Δριμύ «κατηγορώ» για Facebook και Twitter: «Κουκούλωσαν» το ρεπορτάζ για τα «sex & drugs» του υιού Μπάιντεν

Δριμύ «κατηγορώ» για Facebook και Twitter: «Κουκούλωσαν» το ρεπορτάζ για τα «sex & drugs» του υιού Μπάιντεν

«Σφυροκόπημα» αναρτήσεων από τον Τραμπ κατά Facebook και Twitter - Τι ισχυρίζονται New York Post και Τζουλιάνι που εμπλέκουν τον Χάντερ Μπάιντεν σε ιστορίες διαφθοράς, σεξ και ναρκωτικών - Το χειριστήκαμε απαράδεκτα, λέει ο CEO του Twitter

hunter
Φωτιά έχει βάλει στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ η απόφαση που έλαβαν το Facebook και το Twitter  την Τετάρτη να περιορίσουν τη διάδοση ενός αμφιλεγόμενου άρθρου της New York Post που στρέφεται κατά του Τζο Μπάιντεν, μια απόφαση που προκάλεσε οργή στην παράταξη των Συντηρητικών και πυροδότησε νέες συζητήσεις για το πώς οι πλατφόρμες των social media πρέπει να αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Με μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση ενάντια σε μεγάλο ειδησεογραφικό μέσο, το Twitter εμπόδισε χρήστες να δημοσιεύουν συνδέσμους που οδηγούσαν στο άρθρο της Post αλλά και φωτογραφίες από το ρεπορτάζ. Οι χρήστες που επιχείρησαν να μοιραστούν το δημοσίευμα έβλεπαν μια ειδοποίηση που ανέφερε: «Δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε αυτό το αίτημα, επειδή αυτός ο σύνδεσμος έχει αναγνωριστεί από το Twitter ή τους συνεργάτες μας ως δυνητικά επιβλαβής». Επίσης, οι χρήστες που έκαναν κλικ ή retweet σε σύνδεσμο που είχε ήδη αναρτηθεί στο Twitter έβλεπαν το προειδοποιητικό μήνυμα «ο σύνδεσμος ενδέχεται να μην είναι ασφαλής».

Trump Calls Report on Hunter Biden a 'Smoking Gun'


Σύμφωνα με τoν Guardian, το Twitter δήλωσε ότι περιόρισε τη διάδοση του άρθρου λόγω αμφιβολιών σχετικά με την «προέλευση των υλικών» που περιλαμβάνονται σε αυτό, και που υποτίθεται ότι προήλθαν από έναν υπολογιστή που είχε αφήσει ο Χάντερ Μπάιντεν (γιος του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση) σε κατάστημα επισκευής Η/Υ του Delaware τον Απρίλιο του 2019. Οι πολιτικές του Twitter απαγορεύουν την «απευθείας διανομή περιεχομένου που έχει αποκτηθεί μέσω ηλεκτρονικής πειρατείας και περιέχει ιδιωτικές πληροφορίες».


Twitter CEO speaks out after tech giant suppresses NY Post's Hunter Biden story
Κλείσιμο


Η εταιρεία εξήγησε περαιτέρω την απόφασή της με μια σειρά από tweets την Τετάρτη, εξηγωντας ότι μερικές από τις εικόνες του άρθρου περιείχαν προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες. Η πολιτική του Twitter κατά της δημοσίευσης υλικού από ηλεκτρονική πειρατεία θεσπίστηκε το 2018. Ο Τζακ Ντόρσεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, δήλωσε ότι η επικοινωνία της εταιρείας σχετικά με την απόφαση περιορισμού της διάδοσης του άρθρου δεν ήταν και η καλύτερη, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ομάδα δεν μοιράστηκε εξαρχής περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της απόφασης να μπλοκάρει την κοινοποίηση URL.

Και το Facebook όμως από τη μεριά του έθεσε περιορισμούς στους συνδέσμους του δημοσιεύματος, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητά του. «Αυτό έγινε στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας που ακολουθούμε για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Facebook, ο Άντι Στόουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το Twitter περιορίζει άμεσα τη διάδοση πληροφοριών από έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο, με την πλατφόρμα να καθώς εφαρμόζει ολοένα και αυστηρότερους κανόνες κατά της παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Το απόγευμα της Τετάρτης το Twitter φέρεται να κλείδωσε ακόμη και τον προσωπικό λογαριασμό της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνανι, επειδή κοινοποίησε το επίμαχο άρθρο.



Τις τελευταίες εβδομάδες, το Twitter ανακοίνωσε ότι θα προειδοποιεί τους χρήστες που προσπαθούν να κάνουν retweet έναν σύνδεσμο, χωρίς πρώτα να κάνουν κλικ σε αυτόν για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, άρχισε να λαμβάνει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης και των προτροπών για βία που δημοσιεύτηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλες δημόσιες φιγούρες, σύμφωνα με την Guardian.

Οι παρεμβάσεις της Τετάρτης γύρω από το άρθρο της New York Post προκάλεσαν την άμεση αντίδραση εκπροσώπων της δεξιάς παράταξης στις ΗΠΑ, που κατηγόρησαν το Facebook και το Twitter ότι προστατεύουν τον Μπάιντεν, ο οποίος προηγείται του Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Η New York Post επέκρινε σφοδρά τις πλατφόρμες, λέγοντας ότι προσπαθούν να στηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν και υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα του ρεπορταζ - κάτι που δεν είναι αλήθεια σύμφωνα με την Guardian. «Το Facebook και το Twitter δεν είναι πλατφόρμες social media. Είναι μηχανές προπαγάνδας» αναφέρει ένα άρθρο γνώμης στο site της Post.

Εν τω μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ έγραψε μια επιστολή στον Ντόρσεϊ, όπου αναφέρει: «Η λογοκρισία του Twitter εις βάρος αυτού του ρεπορτάζ είναι αρκετά υποκριτική, δεδομένης της προθυμίας του να επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται άλλα δημοσιεύματα με λιγότερο αξιόπιστες πηγές που στρέφονται κατά άλλων υποψηφίων».

Smoking-gun email reveals how Hunter Biden introduced Ukrainian businessman to dad | New York Post


Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τζέικ Σνάιντερ, χαρακτήρισε το μπλοκάρισμα του λογαριασμού της ΜακΈνανι «απολύτως απαράδεκτο», ενώ η ίδια η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έγραψε σε ανάρτησή της: «Η λογοκρισία πρέπει να καταδικαστεί».

Ακόμη και μη συντηρητικοί επέκριναν την επιλογή των πλατφόρμων να περιορίσουν τη διάδοση του άρθρου, σημειώνοντας ότι ενισχύει το δεξιό αφήγημα που θέλει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να λογοκρίνουν τις συντηρητικές απόψεις. Η απόφαση όντως πολιτικοποιήθηκε αστραπιαία - με τους House Republicans να δημοσιεύουν το ρεπορτάζ στον ιστότοπό τους, ώστε ο σύνδεσμος να μπορεί να κοινοποιείται χωρίς λογοκρισία.

Τι αναφέρει το άρθρο

Το δημοσίευμα της Post εμπλέκει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και νυν αντίπαλο του Τραμπ σε φερόμενο σκάνδαλο σε σχέση με την επιχείρηση του γιου του Χάντερ στην Ουκρανία.

Η πηγή της εφημερίδας, ένας ανώνυμος ιδιοκτήτης καταστήματος επισκευής Η/Υ, είπε στην Post ότι έδωσε ένα αντίγραφο του σκληρού δίσκου του εγκαταλελειμμένου υπολογιστή στον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ. Ο Τζουλιάνι - που προώθησε το υλικό στην εφημερίδα -  υποστηρίζει ότι ο σκληρός δίσκος περιείχε πάνω από 1.000 ανάρμοστες έως και παράνομες φωτογραφίες του Χάντερ Μπάιντεν, ενοχοποιητικά email και βίντεο που συνδέεται με σεξ και χρήση ναρκωτικών.



Το ρεπορτάζ επικεντρώθηκε σε ένα email από τον Απρίλιο του 2015, στο οποίο ένας σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του Burisma ευχαριστούσε τον Χάντερ που τον προσκάλεσε σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον πατέρα του. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποια αναφορά για το πότε είχε προγραμματιστεί η συνάντηση ούτε για το αν τελικά είχε πραγματοποιηθεί.

«Έρευνες από τον Τύπο και ακόμη και από δύο επιτροπές της ελεγχόμενης από Ρεπουμπλικανούς Γερουσίας, οι εργασίες των οποίων κρίθηκαν μη νόμιμες και πολιτικοποιημένες από έναν συνάδελφο του GOP, έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: ότι ο Τζο Μπάιντεν εφάρμοσε την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ ως προς την Ουκρανία και δεν έκανε τίποτα μεμπτό», δήλωσε ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος της εκστρατείας Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τραμπ έχουν επιβεβαιώσει τα παραπάνω.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πλευρά του Μπάιντεν τονίζεται ότι καμία συνάντηση όπως αυτή που περιγράφει η Post δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, βάσει των επίσημων προγραμμάτων του πρώην αντιπροέδρου. Η Guardian επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι που αμφισβητούν το ρεπορτάζ, επικαλούμενοι το παρελθόν του Τζουλιάνι στην παραπληροφόρηση και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τους Μπάιντεν και την Ουκρανία.

«Σφυροκόπημα» αναρτήσεων από τον Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικτή» κίνηση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook να προσπαθήσουν να αποκλείσουν τη διάδοση του αμφιλεγόμενου δημοσιεύματος. «(Είναι) τόσο φρικτό το ότι το Twitter και το Facebook απέκρυψαν το άρθρο με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποτελούν το ‘όπλο η κάννη του οποίου καπνίζει’ για τον κοιμήση Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ στη New York Post», στηλίτευσε ο Τραμπ μέσω Twitter, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει «τίποτα χειρότερο από έναν διεφθαρμένο πολιτικό».






«Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα email, τα αρχεία από συναντήσεις, τις καταγραφές από τηλεφωνικές και άλλες συνομιλίες και τα αρχεία που σχετίζονται με την εμπλοκή του στις επιχειρηματικές δραστηριότητες μελών της οικογενείας του και την αθέμιτη άσκηση επιρροής σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κινας», έγραψε σε μία ακόμη ανάρτηση ο Αμερικανός πρόεδρος.





Ειδήσεις σήμερα: 

Μίκης Θεοδωράκης: Χειροκροτώ τους δικαστές για τη Χρυσή Αυγή, δεν τελείωσε ο αγώνας κατά του φασισμού

Σύνοδος Κορυφής: Πιέζει η Ελλάδα για κυρώσεις στον Ερντογάν, διστάζει το Βερολίνο

Διακόπουλος στο podcast του protothema.gr: Πρέπει να δώσουμε σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης