Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για τα εμβόλια στην Ευρώπη: Επισπεύδεται της Moderna - Δεν υπάρχει πρόβλημα διανομής λέει η Pfizer

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για τα εμβόλια στην Ευρώπη: Επισπεύδεται της Moderna - Δεν υπάρχει πρόβλημα διανομής λέει η Pfizer

Μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna - 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer ζήτησε η ΕΕ - Δεν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή ή τη διανομή του εμβολίου, λέει ο Μπουρλά - Μέρκελ: Ο εμβολιασμός ξεκινά μετά τα Χριστούγεννα

VACCINE_PFIZER_2
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, υποχρεώνει τις Αρχές να κινηθούν με ταχύτητα και νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, για την έγκριση κυκλοφορίας και χρήσης των εμβολίων που έχουν ήδη αναπτυχθεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο 
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επισπεύσει κατά περίπου μια εβδομάδα, στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεδρίασή του για τη γνωμοδότηση και την πιθανή έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19.

Οι Αμερικανοί παρασκευαστές της Moderna έστειλαν πρόσθετα δεδομένα γρηγορότερα από το αναμενόμενο, και ο EMA θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση, έξι ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου, για να «εκδώσει τα πορίσματά μου, αν αυτό είναι εφικτό», ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ.

Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη από το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής εμβολίων του FDA για την έγκριση έκτακτης άδειας χρήσης του εμβολίου στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ θα παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να αγοράσει έως 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 αφού τον Ιούλιο απέρριψε την ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους και εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ. Το έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα λίγο αφότου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός στην Ευρώπη θα ξεκινήσει στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου- ανάλογα με το πότε θα φτάνουν σε κάθε χώρα τα εμβόλια που η αποστολή τους θα ξεκινήσει προς όλες τις χώρες στις 26 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο για επιπλέον εμβόλια από τη Pfizer έρχεται αφού κάποια από τα υποψήφια εμβόλια που παρήγγειλε η ΕΕ σημείωσαν μη αναμενόμενες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές, αναγκάζοντας το ευρωπαϊκό μπλοκ και άλλα πλούσια κράτη να στηριχθούν προς το παρόν σε εμβόλια από λιγότερους παρασκευαστές σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προχθές, Τρίτη, να ασκήσει την option της για αγορά έως 100 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων βάσει του ισχύοντος συμβολαίου με την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. Βάσει του ίδιου συμβολαίου έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

Οι επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα διατεθούν στην ίδια τιμή, αλλά θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μπουρλά: Δεν υπάρχει αναμονή ή καθυστέρηση στις αποστολές του εμβολίου

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού διαβεβαιώνει η Pfizer που εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες για προβλήματα στο σύστημα παραγωγής και διανομής.

«Η Pfizer δεν αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής με το εμβόλιο κατά της Covid-19 και καμία αποστολή δεν βρίσκεται σε αναμονή ή καθυστέρηση», αναφέρει η εταιρεία, μέσω του Άλμπερτ Μπουρλά.

Αυτήν την εβδομάδα παραδόθηκαν 2,9 εκατομμύρια δόσεις, όπως ζητήθηκε απο την αμερικανική κυβέρνηση, στα μέρη που προσδιορίστηκαν. «Έχουμε εκατομμύρια δόσεις που βρίσκονται στις αποθήκες μας, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει οδηγίες παράδοσης για επιπλέον δόσεις», προσθέτει.

Η Pfizer διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν εβδομαδιαίες συναντήσεις με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές που καλύπτουν όλες τις όψεις του συστήματος παραγωγής και διανομής. Εκπρόσωποι των αρχών έχουν ήδη επισκεφθεί τα εργοστάσια και έχουν δει από κοντά τις γραμμές παραγωγής.



Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες σύνθετες διαδικασίες. Τους τελευταίους μήνες έχει ενεργοποιηθεί το εκτεταμένο δίκτυο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλές τοποθεσίες, προκειμένου καθημερινά να κατασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις. Μάλιστα ο όγκος της παραγωγής θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Παραμένουμε βέβαιοι στην ικανότητά μας να παραδώσουμε έως και 50 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως αυτόν τον χρόνο και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις τον επόμενο χρόνο» τονίζει η Pfizer.


Ειδήσεις σήμερα

Ευρεία συναίνεση από τα κόμματα για την αγορά των Rafale

Εμβόλια κορωνοϊού της Pfizer: Η ΕΕ θα παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια περισσότερα

Οι σέξι αγρότες από τη Λάρισα επέστρεψαν και έφτιαξαν ημερολόγιο μαζί με σέξι αγρότισσες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ