Χαλιμά Αντέν: Η πρώτη στον κόσμο μουσουλμάνα μοντέλα που περπάτησε στην πασαρέλα με χιτζάμπ εγκαταλείπει το μόντελινγκ

Χαλιμά Αντέν: Η πρώτη στον κόσμο μουσουλμάνα μοντέλα που περπάτησε στην πασαρέλα με χιτζάμπ εγκαταλείπει το μόντελινγκ

«Έπαψα να ελέγχω την ταυτότητά μου» - «Είχα τόσες πολλές εσωτερικές συγκρούσεις» - Δεν είναι μόνο η διαφορετικότητα που την έκανε να αισθάνεται δυσάρεστα στο χώρο του μόντελιγκ...

halima
Όπως λέει σε συνέντευξη της στο BBC η Χαλιμά Αντέν, η πρώτη μουσουλμάνα μοντέλα που περπάτησε στην πασαρέλα με χιτζάμπ, «έπαψα να έχω τον έλεγχο της ταυτότητάς μου».

Η μαύρη γαζέλα άνοιξε τα χαρτιά της για τον αμερικανικό οίκο Tommy Hilfinger, που συμμετείχε στο αφιέρωμα του BBC.

Το Νοέμβριο του 2020, η Αντέν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη βιομηχανία της μόδας που εκμεταλλεύεται, όπως είχε δηλώσει, τα νεαρά μοντέλα.

Τότε είχε τονίσει ότι συμβιβάστηκε με τις πεποιθήσεις και τις αξίες της κι ότι αισθάνθηκε «μειοψηφία μέσα σε μειοψηφία».

Κλείσιμο


Ωστόσο, στη νέα της συνέντευξη στο BBC , υποστηρίζει ότι, πριν το τέλος της καριέρας της ως μοντέλο, ένιωσε ότι είχε χάσει τον έλεγχο της ταυτότητάς της.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, εμπιστεύτηκα την ομάδα μου για να φτιάχνει το χιτζάμπ που φορούσα και εκεί ήταν που αντιμετώπισα προβλήματα», λέει. «Ένιωσα σαν να βάζουν ένα τζιν στο κεφάλι μου αντί για ένα κανονικό μαντήλι. Ο τρόπος που το έκαναν, με έκαναν να απομακρυνθώ από τη δική μου εικόνα. Το χιτζάμπ άρχισε να συρρικνώνεται και να γίνεται όλο και μικρότερο σε κάθε φωτογράφηση», προσθέτει.

Το 2016, η Αντέν ήταν η πρώτη μουσουλμάνα που συμμετείχε ως υποψήφια στο διαγωνισμό «Miss Minnesota USA» φορώντας χιτζάμπ. Αργότερα υπέγραψε συμφωνία με το πασίγνωστο πρακτορείο μοντέλων IMG Models.



«Όταν ξεκίνησα το μόντελινγκ σκέφτηκα:« Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για τόσα πολλά κορίτσια που ανήκουν στην κοινότητά μου »...Ποτέ δεν είδα σε περιοδικό κάποια με χιτζάμπ, ήθελα να είμαι αυτό το άτομο και για τα άλλα κορίτσια, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια της καριέρας μου, είχα τόσο πολλές εσωτερικές συγκρούσεις», παραδέχεται στο BBC.

Η Αντέν, που είχε εμφανιστεί στο περιοδικό «Sports Illustrated» με χιτζάμπ , έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πολλές μουσουλμάνες αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν με τα στάνταρ της ομορφιάς: «Ήθελα απλά να τους πω είναι δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός. Η διαφορετικότητα μπορεί να είναι και όμορφη».

«Μεγαλώνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποτέ μου δεν ένιωσα ότι κάποιος με αντιπροσώπευε γιατί ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό, δεν μπορούσα ποτέ να δω ένα κορίτσι που να φοράει χιτζάμπ», έχει πει παλαιότερα σε βίντεο από τα παρασκήνια της φωτογράφησης. «Να μην φοβάστε να είστε οι πρώτοι».



Η Αντέν, που κατάγεται από την Σομαλία, μεγάλωσε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα, προτού μετακομίσει με την οικογένειά της στις ΗΠΑ σε ηλικία 7 ετών. Η φωτογράφισή της για το περιοδικό «Sports Illustrated» έγινε στην παραλία Γουαταμού της Κένυας.

«Σκέφτομαι διαρκώς πως ήμουν σε ηλικία 6 ετών στην ίδια αυτή χώρα, σε ένα καταφύγιο προσφύγων», δήλωσε στο περιοδικό η Αντέν. «Επομένως, το να μεγαλώσω ζώντας το αμερικανικό όνειρο και να επιστρέψω στην Κένυα για φωτογράφηση για το Sports Illustrated, δεν νομίζω πως είναι μια ιστορία που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ποτέ».

Τον Μάρτιο του 2020 ήταν ένα από τα πρώτα μαύρα μοντέλα με χιτζάμπ που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Vogue Arabia», μαζί με την Ικράμ Αμπντί Ομάρ και την Αμίνα Αντάν. Πέρυσι τον Απρίλιο ήταν η πρώτη γυναίκα με χιτζάμπ που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής «Vogue».



Λίγους μήνες αργότερα, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το χώρο του μόντελινγκ.




Ειδήσεις σήμερα:

Φολέγανδρος: Εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Νάξου ο 30χρονος - Πληροφορίες για επιληπτική κρίση ή απόπειρα αυτοκτονίας


Γιάννης Αντετοκούνμπο - «Ύμνοι» δίχως τέλος: «Το πιο τρομακτικό είναι ότι θα γίνεται όλο και καλύτερος»


Σέλμα Μπλερ: Παρά την σκλήρυνση κατά πλάκας, ιππεύει και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα (βίντεο)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης