Χαλίμα Άντεν: Η μουσουλμάνα εγκαταλείπει την πασαρέλα για χάρη των θρησκευτικών της πεποιθήσεων

Χαλίμα Άντεν: Η μουσουλμάνα εγκαταλείπει την πασαρέλα για χάρη των θρησκευτικών της πεποιθήσεων

«Και με 10 εκατομμύρια δολάρια δεν θα διακινδύνευα ποτέ ξανά το χιτζάμπ μου», δήλωσε το πρώτο μοντέλο που πόζαρε με μαντίλα και μπουρκίνι - Αν και αποσύρεται, διευκρινίζει ότι θα βρίσκεται στη μόδα με τους δικούς της όρους

alifa
Άφησε μία μεγάλη καριέρα στο μόντελινγκ εγκαταλείποντας την πασαρέλα αφού αισθάνθηκε ότι πιέστηκε θέτοντας σε κίνδυνο τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις.

Η μουσουλμάνα Χαλίμα Άντεν, το πρώτο μοντέλο που εμφανίστηκε με μαντίλα και μπουρκίνι στο στο τεύχος του περιοδικού «Sports Illustrated», άνοιξε στην καρδιά της στο Instagram περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο «τοξικό χάος που ονομάζεται μόδα».

Στις αναρτήσεις της, όπως αναφέρει το CNN, διηγείται ότι έπρεπε να «παρακάμπτει» τις προσευχές, να φοράει ρούχα στα οποία δεν αισθανόταν άνετα και να φοράει το χιτζάμπ με τρόπους που ένιωθε ότι προδίδει τις αξίες της.

«Θα μπορούσαν να μου τηλεφωνήσουν αύριο αλλά και με 10 εκατομμύρια δολάρια δεν θα διακινδύνευα ποτέ ξανά το χιτζάμπ μου», έγραψε με παράπονο στο Instagram.


Halima Aden: In The Bag | Episode 19 | British Vogue


Κλείσιμο
Η Άντεν δεσμεύτηκε επίσης να μην εμφανιστεί ποτέ σε πασαρέλα ή να ταξιδέψει επί μήνες για θέματα μόδας, προσθέτοντας ότι «από εκεί προέρχεται όλη η κακή ενέργεια».

Ζούσε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα προτού μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εμφανίστηκε με μαντίλα στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue

Ήταν η πρώτη γυναίκα που φορώντας μαντίλα εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue αλλά και μία από τις πρώτες που εμφανίστηκαν με χιτζάμπ στην αραβική έκδοση του περιοδικού «Vogue».

Η μητέρα της Άντεν την ενθάρρυνε εδώ και καιρό να αποχωρήσει από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά μόλις ξέσπασε η πανδημία Covid-19 και το μοντέλο έμεινε στο σπίτι κάνοντας ένα διάλειμμα από τη βιομηχανία της μόδας, «τελικά συνειδητοποίησε ότι είχε ακολουθήσει λάθος δρόμο», όπως η ίδια παραδέχεται.

halima_vogue


Οι φωτογραφίσεις που μετάνιωσε

Η μαύρη γαζέλα εξέφρασε επίσης τη λύπη της για μια φωτογράφιση με τζιν της εταιρείας «American Eagle».

«Γιατί τους άφησα να βάλουν τζιν στο κεφάλι μου, όταν εκείνη την περίοδο φορούσα μόνο φούστες και μακριά φορέματα;» έγραψε, εξηγώντας ότι «ήταν τόσο απελπισμένη τότε που ξέχασε ποια ήταν».

Η Άντεν αναφέρθηκε επίσης σε μία φωτογράφηση για το περιοδικό «Glamour το 2017», που την έδειχνε μ΄ ένα πράσινο περιτύλιγμα κάτω από το hijab και φτερά γύρω από το λαιμό της.

«Πήγα πίσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου κι έκλαψα μετά από αυτή τη φωτογράφιση γιατί βαθιά μέσα μου ήξερα ότι δεν ήταν σωστό. Αλλά φοβόμουν να μιλήσω», έγραψε. «Επίσης, έχεις πολύ μεγάλη πίεση όταν είσαι η ΠΡΩΤΗ που το κάνεις».

Η Άντεν πρόσθεσε επίσης ότι σε πολλές άλλες φωτογραφίσεις, αν και το κεφάλι της ήταν καλυμμένο, το μαντήλι δεν κάλυπτε το στήθος της.

VOGUE HIJABI MODEL LEAVES INDUSTRY


«Αυτές οι φωτογραφήσεις «ουσιαστικά σβήνουν εντελώς το χιτζάμπ μου», είπε.

Στο πλευρό της μουσουλμάνας καλλονής βρέθηκαν μεταξύ άλλων η διάσημη τραγουδίστρια Rihanna και το μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ.

«Περήφανες που είσαι πιστοί στην ακεραιότητά σου», έγραψε το supermodel Ναόμι Κάμπελ σε ανάρτηση της Άντεν στο Instagram.

«Είσαι αληθινή ηλιαχτίδα και χαρά από τότε που σε γνωρίζω. Και ελπίζω ότι τα μονοπάτια μας συνεχίσουν να ανεβαίνουν και να λάμπουν», προσθέτει η Ναόμι.

Η Άντεν, Αμερικανοσομαλή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο προσφυγικό καταυλισμό Κακούμα στην Κένυα, πριν μετακομίσει με την οικογένειά της στις ΗΠΑ το 2004, όταν ήταν 7 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Σεντ Λούις στο Μισούρι.

Άλλαξε η ζωή της όταν μετείχε στον διαγωνισμό «Miss Minnesota USA»

Η Άντεν παραδέχεται ότι είχε δυσκολία να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή στις ΗΠΑ και λαχταρούσε το σπίτι της στην Κακούμα. Ωστόσο, η ζωή της άλλαξε το 2016, όταν έγινε η πρώτη διαγωνιζόμενη που φόρεσε μαντίλα και μπουρκίνι στη διαγωνισμό «Miss Minnesota USA». Η Άντεν βρέθηκε στον ημιτελικό του διαγωνισμού.

«Υπάρχουν τόσες πολλές Μουσουλμάνες που αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν στο πρότυπο ομορφιάς που επιτάσσει η κοινωνία», είχε δηλώσει στο CNN το 2018. «Απλώς ήθελα να τους πω ότι είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός, το να είσαι διαφορετικός είναι επίσης όμορφο».

Παρά το γεγονός ότι στεναχωριέται που πιέστηκε τόσο πολύ από τη βιομηχανία της μόδας, είναι περήφανη για μία σειρά φωτογραφίσεις που έγιναν με σεβασμό, όπως λέει: Για παράδειγμα, το εξώφυλλο της αραβικής έκδοσης της Vogue μαζί με δύο άλλα μαύρα μοντέλα που φορούσαν χιτζάμπ: τους Ικράμ Αμβπι Ομάρ και την Αμίνα Αντάν.

Πάντως, αν και αποσύρεται από την πασαρέλα η Άντεν έσπευσε να διευκρινίσει πως θα κινείται στο χώρο της μόδας αλλά με τους δικούς της όρους.


Δείτε βίντεο: Χαλίμα Άντεν: Η μουσουλμάνα εγκαταλείπει την πασαρέλα για χάρη των θρησκευτικών της πεποιθήσεων
Χαλίμα Άντεν: Η μουσουλμάνα εγκαταλείπει την πασαρέλα για χάρη των θρησκευτικών της πεποιθήσεων


Ειδήσεις σήμερα:

Παράταση έως τις 31/12 για την υποχρεωτική τηλεργασία

Κινηματογραφική κλοπή από θυρίδες τράπεζας στο Νέο Ψυχικό

Κικίλιας για αρνητές εμβολίου: Μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Ευθύνη μας να τους πείσουμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης