερά πίσω στις δημοσκοπήσεις, θέλουν αυτοδυναμία του κόμματός τους σε ποσοστό 44,1% , ενώ το 42,4% επιλέγει το αφήγημα Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» με το ΚΙΝΑΛ, του οποίου οι ψηφοφόροι ωστόσο μόνον σε ποσοστό 16,2% θέλγονται από μία τέτοια προοπτική. Περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής προτιμά κυβέρνηση  συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. 

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικά, το 37,7% των ψηφοφόρων επιθυμεί είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ είτε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ, ενώ μόλις το 26,8% προτιμά μία κυβέρνηση «με κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Δείτε την δημοσκόπηση: 









04_124_2
36_124_2
38_124_2
39a_124_2
39b_124_2
41_124_2
45_124_2
51_124_2
53_99_2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης