Καταλειφός για Κιμούλη: Η γενιά μας να ζητήσει συγγνώμη - Αντιδράσεις από Καφετζόπουλο και Οικονομάκη

Καταλειφός για Κιμούλη: Η γενιά μας να ζητήσει συγγνώμη - Αντιδράσεις από Καφετζόπουλο και Οικονομάκη

Πήρε θέση ο διακεκριμένος ηθοποιός και με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε πως «ανήκει στην ίδια γενιά με τον Κιμούλη» και πως αυτή η γενιά παρέλαβε μια ολόκληρη μυθολογία για τις σκληρές πρόβες...

Dimitris_Kataleifos
Θέση για την υπόθεση του Γιώργου Κιμούλη πήρε με ανάρτησή του στο Facebook o Δημήτρης Καταλειφός. Ο διακεκριμένος ηθοποιός μέσα από το κείμενό του αισθάνθηκε ότι πρέπει εκείνος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της γενιάς του να  ζητήσουν «συγγνώμη» από τους νεότερους ηθοποιούς. Έντονες όμως ήταν οι αντιδράσεις του Αντώνη Καφετζόπουλου και του Δημήτρη Οικονομάκου για την δημόσια τοποθέτησή του. 

Σε συγκεκριμένο σημείο του κειμένου και αναφερόμενος στον συνάδελφό του Γιώργο Κιμούλη γράφει τα εξής: «Ανήκω στην ίδια γενιά με τον Γιώργο Κιμούλη. Αυτή η γενιά παρέλαβε μια ολόκληρη μυθολογία για τις σκληρές πρόβες, τις απαιτήσεις σκηνοθετών που συχνά γίνονταν ακραίες, για ομηρικούς καυγάδες μεταξύ των συντελεστών μιας παράστασης και άλλα πολλά. Η δική μας γενιά συνέχισε σε μεγάλο βαθμό κάπως στα ίδια- ίσως και σε χειρότερα- ακόμα χνάρια, γιατί η όλη εποχή εξελίχθηκε γενικά χειρότερα. Εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία τα πράγματα αλλάζουν σε τρομακτικό βαθμό».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δημήτρη Καταλειφού

Με αφορμή όλα αυτά τα οδυνηρά πράγματα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θέατρο, θυμήθηκα μια φράση που λέει ο Σκηνοθέτης στην αριστουργηματική ταινία του Μπέργκμαν «Μετά την πρόβα»: Το θέατρο είναι ιδρώτας, σπέρμα και σκατά».

Ανήκω στην ίδια γενιά με τον Γιώργο Κιμούλη. Αυτή η γενιά παρέλαβε μια ολόκληρη μυθολογία για τις σκληρές πρόβες, τις απαιτήσεις σκηνοθετών που συχνά γίνονταν ακραίες, για ομηρικούς καυγάδες μεταξύ των συντελεστών μιας παράστασης και άλλα πολλά.

Η δική μας γενιά συνέχισε σε μεγάλο βαθμό κάπως στα ίδια- ίσως και σε χειρότερα- ακόμα χνάρια, γιατί η όλη εποχή εξελίχθηκε γενικά χειρότερα. Εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία τα πράγματα αλλάζουν σε τρομακτικό βαθμό. Το θέατρο φυσικά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Αν τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα ή χειρότερα θα το δείξει η ιστορία.

Η νέα εποχή μάς επιτρέπει να μιλάμε. Αυτό ίσως πραγματικά να είναι καλύτερο και υγιέστερο. Και σίγουρα θα είναι υγιέστερο να μιλάμε τη στιγμή που υφιστάμεθα την οποιαδήποτε αδικία ή παραβίαση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν γινόταν για πολλούς λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Ας το δούμε με ψυχραιμία και κατανόηση.

Ας πάψουμε να κατηγορούμε με ευκολία θύτες και θύματα. Κάθε γενιά χρειάζεται ένα «μπράβο», έναν έπαινο, για ό,τι προσέφερε, και οφείλει ένα συγγνώμη για τα λάθη που σίγουρα διέπραξε, γιατί είναι αδύνατον να μην κάνει λάθη.

Ας θεσπίσουμε από την αρχή κάποιους καινούργιους κανόνες για το θέατρο. Και για τη θεατρική εκπαίδευση και για το επάγγελμα. Το απαιτεί η νέα εποχή.

Μέχρι τώρα ήταν μια συγκεχυμένη κατάσταση, μέσα στην οποία έβρισκε έδαφος και η κατάχρηση εξουσίας και η σιωπηλή και οδυνηρή υποταγή. Κι αυτά πολλές φορές τα εκλαμβάναμε μέσα στη γενική μας σύγχυση σαν απαραίτητα για να κάνουμε τέχνη. Ας θέσουμε καινούργια πλαίσια για μια δημιουργική συνύπαρξη στον μικρό μεγάλο κόσμο του θεάτρου. Το απαιτούν οι καιροί.

Κατά συνέπεια προτείνω όχι μόνο ο Γιώργος Κιμούλης αλλά όλη η γενιά μας να πει ένα μεγάλο συγγνώμη στους νεότερους για λάθη που κι εμείς παραλάβαμε ή συνεχίσαμε, και οι νεότεροι να δώσουν αυτή τη συγγνώμη και να προχωρήσουμε ξανά όλοι μαζί. Το θέατρο με αφορμή την πανδημία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί. Ας μη το τραυματίζουμε κι εμείς με τα ίδια μας τα χέρια.


Με αφορμή όλα αυτά τα οδυνηρά πράγματα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θέατρο, θυμήθηκα μια φράση που λέει ο...

Δημοσιεύτηκε από Δημήτρης Καταλειφός στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
Η απάντηση του Δημήτρη Οικονομάκη και του Αντώνη Καφετζόπουλου σε Καταλειφό για Κιμούλη

Τη δική τους απάντηση στα όσα υποστήριξε ο Δημήτρης Καταλειφός για τον Γιώργο Κιμούλη έδωσαν ο Δημήτρης Οικονομάκης και ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Οικονομάκης
Δημήτρης Οικονομάκης


Δημήτρης Οικονομάκης: Με πρόσβαλε και με θύμωσε αυτή του η φράση... «έ, της μόδας είναι!»

«Ζούμε σε μιά εποχή που η κοινωνία σπάει την σιωπή κι ανέχεται λιγότερα. Ας μην θάψουμε το παράπονο αυτών που μίλησαν πίσω από τη "συλλογική" ευθύνη της γενιάς. Κι ας μην κρύψουμε τους θύτες πίσω από το φιλότιμο και τη συγγνώμη της "παρέας"» συνεχίζει και συμπληρώνει: «Δούλεψα στο θέατρο και αυτό που μου έμεινε, κάθε φορά, ήταν η μαγεία. Κι αυτοί που την μοιράστηκαν δεν κοιτούσαν ηλικίες. Κι ούτε χωρίζονταν σε σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Οφείλουμε σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και δεν ζητάμε ομαδικές συγγνώμες από αυτούς που τολμούν να ταξιδέψουν σε θάλασσα φουρτουνιασμένη. Και με το έργο τους να μας φέρουν αντιμέτωπους με τον κρυμμένο εαυτό μας. Δεν είχα προσωπική γνώμη για τον Κιμούλη. Κι ούτε συνάντησα Κιμούληδες που να ταιριάζουν στις περιγραφές. Αλλά οι καταγγελίες παραέγιναν πολλές. Και με πρόσβαλε και με θύμωσε αυτή του η φράση …."έ, της μόδας είναι!". Πόσο περιφρονητική απάντηση στις κατηγορίες. Αλλά η μόδα είναι όμορφη ενίοτε. Κι απελευθερωτική» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Οικονομάκης, απαντώντας στον Δημήτρη Καταλειφό για τον Γιώργο Κιμούλη.
Κλείσιμο

“Κατά συνέπεια προτείνω όχι μόνο ο Γιώργος Κιμούλης αλλά όλη η γενιά μας να πει ένα μεγάλο συγγνώμη στους νεότερους για...

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Ikonomakis στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
Αντώνης Καφετζόπουλος προς Δημήτρη Καταλειφό για Γιώργο Κιμούλη: Δεν συμφωνώ Δημήτρη

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος από την πλευρά του πήρε θέση και απάντησε στον συνάδελφό του Δημήτρη Καταλειφό ξεκαθαρίζοντας από την αρχή πως δεν συμφωνεί μαζί του. Όπως λέει, «"όλα αυτά τα οδυνηρά" δεν "συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θεατρο". Συμβαίνουν εδω και δεκαετίες».

kafetzopoulos
Αντώνης Καφετζόπουλος


Και προσθέτει με νόημα: «Κι ο Μπέργκμαν στις μέρες μας και άλλα ιερά τέρατα, δικά μας και ξένα, θα πρεπει επιτέλους να ειδωθούν και κάτω απο το σημερινό φως. Το 1650 καίγαν γυναίκες με ασήμαντες αφορμές. Στις μέρες μας μονο φρίκη φέρνει μια τετοια σκέψη.
Υπάρχουν -και υπήρχαν πάντοτε- και εκείνοι που δεν υπέκυψαν στον ρόλο του θιασάρχη-αφέντη».

Στην ανάρτησή του για τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Γιώργο Κιμούλη και το θέατρο, ο Αντώνης Καφετζόπουλος υπογραμμίζει: «Η συγνώμη απο όλους γενικώς και αορίστως είναι παραπλανητική και αδικεί τα θύματα που επιτέλους, με βάσανο προσωπικό, ανοίγουν την καρδιά και το στόμα τους» και καταλήγει: «Η ανθρώπινη εμπειρία δείχνει οτι "τα πράγματα" ειναι παντα "καλυτερα" όταν μιλάμε. Edit/υστερόγραφο: για να προλάβω την ασχετίλα οφείλω να δηλώσω πολυ καθαρά ότι εκτιμώ απεριόριστα τον Δημητρη Καταλειφο. Και να υπογραμισω οτι η εκτίμηση μου αυτή άφορα και το τι είδους άνθρωπος ειναι ο Δημητρης».

Δεν συμφωνώ Δημητρη. Κατ’ αρχήν «όλα αυτά τα οδυνηρά» ΔΕΝ «συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θεατρο». Συμβαίνουν εδω...

Δημοσιεύτηκε από Andoni Kafetzopoulos στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021


Ειδήσεις σήμερα:

Εξαδάκτυλος: Για εμβόλια, η Ε.Ε. μπορεί να στραφεί και στο ρώσικο και στο κινεζικό

Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά καταγγέλλουν τον Κώστα Σπυρόπουλο για σεξουαλική παρενόχληση

Πρύτανης ΑΠΘ (ΘΕΜΑ 104,6): «Οι πρυτάνεις δεν γνωρίζουν από επιχειρήσεις, ούτε αρκούν οι σεκιούριτι στα ΑΕΙ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης